söndag 30 mars 2008

OMX frikopplar USA?


Den starka utvecklingen i USA under inledningen på veckan, smittade av sig på de europeiska börserna. Vårt OMX-index hakade på glädjerallyt och stängde i fredags på 951,71. En uppgång på 57 punkter, eller 6,35 %. Trots att USA-börserna föll tillbaka ons-fre, envisades OMX-index med sin uppgång för att under torsdagen och fredagen testa motståndsnivån vid 950. Blickar vi tillbaka under mars månad, har indexet testat nivån inte mindre än 7 ggr och vi ser tecken på en sista kraftsamling inför ett genombrott.

Jag har sneglat på indikatorer med olika löptider, och kommit till följande slutsats;
  • Månadstrenden - fallande med möjlig bottenkänning efter sommaren
  • Veckotrenden - har bottenkänning men visar positiva förtecken
  • Dagstrenden - bottnade för en vecka sedan, nu på väg upp
  • 60-minuterstrenden - på väg ner från höga nivåer
På en-timmes-grafen ser vi hur OMX bröt upp igen det trassliga intervallet 940-943, vilket indikerar en positiv fortsättning efter en kort rekyl. Andra "snabbindikatorer" upplyser oss att OMX behöver en kraftsamlande rekyl ner innan uppgången kan fortsätta. I första hand har vi självfallet 940 som ett viktigt stöd, men symmetrin i grafen ger ändå en känsla av att index kan falla ner till det lilla signalområdet vid 925-928. Kan vi vara där nere till onsdag?

Ska jag sticka ut hakan tror jag att inledningen på veckan blir lite smolkig med tonvikt på avvaktande hållning, men att grafen tenderar att skapa en upp-och-ner-vänd HS-formation, som skulle kunna innebära en bottenkänning under den andra halvan av kommande vecka. Observera att om den högra skuldran blir högre än den vänstra, kan vi förvänta oss en extra positiv fortsättning på uppgången! Närmast bevakar vi 990-nivån!

Det som mot slutet av veckan tyngt USA-börserna, är främst osäkerhet inom teknik och banksektorn, som ånyo utsatts för stora vinsthemtagningar. Trots stort rally under mån/tis med uppgångar för investmentbankerna på 30-100 %, kvarstår misstänksamheten varför dessa faller tillbaka och på kort tid halverat uppgångarna! Men 3-4 dagars nedgång kan snabbt mynna ut i en motreaktion upp, vilket kan lyfta OMX-index!

De branscher som bedöms leda uppgången här hemma, är verkstadssektorn. Många bolag ligger och laddar för en fin återhämtning när uppgången inleds. Exempel på bolag är Atlas C, SKF, S-vik och Volvo.

1 kommentar:

Anonym sa...

Undrar om verkstad ska lyfta?
Ska nog ner en bit till.

Jag hoppas mer på "trånga sektorer"
med full fräs.

H-O M