onsdag 11 februari 2009

Lupe - "tung i gumpen"?

Fortsatt sidledes harvande men nära ny uppgång?
Lupe (42,40) ligger i en fallande trend sedan årsskiftet och fick ingen draghjälp av beskedet från Luno-projektet samtidigt som aktien på nytt även tyngs p.g.a. återhållsam prisutveckling på brentoljan. Oljebolagen står därför fortfarande på ruta ett och riskaptiten hos placerarna är minst sagt mycket lågt. Men samtidigt kan vi skönja slutfasen av den bottenformation som brenten etablerat i prisspannet 36 – 52 dollar, och alla väntar på startskottet på en kommande uppgång. Vilka faktorer som blir direkt avgörande är svårt att sia om. OPEC:s aviserade produktionsminskningar har än så länge inte bidragit, möjligen hejdat ytterligare nedgångar. Det kan förmodas vara så att den reala ekonomin måste först uppvisa framtidstro med köpsugna konsumenter som väcker den negativa priskurvan.

Tekniskt såg det intressant ut när vi såg Lupeaktien handlas till 44 kronor under inledningen på veckan, men samtidigt ser vi på EKG-kurvorna längst ned på grafen, att aktien då var tekniskt överköpt. På dagsgrafen uppvisar motsvarande indikatorer neutrala signaler, varför vi inte får någon draghjälp därifrån. Dock finns det en öppning om aktien mot veckslutet kan handlas upp till 44 kronor igen. Då kan det bli trevligare med en uppgång upp till det starka motståndet vid 48 kronor.

Mera troligt är att aktien måste få rekylen att värka ut och vi bevakar därför 37 – 39 kronor igen som viktiga supportnivåer. En resa till dit ner innebär inget annat än en ny kraftsamling inför nästa uppgång. För den kommer snart.

Jag medger att det är ingen lätt uppgift att analysera Lupeaktien då kurshistoriken innehåller mycket stor volatilitet. Den ryckiga egenskapen medför att det är svårt att precisera exakta målområden, varför man får inrikta sig på mer schablonmässiga prognoser. Det som är lättare att analysera är dessa småtrender upp och ner och samtidigt bevaka gamla toppar och bottnar. Vi ser just 39 kronor som tänkbar V-zon, men har en ödmjuk hållning till eventuellt övertramp. Den lilla cirkeln som agerat stöd, bröts igår eftermiddag och kvar har vi den fallande cirkelbågen, som vid genombrott betyder köpsignal. Det förutsätts då att vi inte faller under 37 kronor!

En varaktig återhämtning på oljepriset, och då till kurser över $52, bör locka till sig nytt riskvilligt kapital till oljeaktier, och då Lupe i synnerhet. Som målområde, vilket jag tidigare varit inne på, lägger jag ut 60 kronor som ett rimligt alternativ kommande halvår.

Inga kommentarer: