måndag 31 mars 2008

Tanganyika förbereder ett genombrott?

Bevaka 110 kronor!

Tanganyika Oil lockar allt fler köpare och kursen stiger. Motståndsnivån vid 108-110 kronor har varit intakt och vi vet att nivån är betydelsefull, eftersom säljsignalen i slutet på oktober 2007 skulle visa sig vara extremt starkt från just nämnda nivå. Efter en bottenkänning vid 58 kronor den 22 januari, har uppgången speglat nedgången på ett stilfullt och symmetriskt vis. Vi ser att en upp-o-ner-vänd HS-formation i princip färdigbildats, där 108 kronor bedöms vara sista utposten på ovansidan.

Indikatorerna föll tillbaka något i samband när vinsthemtagningarna satte in i början på mars månad, men har tillfrisknat på ett utmanande sätt. Jag tror att nästa gång aktien testar motståndsnivån vid 108 kronor, bedöms chanserna som mycket goda att kursen passerar 110 kronor och att vi därmed kan förvänta oss kursen etablera sig i nästa trading-range, nämligen 113 - 125 kronor.

Vi ser även att MA5 är på gång att bryta upp igenom MA20, vilket stärker min tro på ett kommande genombrott inom kort. Veckografen ger samma budskap! Att dessutom insiders köper en stor post aktier i bolaget, borgar för att spännande saker ligger i pipelinen!

Lupe visar styrka!

Tidpunkten för ett utbrott närmar sig!

Med anledning av att bolaget har många projekt på gång, höjs temperaturen för efterlängtade positiva besked från bolaget. Närmast har vi Alvheim-projektet, där produktionen inletts

Aktien har efter lågpunkten vid 52,25 kr den 22 januari, återhämtat sig på ett imponerande sätt och vi ser i grafen kursutvecklingen innehåller såväl stigande toppar som bottnar. En annan positiv signal, var att rekylen i mars månad stannade just på 72-73 kr!

Studerar vi de "tröga" indikatorerna McDean och Stochastic34, ser vi att båda tenderar att bryta upp väldigt fint. McDean i synnerhet, där vi kan få en cross uppåt, vilket kittlar fantasin. Fullbordas denna, vilket jag tror, ställs vi inför ett test av motståndsnivån 80-82 kronor, där vi i förlängningen kan bryta upp och att aktien i första hand skall testa av 84 kronor! På veckografen får jag samma information om att aktien kan vara mogen för en uppgång!

I grafen har jag även infogat MA5 och 20. Just MA20 har intagit en horisontell utveckling och mitt budskap är, att håller sig aktien kvar på i skrivande stund runt 80 kronor under resten av veckan, kommer M20 vrida sig upp. Detta är ett ytterligare positivt tecken som stärker den förväntade positiva utvecklingen kommande veckor.

Ett genombrott av 84 kronor skulle innebära att den två år långa nedtrenden bryts och att en ny epok inleds för såväl bolaget som dess aktieägare! Viss kurspaus kan förväntas runt 90 kronor, men signalerna på de tekniska grunderna, bekräftar att utvecklingen blir mycket intressant för resten av 2008.
Sudan och Lagansky är två större exploateringar som kan mynna ut i extremt stora överraskningar om provborrningarna blir lyckosamma. Sudan pågår och Lagansky lär aktualiseras april/maj.

söndag 30 mars 2008

OMX frikopplar USA?


Den starka utvecklingen i USA under inledningen på veckan, smittade av sig på de europeiska börserna. Vårt OMX-index hakade på glädjerallyt och stängde i fredags på 951,71. En uppgång på 57 punkter, eller 6,35 %. Trots att USA-börserna föll tillbaka ons-fre, envisades OMX-index med sin uppgång för att under torsdagen och fredagen testa motståndsnivån vid 950. Blickar vi tillbaka under mars månad, har indexet testat nivån inte mindre än 7 ggr och vi ser tecken på en sista kraftsamling inför ett genombrott.

Jag har sneglat på indikatorer med olika löptider, och kommit till följande slutsats;
  • Månadstrenden - fallande med möjlig bottenkänning efter sommaren
  • Veckotrenden - har bottenkänning men visar positiva förtecken
  • Dagstrenden - bottnade för en vecka sedan, nu på väg upp
  • 60-minuterstrenden - på väg ner från höga nivåer
På en-timmes-grafen ser vi hur OMX bröt upp igen det trassliga intervallet 940-943, vilket indikerar en positiv fortsättning efter en kort rekyl. Andra "snabbindikatorer" upplyser oss att OMX behöver en kraftsamlande rekyl ner innan uppgången kan fortsätta. I första hand har vi självfallet 940 som ett viktigt stöd, men symmetrin i grafen ger ändå en känsla av att index kan falla ner till det lilla signalområdet vid 925-928. Kan vi vara där nere till onsdag?

Ska jag sticka ut hakan tror jag att inledningen på veckan blir lite smolkig med tonvikt på avvaktande hållning, men att grafen tenderar att skapa en upp-och-ner-vänd HS-formation, som skulle kunna innebära en bottenkänning under den andra halvan av kommande vecka. Observera att om den högra skuldran blir högre än den vänstra, kan vi förvänta oss en extra positiv fortsättning på uppgången! Närmast bevakar vi 990-nivån!

