onsdag 25 februari 2009

Pearl – Viktig stödnivå bröts!

Den avvaktande utvecklingen övergår i negativ?
Med ett fallande oljepris i bakgrunden, hålls Pearl-aktien tillbaka och den så viktiga stödnivån vid 5,60 kronor punkterades i måndags. Vi fick därmed en omedelbar reaktion genom att aktien under tisdagens handel föll ned till 4,95 kronor som lägst betalt. Idag ser vi en motreaktion upp för att till viss del fylla igen gapet och 5,60 kr kommer fr.o.m. nu bli en motståndsnivå av betydelse vid framtida försök till uppgångar.

Blickar vi tillbaka till perioden 15 dec 2008 fram till 9 jan i år, kan vi konstatera att uppgången blev som mest 120 %. Att vinsthemtagningar sätts in med rekyler på 50% är fullt naturligt, vilket då ger oss 5,40-5,60 kr som viktig bevakningszon. Men det finns en ytterligare bakomvarande oro, nämligen att den sidledes handeln kring 6 kronor har dragit ut på tiden, vilket i sig kan ha genererat en negativ kraft som kan skapa en starkare rekyl ner än vad vi tänkt oss. Det är inte fullt säkert att stödnivån vid 4,80 – 5 kronor blir kommande V-zon, utan vi får därför gardera oss för ytterligare fall. Utgångsläget är ändå den att nivån håller, men det finns ju trots allt fortfarande en underliggande oro som präglat aktiens utveckling. Det jag i första hand tänker på är den förmodade nedbantningen av de pågående ambitiösa projekten grundat på svagt oljepris och magrare kassaflöde. Ett annat orosmoln är senareläggningen av årsbokslutet. När så marknaden serveras reservuppdateringen, kanske vi får glädjas åt en viss återhämtning.

Dagens graf är en komprimerad 60-minuters och vi ser tydligt att aktien harvar på stödnivå efter att har presterat lägre toppar. Den uppåtriktade gråa stödlinjen agerar motstånd, vilket har givit oss ett test under dagens handel. När jag blickar på dagsgrafen uppvisar indikatorerna en fallande trend som kan pågå ytterligare en tid vilket man får tolka som en ytterligare något vikande kursutveckling. Observera att jag tror inte på något ras av kursen, utan marknaden är i behov av information för att hejda nedgången. En tillbakagång till lägre nivåer kan inte tolkas på annat vis än att bottenformationen breddas och alstrar därför ännu mer kraft inför nästa uppgångsfas. Ju längre tidsåtgång, desto större tryck när uppgången väl påbörjas!

I skrivande stund noteras aktien i 5,10 kronor, vilket är 45 % upp sedan uppgången inleddes i december. Även om aktien faller ner till 4,80 – 5 kr eller 4,20 – 4,40 kronor, får vi inte glömma att bottenformationen sedan oktober månad fortfarande innehåller högre bottnar, vilket är mycket positivt på sikt. Åsikterna går isär om aktiens rätta värde på fundamentala grunder, men som marknadsförhållandena utvecklat sig, råder det balans mellan köpare och säljare på dagens låga nivåer. Då vi inte har kvitto på återhämtning av konjunktur eller stigande oljepris, ratas oljesektorn. Det blir därför upp till bolagets ledning att dra igång en positiv trend, antingen genom strukturaffärer, eller visa marknaden en ökad produktion.

Inga kommentarer: