lördag 22 mars 2008

OMX – Dow – Nasdaq

OMX - svart - Nasdaq - röd - Dow - grön

Påskaftonsinlägget innehåller en graf som löper 14 månader tillbaka och visar OMX:s utveckling i jämförelse med Dow Jones och Nasdaq Composite. För uppförstoring, tryck på grafen.

Kursutvecklingen för de tre indexen innehåller ett antal intressanta budskap. Först och främst rapporterade Lehman Bros, Goldman Sachs och Morgan Stanley att deras vinster var väsentligt bättre än estimatet. Detta fick kurserna inom banksektorn att stiga brant, samtidigt som den amerikanska dollarn vände upp från lågpunkten vid 5,98 kr. Detta smittade även av sig på Tokyo-börsen, som på tre handelsdagar steg 6,8 %! Guldet och Brentoljan har efter kraftiga uppgångar, på mycket kort tid fallit tillbaka med 10 %!
En logisk slutsats är att finansoron tar en kort paus, och vi kan förvänta oss en teknisk återhämtning på börserna en tid framöver. Sårbarheten inom bolåneinstituten finns dock alltjämt kvar, ja den har t.o.m. ökat eftersom kapitaltäckningskravet sänkts från 30 ned till 20 %. Om krisen mot förmodan framledes förvärras ytterligare, finns det anledning att misstänka en ny våg med elände! Och den risken är uppenbar längre fram med ännu större nedgångar än vad vi hittills sett! Grafen ovan visar oss att under den gångna veckan fanns en omedelbar reaktion efter bankrapporterna i USA, där vi får intrycket av att nedgången tillfälligt är över. OMX-index får i jämförelsen närmast betraktas som lite baktung, men det troliga är att vi under kommande vecka får en begynnande reaktion upp igen.

Dow (12361) och Nasdaq (2258)
För båda indexen uppvisar indikatorerna allvarliga försök till uppgång. Signalerna är inte bekräftade, men mönstret finns där om att något är i görningen! Dow kan mycket väl stiga upp till 12700 och Nasdaq till 2350 – c:a 3-4 % där ett framtida genombrott indikerar att bottenformationen kan lämnas därhän för denna gång. Oavsett hur högt börserna stiger, är grunduppfattningen den att det handlar om en Bear-Market-Rally. Vi bevakar utvecklingen noggrant då vi inte vet när nästa fas i nedgången tar överhanden.

OMX (894)
Index underskred under tisdagens handel 890-nivån och övertrampet får i detta sammanhang bortses med anledning av Feds agerande mot Bear Sterns. Ett OMX som tillfrisknar, möter ett antal täta motståndsnivåer på ovansidan. Främst har vi en fallande topplinje från oktober 2007 som skär i 935. FishNet uppvisar trassel runt 940 på 60-minutersgrafen. Passeras båda nivåerna, återstår ett sista test av 988, en nivå index kan testa en tredje gång inom kort!

Funderingar....
Om vi rannsakar vinterns utveckling, väcks ett antal frågor eftersom finansoron etablerades i USA. Nedgångarna har relativt sett varit mycket sansade där borta i jämförelse med omvärldens. Man kan fråga sig varför reaktionerna varit så starka på ett antal europeiska börser när vi ser att Dow har tappat 12%, Nasdaq 21% och OMX 32%….. En mindre fortplantning till några europeiska banker kan i förlängningen bekräfta våra ”överreaktioner”. En möjlig förklaring kan ju också vara att banksektorn har en så dominerande ställning i OMX, c:a 25 %, men bör de svenska bankerna inte vara vaccinerade mot subprimes?

Inga kommentarer: