lördag 29 mars 2008

Dragkampen mellan köpare och säljare!


Björnen har härskat, men nu vill nog Tjuren säga sitt!

Psykologi
I varje trend ingår perioder med konsolideringar där köpare och säljare möter varandra och jämvikt uppstår. Den negativa trend vi haft sedan i somras, har utlösts av en enda orsak, de amerikanska bolånen. Förlusterna som redovisats hos investmentbanker och bolåneinstituten, har skrämt upp placerarna, och som en naturlig konsekvens omgående trott på spridningar till den reala ekonomin. Och det är ju inte så konstigt när vi kan läsa ekonomer som tror att den totala kostnaden kan bli så mycket som 7 200 miljarder kronor! Denna gigantiska förlust motsvarar ca 25 000 kr/amerikan. Ca 20% av detta jättebelopp har redan bokförts och vad slutnotan slutligen kommer att bli, kommer att ta flera år att summera. Placerarna har all fokus på utvecklingen inom banksektorn och glömmer därför bort de traditionella branscherna, som fortfarande utvecklas hyggligt. De ledande investmentbankerna lämnade nyligen långt bättre rapporter, vilket fick till följd att den senaste tidens kraftiga nedgång förbyttes till kraftiga upprekyler. Men alla vet att det fortfarande finns många undangömda lik ståendes i garderoberna som står på tur! Det är väl kanske inte så överraskande att Fed engagera sig så hårt som de gör, där man till varje pris vill dämpa oron i form av kraftfulla räntesänkningar!

Björnen och Tjuren
Dragkampen i kurssättningen är slående i dessa dagar efter OMX nedgång på dryga 30%. Tittar vi som jämförelse på de ledande indexen i USA, har nedgångarna "endast" varit 16-18% sedan toppnoteringarna i oktober! Ännu har inte signalerna om konjunkturnedgång bekräftats! Mycket kapital finns på läktaren med vetskap om att nedvärderingen av de enskilda aktieslagen innehållt överreaktioner, och väntar på rätt tidpunkt för köp. Därav den slagiga kursutvecklingen.
Vi har nu en rapportperiod framför oss, och det är med spänning hur prognoserna ser ut för kommande kvartal. Vinstutvecklingen de senaste åren har utvecklats enormt, men nu infinner sig mycket stor osäkerhet. Har t.ex. exportindustrin påverkats negativt av sista halvårets händelseutveckling, eller kommer fler bolag att redovisa lika kraftfulla rapporter såsom Hennes & Mauritz? Blir utfallet i linje med förväntningarna, eller överlag något bättre, kommer vi troligen få se en uppgång under ett par veckors tid. Björnen får kanske backa tillbaka en tid för att låta Tjuren dominera.

Förvaltarnas dilemma
Kursutvecklingen styrs till övervägande del av institutioner, som har en dominerande ställning i handeln. Det privata aktiesparandet krymper på bekostnad av fondsparandet i olika former. Inte sällan sitter en enskild förvaltare och trycker på knapparna som representant för 50 - 100 000 svenskar. Det kan vara vanligt fondsparande, PPM eller försäkringssparande. Sparkapitalet arbetar mer globalt än tidigare och insynen i deras verksamhet är begränsat! Stockpicking bland de mindre bolagen har övergivits och all fokus hamnar på Large Cap! Kapitalet rör sig blixtsnabbt mellan de olika branscherna, där man strävar efter ett så gott resultat som möjligt. Ett stort antal fonder har begränsade möjligheter att placera fondkapitalet i obligationer, då detta inte inskrivits i stadgarna. Detta kan endast göras genom att spararen själv försäljer sin fond och omplacerar kapitalet till räntemarknaden. Men detta sker i begränsad omfattning!

Tjuren vaknar?
Av erfarenhet vet vi alla att en vikande ekonomi sker ju inte på en gång. Det tar längre tid än så. Media framställer eländet som om att jordens undergång står för dörren. Vad som nu händer är att vi kommer få se ytterligare ett steg i ett globalt systemskifte. När kriser uppstår, utvecklas nya kreativa lösningar om hur nästa fas i utvecklingen skall se ut och hur man angriper problemens art. Vi kommer därför matas med information som inger hopp, omväxlandes med nya störande inslag. Jag tror att vi bevittnar inledningen på den processen nu. Bankoron är nog mättat för tillfället då alla känner till att krisen finns där som en isolerad företeelse. Nu vill placerarna gå framåt och det finns skäl att tro att media flyttar fokus till mera positva händelser, såsom goda rapporter och strukturaffärer! Kurserna är ju låga och stordriftsfördelar i en allt mer tuffare värld lockar och tvingar bolag till sammanslagningar! Detta kan stimulera börsen under våren! Men det är inte givet att det blir långvarigt då vi med största säkerhet kommer att överraskas av nya oförutsedda dåliga nyheter. Stor försiktighet råder!

Framtiden?
Det är naturligt att tilltron till ekonomin viker om konsumtionen påverkas som en följd av den pågående finansoron. USA är ju indirekt en av våra viktigaste exportmarknader i den globala värld vi lever i. Men det finns ytterligare problem i pipelinen! Ett par punkter att anteckna i bakhuvudet;
  • Stigande råvarupriser - livsmedel och oljan är ett hot!
  • Dämpad löneutveckling om/när konjunkturen viker,
  • Bankernas kommande kreditrestriktioner,
  • Ökad arbetslöshet i hela västvärlden,
  • 40-talisterna som åderlåter AP-fonderna

    Listan kan göras ännu längre, men det förväntade stålbadet i USA med dess spridning i den globala värld vi lever i, har många likheter med den japanska ekonomin under inledningen på 90-talet. Närmast har Tillväxtmarknaderna rönt ett stort intresse med uppgångar på 5-600% på endast 3 år. Ofta läser vi i tidningarna om ljuset i tunneln och tror oss få stöd från just dessa regioner, när det i själva fallet kan vara ett lokomotiv som kommer med hög hastighet med strålkastarna på! Just dessa marknader är extremt känsliga när nedgångarna väl sätter igång. Hur många minns inte den ryska börsen som för 10 år sedan föll 95%? Shanghai-börsen har under det senaste halvåret fallit med 45 % (!) utan att media tagit någon större notis om det. Bombay (Indien) var ner 30 % som mest, för att nämna några exempel. Båda dessa marknader indikerar närmast en återhämtning, men jag räds för när nästa fas i nedgången sätter in. Den kan komma till senvåren, eller möjligen till sommaren. Den utlösande faktorn som kan driva kurserna ännu längre ner i djupet, är det ingen som vet. Men det är skäl nog att vara på sin vakt när signalerna väl kommer. Det är en uppenbar risk att flocken med grizzlybjörnar då tar över kommandot! Men det finns ett liv även efter detta, och mänskligheten har en förmåga att glömma och överleva problem av detta slag.

  • 3 kommentarer:

    toto sa...

    Riktigt bra blogg detta. Undrar bara hur du tänker när du säger att USA är våran viktigaste exportmarknad? EU utgör ca 60% av våran export, och enskilda länder som tyskland och norge ligger på ca 10% medan USA ligger på drygt 8% enligt exportrådet.

    Anonym sa...

    Återigen ett mycket bra inlägg! Tack!

    /BlueRidge

    Hausse och Baisse sa...

    Tobias!

    Jag tackar för dina synpunkter. Självklart har du rätt, det blev ett tankefel då jag hade EU i baktankarna!
    Bra att du kommenterade inägget då jag inte vill lämna några faktafel!

    mvh
    H&B