onsdag 11 februari 2009

Pearl – fortsatt sidledes handel...

En sista ”dipp” inför en ny uppgång?
Liksom sektorn i övrigt, har intresset för Pearlaktien (5,95 kr) den senaste veckan varit måttlig. Vi såg senast under det gångna veckoslutet ett försök till uppgång, men under tisdagens handel satte vinsthemtagningarna åter in. Eller snarare kan man sammanfatta det med att riskaptiten hos köparna varit mycket låg. Men vi kan även konstatera följande; en rekyl måste till för att få fart på köpintresset igen, vilket vi sett vid flertal tillfällen i januari månad. Så fort rekylen kommer, slår köparna till och driver upp kursen igen!

Oljepriset har heller inte sporrat aktiekursen då priset på Light Crude så sent som ikväll noteras till 6-månaderslägsta på $36! Placerarna tittar hellre på och låter därför spenderbyxorna hänga kvar i garderoben ytterligare en tid. Utöver positiva nyheter från bolaget, är ett stigande oljepris en nog så viktig faktor för att aktien skall vakna till liv på ett övertygande sätt. Den 19 februari lämnas rapport för sista kvartalet 2008 och bör inte innehålla några överraskande positiva siffror, snarare tvärtom. Detta beroende på sämre lönsamhet i och med ett fallande oljepris. Man kan ju fråga sig hur detta i sin tur påverkat de grundläggande ansträngningarna som är av mer intresse, nämligen reservuppdateringarna. Fram till september har det varit fullt ös, men tempot borde av resursmässiga orsaker även det ha nedbantats. Om intäkterna sjunker gäller det ju att vårda kassabehållningen. När oljepriset sedan stiger, kan tempot sedan åter öka! Men detta bör inte vara någon överraskning då många aktieägare har ett långsiktigt ägande i bolaget, vars case är att skapa värden kommande 3 – 5 år.

Sedan inledningen på januari ligger aktien i en negativ trend. Vi ser tydligt på grafen ovan att vi har fallande toppar, vilket är en teknisk svaghet. Formationen ligger sedan prydligt innanför de bägge cirkelbågarna, som utvecklat en vikande trend. Är det högerregeln som gäller för Pearl? Även om aktien uppvisar en teknisk svaghet, är min prognos att den förmodade rekylen inte blir långvarig då jag förväntar mig ett prydligt uppställ av reserverna som kan rätta till det hela när dessa väl offentliggörs.

Den gröna stödlinjen från 12 december, som träffar botten den 5 februari, skär under torsdagens handel i 5,90 kronor. Underskrids nivån tolkar jag det som en risk för ytterligare trist handel kommande dagar som kan mynna ut i en rekyl ner till 5,60 kronor, där aktien vänt upp vid inte mindre än tre tillfällen. Men om nivån brister, vilket mycket väl kan ske, blir det då det gamla 4,80 – 5 kronorsnivån som agerar skyddsnät. Jag kan i detta sammanhang även bekräfta att om aktien håller sig över 5 kronor kommande tre veckor, får jag mycket spännande signaler från veckografen. Om så sker börjar jag andas optimism. Utgår vi ifrån att rekylen stannar vid 5,60 kronor och därefter vänder upp med passering av 6,25 kronor, indikeras en uppgång upp till 8,50 kronor!

Till sist kan nämnas att Lundin Petroleum lämnar rapport dagen innan, den 18 februari, vilket kan ge en viss fingervisning om placerarnas beteendemönster. Det är i sig ganska vanskligt att jämföra de båda bolagen då förutsättningarna inte är direkt lika, men jag är ändå nyfiken på vad ledningen meddelar marknaden för framtidsprognoser. Det jag ser fram emot är hur stor grad av framtidsoptimism som måste råda för att marknaden skall köra upp aktiekursen. Rapportutfallet kan därför ge en fingervisning om hur Pearls aktieägare bör vara förberedda. Ha därför låga förväntningar på Q4-rapporten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en läsvärd blogg! :)

Anonym sa...

Mycket fin Pearlanalys! Har du någon uppfattning om vilket oljebolag som skulle ge bäst avkastning om/när oljan börjar stiga på allvar. Malka Oil, Ginger Oil, Lundin P?

/Anders

Hausse och Baisse sa...

Hej Anders!
Är tyvärr för dåligt insatt vad det beträffar Malka och Ginger och kan därför inte ge dig ett bra rek. Under fredagen chockades marknaden av en kommande nyemission i Malka, vilket gav en örfil på 65% på kursen... Inte bra!
När jag rekar bolag vill jag utgå från de fundamentala frågeställningarna innan jag gör TA. Operativt sett talar allt för Pearl kommande år.
/H&B