Det som mot slutet av veckan tyngt USA-börserna, är främst osäkerhet inom teknik och banksektorn, som ånyo utsatts för stora vinsthemtagningar. Trots stort rally under mån/tis med uppgångar för investmentbankerna på 30-100 %, kvarstår misstänksamheten varför dessa faller tillbaka och på kort tid halverat uppgångarna! Men 3-4 dagars nedgång kan snabbt mynna ut i en motreaktion upp, vilket kan lyfta OMX-index!

De branscher som bedöms leda uppgången här hemma, är verkstadssektorn. Många bolag ligger och laddar för en fin återhämtning när uppgången inleds. Exempel på bolag är Atlas C, SKF, S-vik och Volvo.

lördag 29 mars 2008

Dragkampen mellan köpare och säljare!


Björnen har härskat, men nu vill nog Tjuren säga sitt!

Psykologi
I varje trend ingår perioder med konsolideringar där köpare och säljare möter varandra och jämvikt uppstår. Den negativa trend vi haft sedan i somras, har utlösts av en enda orsak, de amerikanska bolånen. Förlusterna som redovisats hos investmentbanker och bolåneinstituten, har skrämt upp placerarna, och som en naturlig konsekvens omgående trott på spridningar till den reala ekonomin. Och det är ju inte så konstigt när vi kan läsa ekonomer som tror att den totala kostnaden kan bli så mycket som 7 200 miljarder kronor! Denna gigantiska förlust motsvarar ca 25 000 kr/amerikan. Ca 20% av detta jättebelopp har redan bokförts och vad slutnotan slutligen kommer att bli, kommer att ta flera år att summera. Placerarna har all fokus på utvecklingen inom banksektorn och glömmer därför bort de traditionella branscherna, som fortfarande utvecklas hyggligt. De ledande investmentbankerna lämnade nyligen långt bättre rapporter, vilket fick till följd att den senaste tidens kraftiga nedgång förbyttes till kraftiga upprekyler. Men alla vet att det fortfarande finns många undangömda lik ståendes i garderoberna som står på tur! Det är väl kanske inte så överraskande att Fed engagera sig så hårt som de gör, där man till varje pris vill dämpa oron i form av kraftfulla räntesänkningar!

Björnen och Tjuren
Dragkampen i kurssättningen är slående i dessa dagar efter OMX nedgång på dryga 30%. Tittar vi som jämförelse på de ledande indexen i USA, har nedgångarna "endast" varit 16-18% sedan toppnoteringarna i oktober! Ännu har inte signalerna om konjunkturnedgång bekräftats! Mycket kapital finns på läktaren med vetskap om att nedvärderingen av de enskilda aktieslagen innehållt överreaktioner, och väntar på rätt tidpunkt för köp. Därav den slagiga kursutvecklingen.
Vi har nu en rapportperiod framför oss, och det är med spänning hur prognoserna ser ut för kommande kvartal. Vinstutvecklingen de senaste åren har utvecklats enormt, men nu infinner sig mycket stor osäkerhet. Har t.ex. exportindustrin påverkats negativt av sista halvårets händelseutveckling, eller kommer fler bolag att redovisa lika kraftfulla rapporter såsom Hennes & Mauritz? Blir utfallet i linje med förväntningarna, eller överlag något bättre, kommer vi troligen få se en uppgång under ett par veckors tid. Björnen får kanske backa tillbaka en tid för att låta Tjuren dominera.

Förvaltarnas dilemma
Kursutvecklingen styrs till övervägande del av institutioner, som har en dominerande ställning i handeln. Det privata aktiesparandet krymper på bekostnad av fondsparandet i olika former. Inte sällan sitter en enskild förvaltare och trycker på knapparna som representant för 50 - 100 000 svenskar. Det kan vara vanligt fondsparande, PPM eller försäkringssparande. Sparkapitalet arbetar mer globalt än tidigare och insynen i deras verksamhet är begränsat! Stockpicking bland de mindre bolagen har övergivits och all fokus hamnar på Large Cap! Kapitalet rör sig blixtsnabbt mellan de olika branscherna, där man strävar efter ett så gott resultat som möjligt. Ett stort antal fonder har begränsade möjligheter att placera fondkapitalet i obligationer, då detta inte inskrivits i stadgarna. Detta kan endast göras genom att spararen själv försäljer sin fond och omplacerar kapitalet till räntemarknaden. Men detta sker i begränsad omfattning!

Tjuren vaknar?
Av erfarenhet vet vi alla att en vikande ekonomi sker ju inte på en gång. Det tar längre tid än så. Media framställer eländet som om att jordens undergång står för dörren. Vad som nu händer är att vi kommer få se ytterligare ett steg i ett globalt systemskifte. När kriser uppstår, utvecklas nya kreativa lösningar om hur nästa fas i utvecklingen skall se ut och hur man angriper problemens art. Vi kommer därför matas med information som inger hopp, omväxlandes med nya störande inslag. Jag tror att vi bevittnar inledningen på den processen nu. Bankoron är nog mättat för tillfället då alla känner till att krisen finns där som en isolerad företeelse. Nu vill placerarna gå framåt och det finns skäl att tro att media flyttar fokus till mera positva händelser, såsom goda rapporter och strukturaffärer! Kurserna är ju låga och stordriftsfördelar i en allt mer tuffare värld lockar och tvingar bolag till sammanslagningar! Detta kan stimulera börsen under våren! Men det är inte givet att det blir långvarigt då vi med största säkerhet kommer att överraskas av nya oförutsedda dåliga nyheter. Stor försiktighet råder!

