lördag 15 mars 2008

Lupe - korta vinsthemtagningar!

För detaljstudier - klicka på grafen!

I kombination med ett starkt oljepris och positiva nyheter från bolaget, har Lupes aktiekurs stigit på ett imponerande sätt. I veckografen ser jag tecken på att den två år långa konsolideringsfasen går mot sitt slut. Men det kan dröja ytterligare antal veckor innan aktien är mogen för en första attack av 85 kronor, som vid ett genombrott bekräftar en ny långvarig uppfas!

Aktiens kursutveckling har under de senaste 22 månaderna hållits tillbaka på naturliga grunder. Under 2002 kostade den 3 kronor (som mest en 38-dubbling!) och när orostider infinner sig, är det naturligt att långa placerare tar hem sina vinster. En annan faktor kan vara att den globala oljeproduktionen når sin topp (peakar) under 2008, för att kommande år falla tillbaka med konjunkturen. Stigande oljepris, rejäla vinstökningar hos oljebolagen men fallande oljeaktier, skapar onekligen frustration hos placerarna! Idag vet vi inte varför, men med tiden vinner vi förståelse för marknadens beteende!

Lupe lyckades inte etablera sig över 79 kronor varaktigt, utan förbereder en rekyl. Vi ser i grafen ovan hur indikatorerna faller tillbaka och att MA20 (20 dagars glidande medelvärde) utgör ett närmast perfekt hjälpmedel i form av stöd och motståndslinje. Bryter aktien under 76 kronor, bedöms kursen falla i första hand ner till 73,50 kronor. Brister den nivån, finns risk att kursen trillar ytterligare 5 kronor ner till trakten av 68 kronor. Men det är inte sannolikt då bolaget i dessa dagar röner ett så stort intresse, vilket borgar för en stabil utveckling, trots rådande finansoro! Nivån 73,50 kronor bör därför hålla, tror jag.

Sudan- och Laganskyfälten utgör synnerligen två riktigt spännande projekt som kan få kursen att spraka upp ordentligt senare i vår eller till sommaren vid framgångsrik exploatering! Aktien bör därför finnas representerat i allas portföljer!

Inga kommentarer: