måndag 13 december 2010

Hurtigruten visar tecken på tillfrisknande!

Insiderköpen eldar på inför en ny positiv trend?
Det har gått en bra tid sedan en analys las ut på bloggen, men det kan mycket väl vara så att tidpunkten återigen är mogen för en längre tids uppgång. Under 2009 arbetade sig aktien metodiskt upp för att träffa sin högsta notering vid 7,58 NOK i mitten på mars 2010. På endast 7 månader reste sig aktiekursen från källarnivåerna vid 1,20 NOK och presterade då 530%!

Så snabba uppgångar framkallar förr eller senare rekyler med olika utseenden och i HRG:s fall har den varit utdragen såväl tid som pris. Med facit på hand hade marknaden för bråttom att prisa upp kursen vilket inte harmoniserade med den organiska utvecklingen. I de analyser som jag själv presenterade var även dessa vid den tiden lite väl optimistiska, då jag påverkades av de positiva tongångar som då rådde. Hegnars inhopp med 26,35%, ny vd som profilerar bolaget hårt, personalneddragningar och slutligen under senare tid en överenskommelse med norska staten, är faktorer som talar för att ledningen kavlat upp ärmarna och styr in bolaget i en ny epok. Det känns verkligen som att de har fler ess i ärmen och att vi under 2011 kan förvänta oss flera goda uttalanden som bekräftar att bolaget seglar i medvind.

Närmast har rekylen sedan i somras skapat en bottenformation inom spannet 3,25 – 4,50 NOK, vilket jag tolkar som kraftsamlande. Jag räknar med att testet av 4,50 NOK kommer att ske mycket snart igen med stor chans till ett genom brott. I anslutningen till rapporten seglade kursen rätt upp till 5,50 NOK, men föll lika snabbt tillbaka ner till ruta ett vid 4,00 NOK, vilket jag tolkar som ett tekniskt ”förskalv” inför fortsättningen. Ett mycket positivt tecken!

Vi har indikatorerna med oss och i ett positivt börsklimat kan vi inte annat än önska om en ny positiv trend etableras. En hållhake är den starka utvecklingen med stigande börsindex inför årsslutet kan framkalla en rekyl i början på januari, men huvudspåret är ändå att genombrottet av 4,50 NOK sker nu, och att nivån under det första kvartalet blir supportområde. Under senare del av det första kvartalet tyder mycket på att aktien kan ralla vidare upp mot 6 – 6,25 NOK, där ny paus i trenden antas äga rum.

I skrivande stund är det inte lätt att räkna på tidsfaktorn när 6,25 NOK kan passeras. Men allt tyder på att när det väl äger rum till kommande vår, får vi en ny härlig uppgång som påminner om den vi såg hösten 2009. Jag drar mig därför inte för att hålla kvar prisobjektivet 10 NOK under kommande 12 månader.


söndag 5 december 2010

BlackPearl - Fram till 2014...?


Med Roadshowen bakom oss klarnar bilden...
Dagens inlägg är tänkt som en skiss, eller en långtidsprognos över aktiens resa inför framtida försäljning av PXX. Det är minsann ingen lätt uppgift att fatta pennan och sätta sig ner och författa en prognos över de kommande åren. De flesta är ju införstådda med ledningens mål, men hur skall vi få en realistisk och trovärdig tolkning av aktiens rörelser så som världen ser ut idag? Vilka påfrestningar i det finansiella systemet kommer att påverka marknadens beteendemönster? Kommer PXX att drabbas mer eller mindre än övriga aktier inom energisektorn? Nej, jag tror inte det.

Jag har valt att presentera två grafer från båda sidorna av Atlanten, där prognosen till stor del påverkats och bekräftats av vad bolagsledningen nyligen delade med sig vid sitt Sverigebesök. Det är därför inte så konstigt att prognosen blir optimistiskt präglad. Uppdragets syfte för ledningen är ju att bygga värden, vilket bygger på den strategi ägarna en gång i tiden fastställt. Med sina goda erfarenheter lyfter bolagsledningen en sten i sänder och bygger systematiskt upp ett substansrikt bolag. Det skapar trovärdighet och i överlag ett lojalt aktieägarkollektiv.

Mitt budskap blir därför positivt. Nu gäller det att anteckna TRENDEN på aktiegrafen, som lever i symbios med den organiska verksamheten samt hopp om en fungerande finansmarknad hela vägen fram till EXIT. Jag har lagt in lite kommentarer på graferna där reservationerna för kommande "gupp" förhoppningsvis kan hålla sig inom en given tradingrange, men att huvudspåret ändå hålls intakt upp! Vi har alltså tre utmaningar framför oss;
  1. Ledningens förmåga att leva upp till omvärldens förväntningar

  2. Inga allvarliga störningar i det finansiella systemet, och att

  3. Aktieägarkollektivets beteendemönster hålls i "schack"!

Jag har i olika sammanhang påpekat att kursutvecklingen kan utsättas för störningar beroende på hur omvärlden utvecklar sig. Att spara i aktier är behäftat med risk, positivt som negativt. Ju högre risk, desto större avtryck på kursgrafen. Vår värld ställs inför stora prövningar kommande år. Vi måste ta till oss att PXX-aktien periodvist kan "strula", men att huvudspåret i den pågående trenden är uppåtriktad. De påfrestningar marknaden kan utsättas för behöver inte nödvändigtvis sarga PXX:s ansträngningar, då vi många gånger tidigare konstaterat att aktien från tid till annan lever ett eget liv.

Det är alldeles för tidigt att med klarhet få en uppfattning om vilken effekt sedelpressarna får på realekonomin. Man hoppas ju att likviditetstillskottet skall sätta fart på BNP-tillväxten. Om inte uppdraget lyckas, kommer förmodligen en ny lågkonjunktur med en fallande USD i kölvattnet. Och då stiger oljepriset. En annan intressant fråga är då hur utbudet och efterfrågan utvecklar sig. Utgångspunkten måste vara att efterfrågan ökar, medan utbudet begränsas något, vilket ger underlag för stigande oljepris.

Sammantaget råder det ingen tvekan om att PXX sitter på stora reserver. Nu är det ledningens sak att med rätt teknik, kommande årens kassaflöde samt non-core-försäljningar, lyfta fram dess riktiga värde. Mycket arbete återstår och vi har inte ens kommit halvvägs på något område. Men det kommer att ta fart från 2011, var så säker!

onsdag 1 december 2010

Guld + junioruppföljningar...

Så länge GULDET tuffar på, gynnas juniorerna!
Inledningsvis har jag valt att lägga ut en månadsgraf över guldets utveckling sedan 1979. Just det året utsattes ädelmetallen för spekulation med en uppgång på nästan 400% på endast 11 månader. Bubblan sprack och den efterföljande rekylen kom att pågå i 22 år innan en ny uppgång inleddes. En ny era, om man så vill kalla det. Med stöd av stegrande skuldekonomi, låga obligationsräntor och osäkar framtidsutsikter, har guldet blivit en säker hamn för många placerare. Trenden kan pågå i flera år till och närmast har vi kommit in i en crescendolikande fas. Denna kan pågå ytterligare en tid där vi på matematiska grunder kan ringa in 1450-1480 som tillfällig topp. Rekyler efter så starka stegringar kan bli ganska kraftiga, men så länga den osäkkra tillvaron råder inom realekonomin, väntas uppgången fortsätta i ett senare skede.

GDXJ(40,9) befinner sig i en stark upptrend och indikerar fortsatt styrka kommande månader. Vi ser att sektorn (guldjuniorerna) haft en tillfällig paus i den starka trenden, men relativt omgående kommit tillbaka. Blickar vi tillbaka till inledningen på augusti, kan vi se en linjär uppgång, vars förlängning möjligen kan träffa 48-50-nivån under Q1 2011.

Nedan har jag valt ut tre intressanta case som roat mig mycket under senare tid. Samtliga befinner sig i begynnande etableringsfaser där chansen till stora genombrott ligger nära till hands. För att få en fundamental bakgrundsbeskrivning av bolagen GBB och ALR, kan jag varmt rekommendera sajten (kopiera o klistra in)

http://goldexplorers.wordpress.com

Wildcat Silver är ett annat intressant bolag, dock inte guldexploaterande, som befinner sig i ett spännande läge;

http://wildcatsilver.com

Blogginnehavaren äger aktier i nedanstående bolag och samtliga ser ut att kunna inleda intressanta uppgånger något utöver det vanliga.

Alder (ALR)
Guld Buillon Development (GBB)
Wildcat Silver (WS)

torsdag 4 november 2010

OMX - lugnt i november?

Men december ger oss en fin avslutning på året
Låt mig inledningsvis beklaga att jag inte varit aktiv med bloggandet. Detta beroende på att jag behövt en paus i skrivandet. Inte roligare är det när man betraktar min senaste prognos för OMX i juli månad, då jag mestadels hade en negativ underton. Så fel det blev. Men det jag inte visste då, vilket senare skulle visa sig, var Feds agerande att tömma sitt ammuntionsförråd på likviditet. En teknisk åtgärd för att få igång hjulen som inte fanns i min värld. Detta har pågått under större delen av hösten med stigande aktiekurser som följd. Detta visar att det finns inga pålitliga analysmetoder, inte ens FA.

Media skrämde upp oss riktigt ordentligt under sommaren med krigsrubriker och målade upp dystra framtidsutsikter för PIGS. Euron försvagades kraftigt, men under tiden juli - september började det hända saker som blev förbryllade. USD började sjunka och smygdevalveringen blev ett faktum. Resten är historia då marknaden tror på Feds agerande att hjulen åter skall börja snurra och därmed undgå double dip, dvs en förnyad lågkonjunktur. Och så här långt ser det hoppfullt ut.

Jag tycker det är intressant att bevaka trender innan jag bildar mig en uppfattning om börsens hälsotillstånd. Av den anledningen har jag valt att inledningsvis lägga ut en månadsgraf med långsiktig prognos. Kommentarerna lämnas i chartret, som är framställda på tekniska grunder. Trenden är upp och min ståndpunkt är att den kommer att hålla i sig minst ett år till.

Under månadsgrafen har jag valt att lägga ut en dagsgraf med halvcirklar och prognos om ett ev kommande genombrott. Det jag inte kommenterar är den förväntade rekyl vi kan ställas inför nu i november. Jag bedömer att den i så fall blir begränsad och att vi sannolikt inte underskrider 1050-1060-zonen. Oron kan ha sin grund inför kommande G20-möte där vi har konfrontationen med kinesiska valutan på dagordningen. Men jag räknar med att processen blir kort och att ev rekyl ganska snart övergår i ett årsskiftesrally.

söndag 3 oktober 2010

GULD-juniorerna drar....

...i spåren av en stark utveckling på GULDET.
Efter ett kort uppehåll med bloggandet, vill jag lyfta fram ett par case på Torontobörsen. Vissa av bolagen har haft en sagolik utveckling det senaste året, men flera står på tur inför nya avstamp upp. Jag vill samtidigt markera att risken är väsentligt högre på dessa råvarumarknader än de traditionella, men inläggets syfte är att delge min tolkning på ett par juniorer riktat till i första hand ett par intressenter som efterfrågat min syn på bolagens tekniska "hälsa".

Ovan har vi S&P Venture (småbolagsindex) på Torontobörsen, som befinner sig i en positiv trend. Nedan har vi ett axplock av intressanta aktier jag anser vara utmanande med goda potentialer. Jag lämnar kommentarer på alla grafer och hoppas att dessa kan vara till god hjälp för de hugade.


fredag 9 juli 2010

OMX - Inför avrundning!

Ska fruntimmersveckan lägga krokben på uppgången?
OMX (1028) slår upp och ner i det jag tolkar, pågående toppformation och det är påtaglig svårt att spå om vart vi är på väg. Överlag har vi lätt vikande makrostatistik som kan tolkas som att vi i förlängningen får en avmattning i den reala ekonomin. Detta innebär möjligen i förlängningen lägre konsumtion och rimligtvis även svårigheter att få upp vinsterna ett snäpp inom industrin. Vi vet ju sedan tidigare hur viktigt det är att försäljningen måste öka för att tilltron till vinstuppgången skall fortsätta, mot tidigare redovisade kostnadsneddragningar. Av den anledningen blir det därför extra spännande att möta upp kommande halvårsrapporter med start kommande vecka. Skall uppgången fortsätta måste prognoserna slås rejält.