Framtiden?
Det är naturligt att tilltron till ekonomin viker om konsumtionen påverkas som en följd av den pågående finansoron. USA är ju indirekt en av våra viktigaste exportmarknader i den globala värld vi lever i. Men det finns ytterligare problem i pipelinen! Ett par punkter att anteckna i bakhuvudet;
  • Stigande råvarupriser - livsmedel och oljan är ett hot!
  • Dämpad löneutveckling om/när konjunkturen viker,
  • Bankernas kommande kreditrestriktioner,
  • Ökad arbetslöshet i hela västvärlden,
  • 40-talisterna som åderlåter AP-fonderna

    Listan kan göras ännu längre, men det förväntade stålbadet i USA med dess spridning i den globala värld vi lever i, har många likheter med den japanska ekonomin under inledningen på 90-talet. Närmast har Tillväxtmarknaderna rönt ett stort intresse med uppgångar på 5-600% på endast 3 år. Ofta läser vi i tidningarna om ljuset i tunneln och tror oss få stöd från just dessa regioner, när det i själva fallet kan vara ett lokomotiv som kommer med hög hastighet med strålkastarna på! Just dessa marknader är extremt känsliga när nedgångarna väl sätter igång. Hur många minns inte den ryska börsen som för 10 år sedan föll 95%? Shanghai-börsen har under det senaste halvåret fallit med 45 % (!) utan att media tagit någon större notis om det. Bombay (Indien) var ner 30 % som mest, för att nämna några exempel. Båda dessa marknader indikerar närmast en återhämtning, men jag räds för när nästa fas i nedgången sätter in. Den kan komma till senvåren, eller möjligen till sommaren. Den utlösande faktorn som kan driva kurserna ännu längre ner i djupet, är det ingen som vet. Men det är skäl nog att vara på sin vakt när signalerna väl kommer. Det är en uppenbar risk att flocken med grizzlybjörnar då tar över kommandot! Men det finns ett liv även efter detta, och mänskligheten har en förmåga att glömma och överleva problem av detta slag.

  • tisdag 25 mars 2008

    Pearls rabatt ökar, men....


    ...ska inte kniven landa på golvet någon gång?

    För en tid sedan skrev jag i optimistiska ordalag om Pearls fina utgångsläge om ett möjligt brott av den negativa trenden. Men än en gång blev vi snuvade på konfekten! Allt fanns där för en begynnande uppgång, men utbrottsförsöket kom av sig då en styrelseledamot lät meddela att han avyttrat 1 milj aktier, varvid luften gick ur kursen! Privatekonomiska skäl angavs...

    Dagens krönika visar en 3-årig Kanadensisk graf som fortfarande ger intryck av att något kan vara på gång. Kvällens handel på Torontobörsen var positiv med en volym på 1,17 milj aktier till stigande kurs. Det jag pckså ser är en tendens till högre botten i grafen, vilket är positivt ur teknisk synvinkel. Nu är det önskvärt att volymen ökar än mer ihållande, till mer än 3-4 milj/dag för att vi ska uppfatta signalerna om ett definitvt kvitto på ett trendbrott! Historiskt har de stora volymerna under enskilda handelsdagar till stigande kurs varit mycket få till antalet, men i april 2007 aktiverades handeln rejält och det är just dessa vi väntar på igen! Hög volym i flera dagar efterlyses, gärna i kombination med en god nyhet! Vi ser att nedgången varat i 10 månader, f.ö. lika länge som uppgången juli 2005-maj 2006! Dags för en reaktion?

    Av grafen framgår det även att kanadensiska aktieägare haft en betydligt tuffare utförsresa än de svenska. Att verksamheten samtidigt haft en stark utveckling i positiv bemärkelse, lämnar ett antal frågetecken efter sig. Reservuppdateringarna var bra men tydligen inte tillräckligt övertygande, varför nya affäreshändelser måste till för att locka köpare till aktien! Marknaden har helt enkelt inte förstått vilka värden bolaget sitter på!

    Indikatorerna på den svenska kursutvecklingen ligger åter tillbakapressade och hoppet är att stödnivån vid 9,50 kronor förblir intakt. Den fallande topplinjen skär idag i 11,70 kronor, och det är just den vi måste bryta upp igenom för att vi skall kunna se fram emot en ny vår! Förr eller senare kommer den! Oljesektorn i USA har det motigt trots starkt oljepris, men vi vet att när man som minst anar tänds flamman och alla skall ha oljeaktier igen. Intjäningsförmågan är trots allt inte så dålig. April månad ser ut att bli händelserik!

    XACT Bear inför rekyl?


    Köpsignalen vid passeringen av 65 kronor kan ha varit falsk! Kraften för vidare uppgång uteblev och kursen föll omgående tillbaka! En falsk köpsignal liknande den Bear åstadkom, brukar ofta mynna ut i en motreaktion åt motsatt håll, vilket är inget annat än ett tillfälligt svaghetstecken! Men vi glömmer inte att den långa trenden är upp, men att uppgången behöver en paus, eller en konsolidering!

