söndag 2 mars 2008

OMX i konsolidering!


Allt mer talar för att OMX-index behöver ytterligare kraftsamlande tid på sig innan en större reaktion uppåt kan inledas. Vi såg ett liknande scenario i augusti 2007 då två månader krävdes för att lugna placerarna och att fyndköparna på bred front klev in med stigande kurser som följd. För att vi skall få en förväntad uppgång, behöver vi lugnande och positiva besked från de amerikanska bankerna, som ger intryck av att allt elände tillfälligt kan lämnas bakom oss. Men för det stora flertalet riktas fortsättningsvis fortfarande misstankar om nya surdegar offentliggörs i ett senare skede, vilket närmast kommer bromsa våruppgången såväl i tid som i pris. Kandidaterna till kommande målområden återges i grafen ovan.

USA-börserna föll rejält i fredags och det finns anledning att tro att en reaktion kan infinna sig under måndagens handel, om än inte lika dramatiskt som i USA. Närmast har OMX support vid 940, som kan stötta en inledande rekyl, men jag förväntar mig en motreaktion i USA redan under måndagen, vilket kan mildra en eventuell nedgång under inledningen på veckan. Om nivån inte håller och vi låter rekylen verka ut, ser jag 920-nivån som tänkbar alternativ till vändningszon. OMX skulle då bilda en snygg uppochnervänd HS-formation, vilket därmed bekräftar ett kraftigt ryck upp när formationen är klar under mars månad!
Banksektorn här hemma har potential att kunna stiga ca 10 % och vi får inte glömma att sektorn representerar ca 25 % i OMX-index. Sektorn är ej heller påverkbar av den svaga dollarn, som tynger skogs- och stålsektorn.

Fortfarande utgör 988 en avgörande nivå för den kommande uppgångar. Nivån har testats vid 4-5 tillfällen utan att lyckas bryta, men vid ett kommande genombrott torde index ha kapacitet att stiga till 1040. Ett genombrott av den fallande topplinjen är ett ytterligare tecken på ett uppvaknande, som torde resultera i en handel tilltar med mycket stora volymer. Mycket kapital sitter på åskådarläktaren och väntar på det rätta ögonblicket att kliva in igen.

Vi ser på Stochastic34 att index tillfälligt är överköpt och en avvaktande handel erfordras några dagar för att få ned denna indikator. Samtidigt har Bollingerbanden ambition att ”knipa” vilket är en signal inför en reaktion, upp eller ner. Vi ser att "kallsuparna" d.v.s. kursutvecklingen slår vilt inom bandens stretchade avgränsningar, men i stort har vi hamnat i ett läge där vi ändå tolkar att en botten har vi bakom oss!

Veckografen över OMX ger mig budskapet att nytt försök till genombrott av 988 kommer att inledas under mars månad. Den slagiga kursutvecklingen får vi leva med ytterligare någon vecka eller två, men det bedöms mycket troligt att marknaden på allvar kommer att dra sig upp igen i ett senare skede.

Inga kommentarer: