söndag 16 mars 2008

OMX förbereder uppgång?

Trots fortsatta störningar från USA med investmentbanker som blöder, uppvisar OMX en förhållandevis stark utveckling relativt sett, där placerarna tycks acceptera värderingen av de underliggande bolagen sammantaget till 900-nivån. Trots ihållande negativa impulser, har index inte rasat igenom denna stödnivå, som utgör sista utposten på nedsidan. Ofrånkomligt närmar vi oss tidpunkten då marknaden matas med fortsatt negativa nyheter men OMX ignorerar dessa. Bättre förtecken till köpsignal kan vi inte få! Det kan mycket väl vara så att vi redan hamnat där! I maj/juni 2006 erfordrades det 12 veckor innan uppgången satte fart, denna gång har bottenformationen så här långt tillryggalagt 8 veckor. Vi bevakar utvecklingen noggrant den kommande veckan, där vi i första hand ser effekten av räntebeskedet från Fed på tisdag. Ligger OMX kvar över 905 på Skärtorsdagen, förblir veckografen intakt och vi kan släppa på oron och misstänka att vi har det värsta bakom oss.

Jag har denna gång valt att infoga några ”fjädrar” i veckografen. De fallande har sitt fotfäste från toppen mars 2000. De stigande har sin motsvarighet från botten mars 2003. Det spelar ingen roll hur positiv eller negativ bild man har av marknadsförhållandena, men fjädrarna ger signaler om en kursutrymme på 200 punkter, såväl upp som ned. Om vi får kraschscenarier från USA som överrumplar oss, kan 720-nivån bli vårt mål. Det känns inte troligt nu, men väl längre fram, sannolikt till hösten eller möjligen under 2009. Mer troligt är ett förväntat uppställ till 1070-nivån under våren/sommaren. Nyheterna av rådande finansoro är i sig inget nytt längre! Marknaden har, trots allt, bra grepp om eländet och vi får inte glömma att OMX backat 32 % på bekostnad av den amerikanska oron. Samtidigt har Londonbörsen fallit 16 % och Frankfurtbörsen 20 %.
Björnarna och tjurarna sliter och drar i varandra. Index slår upp och ner och vi på läktaren tittar på och betraktar händelseförloppet. Media målar upp bilder av kommande undergång medan de erfarna placerarna väntar på löpsedlarna om att man skall sälja alla aktierna! Då har vi de första tecknen på vändning och historiskt brukar detta vara en signal på att proffsen då kliver in! Hög volym till stigande kurser är ett bra mått att luta sig mot.
I mitt förra inlägg över OMX, sneglade jag på FishNet och angav 948-952-spannet som tänkbar motståndsnivå. Med facit på hand stämde referensramen i det närmaste perfekt. På nedsidan ser det i skrivande stund trassligt ut på 890-nivån, varför jag drar den slutsatsen att index under veckan sannolikt skall testa nivån, men bedöms stänga på 905 eller högre till Skärtorsdag. Stämmer prognosen får vi rikta in oss på en mycket snar och tvär vändning av trenden. Det kan bli så att april månad inleds med ett kraftfullt rally som ingen vill missa. Det börjar bli riktigt spännande!

4 kommentarer:

Anonym sa...

avslutningen är precis min analys oxå,tidsrutan som jag har focus på för vändning är close 19 mars(från kl 15 till fm 20mars)
// Hasse

Anonym sa...

Nu är vi på 886 och dagslägsta var lägre. Problem?

Anonym sa...

hej på dig H&B

Håller m dig angående förberedande uppgång för OMX.
Men det fattas en 5 våg(neråt) för en ED-formation.
Sen får vi se en möjlig uppgång .

halmstad hälsar

Croman

Anonym sa...

Hej Tom!

Fortsatt ryckigt. Men, uppgången är MYCKET nära. Vid 1078 kommer det senare att avgöras. Det finns då 2 olika scenarier. HS eller vidare upp. Är försiktigt optimist för det senare alternativet. Men det tar tid.
T6