    Den långa trendlinjen som sammanbinder bottnarna från lågpunkten i oktober 2007 testas redan idag tisdag. En punktering av 60,50 kronor kan innebära en säljsignal som för ner kursen till 57-58 kronor. Därefter kan en motreaktion upp åter infinna sig som träffar trendlinjen, eller signalområdet, 60,80 kronor. Viker kursen ned igen från någon av nivåerna, kan vi förvänta oss en större nedgång, där 52 kronor i förlängningen förväntas få en påhälsning.
    Vi ser även Stochastic34 som viker av från höga nivåer, vilket bekräftar en tids vinsthemtagningar.

    Styrkan i OMX-index kan finnas kvar ytterligare en tid, kanske 4-6 veckor. Vi ser bredden i toppformationen som varat i dryga två månader. Likaså bottenformationen juli - oktober, som varade i 3 månader. Närmast har vi i april en rapportperiod som kan ge oss överraskande nyheter med stora kast som följd. Volatiliteten lär finnas kvar ytterligare en tid.

    måndag 24 mars 2008

    OMX får nytt bränsle igen....

    När OMX rundade av inför Påskhelgen, indikerade USA-terminerna under Skärtorsdagen en lugn handel och vi såg OMX landa på 895 efter en trist börsvecka. Onsdagens stängning i USA gav oss Dow på 12100 och Nasdaq Comp på 2210. Det såg m.a.o. ganska trist ut.

    Men som jag tidigare har påtalat, hade vi ett årscyklist datum i form av 21 mars, där vi historiskt brukar få en reaktion i marknaden. Inget undantag denna gång heller, utan vi fick bevittna en kraftfull spänst på USA-indexen! Hade även fullmånen någon inverkan mån tro?
    I alla händelser har Dow fram till kl. 18,35 denna Annandag, stigit till 12605 och Nasdaq 2334, eller 4,1 resp. 5,6 %!
    Inför tisdagens handel lär därför en reaktion infinna sig, där OMX-index torde ha styrka att passera 920-nivån och möjligen testa 940-945. Hur högt OMX kan stiga, beror på den underliggande styrkan i USA. Uteblir större rekyler, borgar detta för en fortsatt stark börsutveckling!

    Sedan den 11 oktober har OMX fallit nära 400 punkter. I grafen ovan har jag dragit en fallande blå topplinje som jag kallt räknar med kommer att utsättas för ett test. Linjen sammanfaller dessutom med "trasslet" i FishNet i spannet 940-945, där ett eventuellt genombrott kan mynna ut i ett förlängt rally upp till 970-nivån på kort tid, där viss tveksamhet kan uppstå. Förlängs styrkan i USA, utesluter jag inte till sist ett test och tangering av 988-nivån!
    Som stöd för mitt resonemang uppvisar flera indikatorer - såväl OMX som USA-indexen - på ett uppställ. Bl.a. visar Stochastic34 i grafen ovan en tendens till reaktion, liksom dagsgraferna på USA-indexen. Kommande vecka torde innehålla mycket kraft.

    I förlängningen skulle ett genombrott av 990-nivån innebära att tyglarna släpps och en stark uppgång iscensätts till stora volymer. Men till det får vi återkomma till om den prognosen slår in!

    lördag 22 mars 2008

    OMX – Dow – Nasdaq

    OMX - svart - Nasdaq - röd - Dow - grön

    Påskaftonsinlägget innehåller en graf som löper 14 månader tillbaka och visar OMX:s utveckling i jämförelse med Dow Jones och Nasdaq Composite. För uppförstoring, tryck på grafen.

    Kursutvecklingen för de tre indexen innehåller ett antal intressanta budskap. Först och främst rapporterade Lehman Bros, Goldman Sachs och Morgan Stanley att deras vinster var väsentligt bättre än estimatet. Detta fick kurserna inom banksektorn att stiga brant, samtidigt som den amerikanska dollarn vände upp från lågpunkten vid 5,98 kr. Detta smittade även av sig på Tokyo-börsen, som på tre handelsdagar steg 6,8 %! Guldet och Brentoljan har efter kraftiga uppgångar, på mycket kort tid fallit tillbaka med 10 %!
    En logisk slutsats är att finansoron tar en kort paus, och vi kan förvänta oss en teknisk återhämtning på börserna en tid framöver. Sårbarheten inom bolåneinstituten finns dock alltjämt kvar, ja den har t.o.m. ökat eftersom kapitaltäckningskravet sänkts från 30 ned till 20 %. Om krisen mot förmodan framledes förvärras ytterligare, finns det anledning att misstänka en ny våg med elände! Och den risken är uppenbar längre fram med ännu större nedgångar än vad vi hittills sett! Grafen ovan visar oss att under den gångna veckan fanns en omedelbar reaktion efter bankrapporterna i USA, där vi får intrycket av att nedgången tillfälligt är över. OMX-index får i jämförelsen närmast betraktas som lite baktung, men det troliga är att vi under kommande vecka får en begynnande reaktion upp igen.

