lördag 7 februari 2009

XACT Bull contra OMX

”Bullen” fyller 4 år på tisdag!
Som ett komplement till inlägget den 5 februari, lägger jag ut en procentgraf över kursutvecklingen på XACT Bull i jämförelse med OMX30 sedan introduktionen den 11 februari 2005. Detta ger ett perspektiv över hävstångseffekten såväl i positiva som negativa marknadsförhållanden. Årshögsta för 2007 finns angivet på grafen där det svarta linjediagrammet avser OMX och den röda Bull. Det är inte min avsikt att redovisa en mängd detaljerad statistik här, utan den intresserade kan se detta själv i grafen ovan.

För många placerare, stora som små, är det svårt att fånga in den ideala aktien som ger maximal utväxling när kraftiga uppgångar pågår under ett antal månader. Alternativet för den defensive är då annars en bred Sverigefond. Men om utgångspunkten är att man tror på en större återhämtning inleds fr.o.m. i vår, kan istället det vara ett bekvämt val att ínvestera i XACT Bull. Glöm då inte att risken med den inbyggda hävstångseffekten är hög såväl i upp- som nedgång, men så länge den förväntade uppgången varar, kan man ju surfa med upp och därigenom få en mycket god vinstutdelning!

Gör vi t.ex. en summering av veckan som gick, fick vi följande resultatutfall;

OMX +8,6 %
Bull +14,0 %

Börsen befinner sig fortfarande i en bottenformation så länge OMX-index håller sig under 720-nivån. Dess utveckling har varit extremt slagig och kommer nog vara så ytterligare en tid. Men analyserar vi veckografen finns fortfarande inga givna tecken ännu på ett kommande rally. Under de senaste fyra månaderna har uppgångarna varit starka med en topp c:a en vecka in på respektive månad. Det är inte givet att det blir självuppfyllande en femte gång, men rallyt kan mycket väl sparka igång senare under våren och pågå en bit in på hösten. Detta som ett resultat av alla injektioner från olika centralbanker som agerat moteld i den pågående finanskrisen. För den riskvillige som är beredd att ta risken, kan uppgången bli mycket lyckosam, men samtidigt måste man vara medveten om att marknaden mot slutet av 2009 på nytt kan falla tillbaka och skapa nya bottennoteringar under 2010. När signalerna för en uppgång bekräftas, är det min förhoppning att redovisa det här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Risken är inte så mycket större, egentligen tvärtom. Man kan se Bull och Bear som att man lånat 50 % kapital - utan att riskera att bli skyldig när det faller. Utväxling är därmed belåning med mindre risk.
/Per K