måndag 3 mars 2008

Lundins Treklöver har vaknat!

Lupe – Tyks – Pearl – recoveryn har inletts!


Oljebolagens aktier ser ut att ha tagit på sig säkerhetsbältet för att inleda en ny uppgång. Upprekylerna från respektive lågpunkt har varit enorma, men man får inte heller glömma att föregående nedgångar var ännu mer extrema. Små medel i dessa bolag förväntas generera en god avkastning på sikt då aktierna befinner sig i en turnaroundsituation! Mycket är på gång i de tre bolagen och rapporterna från samtliga dessa visar att vi kan förvänta oss en god utveckling under 2008! Lundinbolagen har hamnat på rätt köl igen!

Studerar vi ENERGI-index, finns en potential på en uppgång från fredagens stängning på 1100 till den extremt starka motståndsnivån vid 1200. Dit upp är det ca 9 % och jag tror att vi har mycket goda utsikter till genombrott av den nivån senare i vår! Om så sker, kan vi lägga två års konsolidering bakom oss med en sofistikerad uppgång framöver. En uppgång på minst 100 %!

Studerar vi – till att börja med - grafen ovan, har Lundin Petroleum haft den mest defensiva utvecklingen. Tanganyika Oil har varit mest volatil medan Pearl uppvisat en kompakt nedgång sedan introduktionen på Stockholmsbörsen juni 2007. Återhämtningen har inletts!


Lundin Petroleum borrar på flera platser där förväntningar om stora fynd kan driva kursen högt, mycket högt! Om fyndigheter görs, kan produktionen i förlängningen resultera i en markant ökning. Sannolikt avvaktar marknaden genombrottet av 85 kronor tills den första pusselbiten fallit på plats. Det blir nog en ny renässans för verksamheten under kommande vår, och en stor revansch för familjen Lundin!

Tanganyika Oil utsattes för vinsthemtagningar i höstas men i samband med rapporten kom, uppgraderades reserverna, som tilltalade placerarna. Vi noterar att nya uppköpsrykten präglar aktiens beteende, då omsättningen åter ökar. Motståndsnivån i spannet 100-107 kronor, kan tvinga ner aktien till 95-96 kronor, men det troliga är att efter en tids sidledes handel, ska kursen vidare upp mot 125 kronor. Men det finns ännu högre kurser i horisonten om uppköp blir verklighet! Då Straumur-Burdaras äger 4,6 % (2,6 milj.) av bolagets aktier, och den isländska ekonomin uppenbart har stora bekymmer, kan tillfälligt utgöra ett litet psykologiskt hot mot kommande uppgångar.

Pearl lämnade rapport i veckan som gick, där reserverna uppgraderades och att man aktivt fortsätter med det under 2008 enligt plan. Pågående roadshow i Sverige kan stärka kursen ytterligare och vi bevakar 14 kronor, som utgör startskottet vid ett genombrott för att aktien lämnar bottenformationen bakom sig. Pearls storhetstid närmar sig och om Tyks blir utköpta från börsen under 2008, kan man misstänka att dess aktieägare då ger sig in i Pearl! Likheten är slående när man gör jämförelser mellan bolagen, och det är förvånansvärt varför Pearl handlas med så stor rabatt. Motiverad kurs är idag 26 kronor och målkursen för 2008 vid fortsatt stigande oljepris, förblir 50 kronor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är lite osäker på LUPE. Södra Sudan är osäkert, nordsidan håller inte sina åtaganden från fredsavtalet. Ökade oroligheter i Södra Sudan skulle kunna bryta den positiva trenden.

Ska bli spännande om TYKS blir uppköpta senare i år, riktigt stor potentiall

Markus