    Dow (12361) och Nasdaq (2258)
    För båda indexen uppvisar indikatorerna allvarliga försök till uppgång. Signalerna är inte bekräftade, men mönstret finns där om att något är i görningen! Dow kan mycket väl stiga upp till 12700 och Nasdaq till 2350 – c:a 3-4 % där ett framtida genombrott indikerar att bottenformationen kan lämnas därhän för denna gång. Oavsett hur högt börserna stiger, är grunduppfattningen den att det handlar om en Bear-Market-Rally. Vi bevakar utvecklingen noggrant då vi inte vet när nästa fas i nedgången tar överhanden.

    OMX (894)
    Index underskred under tisdagens handel 890-nivån och övertrampet får i detta sammanhang bortses med anledning av Feds agerande mot Bear Sterns. Ett OMX som tillfrisknar, möter ett antal täta motståndsnivåer på ovansidan. Främst har vi en fallande topplinje från oktober 2007 som skär i 935. FishNet uppvisar trassel runt 940 på 60-minutersgrafen. Passeras båda nivåerna, återstår ett sista test av 988, en nivå index kan testa en tredje gång inom kort!

    Funderingar....
    Om vi rannsakar vinterns utveckling, väcks ett antal frågor eftersom finansoron etablerades i USA. Nedgångarna har relativt sett varit mycket sansade där borta i jämförelse med omvärldens. Man kan fråga sig varför reaktionerna varit så starka på ett antal europeiska börser när vi ser att Dow har tappat 12%, Nasdaq 21% och OMX 32%….. En mindre fortplantning till några europeiska banker kan i förlängningen bekräfta våra ”överreaktioner”. En möjlig förklaring kan ju också vara att banksektorn har en så dominerande ställning i OMX, c:a 25 %, men bör de svenska bankerna inte vara vaccinerade mot subprimes?

    söndag 16 mars 2008

    OMX förbereder uppgång?

    Trots fortsatta störningar från USA med investmentbanker som blöder, uppvisar OMX en förhållandevis stark utveckling relativt sett, där placerarna tycks acceptera värderingen av de underliggande bolagen sammantaget till 900-nivån. Trots ihållande negativa impulser, har index inte rasat igenom denna stödnivå, som utgör sista utposten på nedsidan. Ofrånkomligt närmar vi oss tidpunkten då marknaden matas med fortsatt negativa nyheter men OMX ignorerar dessa. Bättre förtecken till köpsignal kan vi inte få! Det kan mycket väl vara så att vi redan hamnat där! I maj/juni 2006 erfordrades det 12 veckor innan uppgången satte fart, denna gång har bottenformationen så här långt tillryggalagt 8 veckor. Vi bevakar utvecklingen noggrant den kommande veckan, där vi i första hand ser effekten av räntebeskedet från Fed på tisdag. Ligger OMX kvar över 905 på Skärtorsdagen, förblir veckografen intakt och vi kan släppa på oron och misstänka att vi har det värsta bakom oss.

    Jag har denna gång valt att infoga några ”fjädrar” i veckografen. De fallande har sitt fotfäste från toppen mars 2000. De stigande har sin motsvarighet från botten mars 2003. Det spelar ingen roll hur positiv eller negativ bild man har av marknadsförhållandena, men fjädrarna ger signaler om en kursutrymme på 200 punkter, såväl upp som ned. Om vi får kraschscenarier från USA som överrumplar oss, kan 720-nivån bli vårt mål. Det känns inte troligt nu, men väl längre fram, sannolikt till hösten eller möjligen under 2009. Mer troligt är ett förväntat uppställ till 1070-nivån under våren/sommaren. Nyheterna av rådande finansoro är i sig inget nytt längre! Marknaden har, trots allt, bra grepp om eländet och vi får inte glömma att OMX backat 32 % på bekostnad av den amerikanska oron. Samtidigt har Londonbörsen fallit 16 % och Frankfurtbörsen 20 %.
    Björnarna och tjurarna sliter och drar i varandra. Index slår upp och ner och vi på läktaren tittar på och betraktar händelseförloppet. Media målar upp bilder av kommande undergång medan de erfarna placerarna väntar på löpsedlarna om att man skall sälja alla aktierna! Då har vi de första tecknen på vändning och historiskt brukar detta vara en signal på att proffsen då kliver in! Hög volym till stigande kurser är ett bra mått att luta sig mot.
    I mitt förra inlägg över OMX, sneglade jag på FishNet och angav 948-952-spannet som tänkbar motståndsnivå. Med facit på hand stämde referensramen i det närmaste perfekt. På nedsidan ser det i skrivande stund trassligt ut på 890-nivån, varför jag drar den slutsatsen att index under veckan sannolikt skall testa nivån, men bedöms stänga på 905 eller högre till Skärtorsdag. Stämmer prognosen får vi rikta in oss på en mycket snar och tvär vändning av trenden. Det kan bli så att april månad inleds med ett kraftfullt rally som ingen vill missa. Det börjar bli riktigt spännande!

    lördag 15 mars 2008

    Lupe - korta vinsthemtagningar!

    För detaljstudier - klicka på grafen!

    I kombination med ett starkt oljepris och positiva nyheter från bolaget, har Lupes aktiekurs stigit på ett imponerande sätt. I veckografen ser jag tecken på att den två år långa konsolideringsfasen går mot sitt slut. Men det kan dröja ytterligare antal veckor innan aktien är mogen för en första attack av 85 kronor, som vid ett genombrott bekräftar en ny långvarig uppfas!

    Aktiens kursutveckling har under de senaste 22 månaderna hållits tillbaka på naturliga grunder. Under 2002 kostade den 3 kronor (som mest en 38-dubbling!) och när orostider infinner sig, är det naturligt att långa placerare tar hem sina vinster. En annan faktor kan vara att den globala oljeproduktionen når sin topp (peakar) under 2008, för att kommande år falla tillbaka med konjunkturen. Stigande oljepris, rejäla vinstökningar hos oljebolagen men fallande oljeaktier, skapar onekligen frustration hos placerarna! Idag vet vi inte varför, men med tiden vinner vi förståelse för marknadens beteende!

    Lupe lyckades inte etablera sig över 79 kronor varaktigt, utan förbereder en rekyl. Vi ser i grafen ovan hur indikatorerna faller tillbaka och att MA20 (20 dagars glidande medelvärde) utgör ett närmast perfekt hjälpmedel i form av stöd och motståndslinje. Bryter aktien under 76 kronor, bedöms kursen falla i första hand ner till 73,50 kronor. Brister den nivån, finns risk att kursen trillar ytterligare 5 kronor ner till trakten av 68 kronor. Men det är inte sannolikt då bolaget i dessa dagar röner ett så stort intresse, vilket borgar för en stabil utveckling, trots rådande finansoro! Nivån 73,50 kronor bör därför hålla, tror jag.

    Sudan- och Laganskyfälten utgör synnerligen två riktigt spännande projekt som kan få kursen att spraka upp ordentligt senare i vår eller till sommaren vid framgångsrik exploatering! Aktien bör därför finnas representerat i allas portföljer!

    onsdag 12 mars 2008

    Pearl i vänteläge....

    I mitt föregående inlägg, hade jag en optimistisk tro om ett kommande genombrott av den fallande trendlinjen vid 13,20 kronor, men av det blev det intet! Inte denna gången i alla fall. Dess värde har i skrivande stund 12,50 kronor och vi ser att aktien har i vanlig stil, inlett en kraftsamlande rekyl. Den uppåtriktade bottenlinjen noteras i 11,20 kronor och det är fullt möjligt att aktien skall ner till dessa nivåer innan nya försök till genombrott kan äga rum. Förr eller senare kommer det att ske! Motstånd i steg ett är 18-19 kronor.

    Med anledning av all den positivitet som präglats av Roadshowen samt Öhmans nyligen publiscerade analys, är det lite märkligt att reaktionen uteblivit. I Canada handlas aktien till mycket låga volymer, vilket jag tolkar positivt, eftersom det är just där de stora utförsäljningarna skett. Det ser ut som att den negativa faktorn har kommit till ett slut!

    Det finns trots allt en anledning att tro något händer inom kort. Ett uttalande från bolagets vd om en större affärshändelse under Q1 kan komma att överraska oss. Det återstår endast knappa 3 veckor för att detta uttalande skall offentliggöras inom fastställd ram!

    Tanganyika har bekräftat trendbrott!



    Med anledning av den senaste tidens goda nyheter från bolaget, har aktiekursen ryckt upp sig från de tillbakapressade nivåerna. Jag har infogat en veckograf som visar den positiva trend, och som har mer att ge! I december utlöste aktien en säljsignal då stödnivån vid 98 kronor punkterades. Sista veckan i februari bröt slutligen aktien uppåt igenom samma nivå, vilket bekräftar en påtaglig styrka i formationen. En formation där jag förväntar mig en sidledes kursutveckling ytterligare 2-3 veckor i spannet 98 - 112 kronor innan nästa ryck inleds. Vi ser även att MA5 passerat MA20, vilket är ett ytterligare kvitto på vidare rally!

    Jag har i tidigare inlägg på denna blogg hävdat att 125 kronor utgör ett tillfälligt målområde i återhämtningen. Stochastic34 inger intrycket av att vi endast kommit halvvägs so far, varför jag misstänker att någon gång i april månad får vi en liten toppnotering!

    Blicka vi framöver med ett eventuellt kommande bud på bolaget under 2008, kittlar det att på TA-mässiga grunder, och då främst med tillämpning av fibonaccis serier, räkna på ett lämpligt bud. Jag använder mig då av rekylen från i somras på 94 kronor som grund och lägger på 38, 50 och 62% av denna som adderas den gamla toppen. Ok, ren spekulation från min sida, men har sett det så många gånger förr varför det inte kan uteslutas, men tänkta målområden blir då 188, 199 och 210 kronor!

    tisdag 11 mars 2008

    Upprekyl eller ny uppgång för OMX?


    Den 7 mars spekulerade jag i om en vidare nedgång ner till 900-905, som jag betraktade som en möjlig botten. Nivån träffades redan igår måndag med en tangering idag tisdag. Så på eftermiddagen kom så Feds besked om kapitalinjektionen till banksystemet, vilket tog skruv på den amerikanska börsen, där dess ledande index ikväll stängde på dryga 3%.

    Ovanstående 60-minutersgraf innehåller ett fisknät, som består av en mängd glidande medelvärden. Man ser klart och tydligt att när MA-värdena trasslar in sig, brukar kursrörelserna göra halt i sina försök till genombrott på dessa nivåer. Det vi kan utläsa för kommande dagars handel är att spannet 948-953 kan skapa viss trassel till genombrott. Men om den underliggande styrkan finns och ett genombrott verkställs, torde index kunna stiga till 965. Detta bör ske efter en kort rekyl då Bear-market-rally brukar pågå i 2-4 dagar.

    Som vi alla vet är dagens nyhet en tillfällig lösning varför den starka uppgången på kort tid kommer att utlösa nya vinsthemtagningar. Jag räknar inte med något undantag denna gång. Om nästa rekyl stannar över föregående botten, kan ett nytt försök iscensättas med ambition att attacker 965 för att i förlängningen testa 988. Det är först den dagen den sistnämnda nivån bryts, som vi kan - om än tillfälligt - lämna bottenformationen bakom oss med en större uppgång i förlängningen. Målkursen blir då 1037-1040. Räntemötet i USA den 18 mars kan fälla avgörandet.

    fredag 7 mars 2008

    XACT Bear på väg upp igen….


    Ny oro från USA får övriga börser på knä. Bernanke sa i sitt senaste anförande att alla lik skulle ut ur garderoben, varför reaktionen blev omedelbar. Igår föll de ledande indexen i USA med ca 2% då nya kreditgivare fått krypa till korset!

    XACT Bear är på väg upp igen och bekräftar OMX30 negativa trend. Närmast bör Bear testa motståndsnivån vid 64-65 kronor, vilket motsvarar en nedgång på OMX på ca 3-4%, eller 900-905. Ett allvarligare scenario infinner sig om motståndsnivån från vinkelspetsen i augusti 2006 vid 67 kronor bryts. Det skulle då indikera ytterligare uppgång till toppnivån vid 74 kronor. Det känns mindre troligt att det sker nu.

    MA50 och Stochastic 34 har mer att ge i sina uppgångar, vilket bekräftar en uppgång några dagar till och att vi får bevittna en slagig utveckling. Det är nervösa pengar som flödar ut och in i marknaden!

    Det finns skäl att misstänka att när det är som mörkast, infinner sig en mättnad över eländet. Min tro är att Bear stannar upp runt 64-65 kronor och att vi då får en trippeltopp i grafen, med en efterföljande uppgång för OMX. Ett fall ner till 900 är trots allt en nedgång på 32% sedan juli 2007.

    torsdag 6 mars 2008

    Nu kan det vara nära!



    Bryter Pearls aktiekurs den fallande trendlinjen senast imorgon fredag vid 13,20 kr, faller pusselbiten på plats!

    Under den pågående roadshowen här hemma, har vd Keith Hill signalerat en spännande nyhet för bolagets aktieägare under Q1. Endast 3 veckor återstår...... Mycket av den informationen som presenterats igår, lovar gott, mycket gott. Det bekräftades även att viss turbulens kan råda branschen under Q2/Q3, men att bolaget är på rätt köl råder det ingen tvivel om!

    Ett genombrott av den fallande trendlinjen, indikerar ett rejält uppställ på 35-40% på kort tid! Symmetri brukar råda efter trendvändningar, där jag förväntar mig en konsolidering i kommande uppgång på samma nivå som i nedgången.


    Nu verkar det som utförsäljningarna i Canada och USA har satt punkt! Bra!


    onsdag 5 mars 2008

    Kort upprekyl i OMX


    60-minutersgrafen ovan indikerar en positiv prognos för OMX, där vi kan förvänta oss fortsatt uppgång till nivåerna kring 960-965. Ma5 har brutit upp igenom Ma20, vilket bekräftar att det fattas någon % till på ovansidan. Support återfinns vid 945.
    På dagsgrafen uppvisar indikatorerna fortsatt svaghet då dessa ännu inte urbottnat! Risk alltså för fortsatt nedgång i OMX efter denna rekyls fullbordande. Med anledning av att vi har reaktionsdag på måndag (enligt Gann) kan kommande lågpunkt infinna sig på fredag eller måndag. Då läget är ytterst osäkert, kan det även vara så att vi har en topp på fredag morgon, och att vi därefter får bevittna en fortsatt nedgång nästa vecka. På fredag vet vi vilket alternativ som gäller!

    måndag 3 mars 2008

    Lundins Treklöver har vaknat!

    Lupe – Tyks – Pearl – recoveryn har inletts!


    Oljebolagens aktier ser ut att ha tagit på sig säkerhetsbältet för att inleda en ny uppgång. Upprekylerna från respektive lågpunkt har varit enorma, men man får inte heller glömma att föregående nedgångar var ännu mer extrema. Små medel i dessa bolag förväntas generera en god avkastning på sikt då aktierna befinner sig i en turnaroundsituation! Mycket är på gång i de tre bolagen och rapporterna från samtliga dessa visar att vi kan förvänta oss en god utveckling under 2008! Lundinbolagen har hamnat på rätt köl igen!

    Studerar vi ENERGI-index, finns en potential på en uppgång från fredagens stängning på 1100 till den extremt starka motståndsnivån vid 1200. Dit upp är det ca 9 % och jag tror att vi har mycket goda utsikter till genombrott av den nivån senare i vår! Om så sker, kan vi lägga två års konsolidering bakom oss med en sofistikerad uppgång framöver. En uppgång på minst 100 %!

    Studerar vi – till att börja med - grafen ovan, har Lundin Petroleum haft den mest defensiva utvecklingen. Tanganyika Oil har varit mest volatil medan Pearl uppvisat en kompakt nedgång sedan introduktionen på Stockholmsbörsen juni 2007. Återhämtningen har inletts!


    Lundin Petroleum borrar på flera platser där förväntningar om stora fynd kan driva kursen högt, mycket högt! Om fyndigheter görs, kan produktionen i förlängningen resultera i en markant ökning. Sannolikt avvaktar marknaden genombrottet av 85 kronor tills den första pusselbiten fallit på plats. Det blir nog en ny renässans för verksamheten under kommande vår, och en stor revansch för familjen Lundin!

    Tanganyika Oil utsattes för vinsthemtagningar i höstas men i samband med rapporten kom, uppgraderades reserverna, som tilltalade placerarna. Vi noterar att nya uppköpsrykten präglar aktiens beteende, då omsättningen åter ökar. Motståndsnivån i spannet 100-107 kronor, kan tvinga ner aktien till 95-96 kronor, men det troliga är att efter en tids sidledes handel, ska kursen vidare upp mot 125 kronor. Men det finns ännu högre kurser i horisonten om uppköp blir verklighet! Då Straumur-Burdaras äger 4,6 % (2,6 milj.) av bolagets aktier, och den isländska ekonomin uppenbart har stora bekymmer, kan tillfälligt utgöra ett litet psykologiskt hot mot kommande uppgångar.

    Pearl lämnade rapport i veckan som gick, där reserverna uppgraderades och att man aktivt fortsätter med det under 2008 enligt plan. Pågående roadshow i Sverige kan stärka kursen ytterligare och vi bevakar 14 kronor, som utgör startskottet vid ett genombrott för att aktien lämnar bottenformationen bakom sig. Pearls storhetstid närmar sig och om Tyks blir utköpta från börsen under 2008, kan man misstänka att dess aktieägare då ger sig in i Pearl! Likheten är slående när man gör jämförelser mellan bolagen, och det är förvånansvärt varför Pearl handlas med så stor rabatt. Motiverad kurs är idag 26 kronor och målkursen för 2008 vid fortsatt stigande oljepris, förblir 50 kronor.

    söndag 2 mars 2008

    OMX i konsolidering!


    Allt mer talar för att OMX-index behöver ytterligare kraftsamlande tid på sig innan en större reaktion uppåt kan inledas. Vi såg ett liknande scenario i augusti 2007 då två månader krävdes för att lugna placerarna och att fyndköparna på bred front klev in med stigande kurser som följd. För att vi skall få en förväntad uppgång, behöver vi lugnande och positiva besked från de amerikanska bankerna, som ger intryck av att allt elände tillfälligt kan lämnas bakom oss. Men för det stora flertalet riktas fortsättningsvis fortfarande misstankar om nya surdegar offentliggörs i ett senare skede, vilket närmast kommer bromsa våruppgången såväl i tid som i pris. Kandidaterna till kommande målområden återges i grafen ovan.

    USA-börserna föll rejält i fredags och det finns anledning att tro att en reaktion kan infinna sig under måndagens handel, om än inte lika dramatiskt som i USA. Närmast har OMX support vid 940, som kan stötta en inledande rekyl, men jag förväntar mig en motreaktion i USA redan under måndagen, vilket kan mildra en eventuell nedgång under inledningen på veckan. Om nivån inte håller och vi låter rekylen verka ut, ser jag 920-nivån som tänkbar alternativ till vändningszon. OMX skulle då bilda en snygg uppochnervänd HS-formation, vilket därmed bekräftar ett kraftigt ryck upp när formationen är klar under mars månad!
    Banksektorn här hemma har potential att kunna stiga ca 10 % och vi får inte glömma att sektorn representerar ca 25 % i OMX-index. Sektorn är ej heller påverkbar av den svaga dollarn, som tynger skogs- och stålsektorn.

    Fortfarande utgör 988 en avgörande nivå för den kommande uppgångar. Nivån har testats vid 4-5 tillfällen utan att lyckas bryta, men vid ett kommande genombrott torde index ha kapacitet att stiga till 1040. Ett genombrott av den fallande topplinjen är ett ytterligare tecken på ett uppvaknande, som torde resultera i en handel tilltar med mycket stora volymer. Mycket kapital sitter på åskådarläktaren och väntar på det rätta ögonblicket att kliva in igen.

    Vi ser på Stochastic34 att index tillfälligt är överköpt och en avvaktande handel erfordras några dagar för att få ned denna indikator. Samtidigt har Bollingerbanden ambition att ”knipa” vilket är en signal inför en reaktion, upp eller ner. Vi ser att "kallsuparna" d.v.s. kursutvecklingen slår vilt inom bandens stretchade avgränsningar, men i stort har vi hamnat i ett läge där vi ändå tolkar att en botten har vi bakom oss!

    Veckografen över OMX ger mig budskapet att nytt försök till genombrott av 988 kommer att inledas under mars månad. Den slagiga kursutvecklingen får vi leva med ytterligare någon vecka eller två, men det bedöms mycket troligt att marknaden på allvar kommer att dra sig upp igen i ett senare skede.