Till dagens krönika har jag valt att bifoga tre grafer som ligger till grund för dagens något svåranalyserande och diffusa prognos.

Graf 1
Som ett komplement till diverse trendlinjer, arbetar jag med halvcirkelformationer, som tydligt visar momentumet i olika skeden, dels stort, dels på detaljnivå. Utöver det markerar jag det karakteristiska mönstret i samband med trendändringar, där vi ser en högre volatilitet, vilket kan vara ett kvitto på att vi befinner oss i V-zonen och därmed ställs inför en större rekyl.
Granskar vi den stora cirkelbågen med ankaret från toppen 2007 vid 1322, ser vi hur den harmoniserar med flera rekylbottnar och för kommande vecka ligga på 1000. Underskrids denna ger det mig signal om att OMX kan halka tillbaka ända ner till 920-nivån igen. Men innan dess kan upprekylen fortsätta upp till den röda halvcirkeln vid 1062. Vi har tillfälligtvis amerikansk draghjälp och det skall bli intressant att se om likviditetsflödet kan uppvisa en styrkedemonstration med chans till nytt årshögsta igen. Då kanske vi rent av kan damma av den gamla prognosen från i våras om möjlig topp vid 1120. Föga troligt, men så likviditetsstyrd som marknaden är, erkänner jag svårigheten att denna gång pricka in en topp.

Graf 2
Här vill jag visa det matematiska sambandet med utgångspunkt av navet 920. Ett antal toppar och nu senast en botten vid 980-nivån, indikerar en spegelbild på nedsidan vid 850-nivån (turkosa fältet). Gör vi en tillbakablick ett år, ser vi att just 850-nivån agerade stark support, vilket kan bli någoon form av ett jubileum kommande veckor.
850-nivån kan i förlängningen endast agera kurspaus i den fallande trenden då spannet 750-775 kan ge oss den förväntade botten en bit in på höstkanten. Nålsögat sätts till 763. Nivån fås genom avståndet från toppen vid 1077 ner till 920. Skillnaden på 157 pkter, avräknas 920, vilket ger oss 763.

Graf 3
Ju mer vi granskar en formation på detaljnivå, desto svårare brukar det vara att få en hygglig träffsäkerhet. I alla händelser har jag här låtit infoga en cirkelformation som täcker den sista toppfasen med början i mars i år. Där ser vi att cirkeln ligger i en fallande trend och skär för kommande vecka spannet 1040-45. M.a.o. en något snävare tolkning än graf 1, där utrymmet gav oss 1060-62. Ett genombrott av 1045 skulle därför ge oss det sista rycket upp till 1060-nivån? Ingen omöjlighet som jag ser det. Bevaka med stort engagemang nivån 1012, som tydligt visar oss det tekniska navet 3 månader bakåt. Underskrids denna, kan detta vara en första signal till nedställ.

Sammanfattningsvis skulle en ytterligare tolkning kunna göras där rekylen i maj månad - som gav oss en snygg omvänd HS-formation - tidsmässigt bredda formationen och att nedgången aktualiseras först till kommande månadsskifte, d.v.s. kring 1 augusti. Men nyckfullheten kan spela oss ett spratt då jag i bakhuvudet även brukar studera formationen 30, 60 och 90 dagar bakåt som får betraktas som reaktionsdagar. Av den anledningen blir mitt tips att runt 21 juli och dagarna där efter bör man dra öronen åt sig och iakta stor försiktighet mot marknaden. Vi antecknar även att vi har optionslösen fredagen den 16juli, och förväntar oss då att placerarna håller kurserna uppe kvar på dagens nivåer över den efterföljande helgen. När vi väl sedan har den bakom oss, kommer vi då in mitt i fruntimmersveckan, där vad som helst kan hända... Vad händer med BP???

måndag 14 juni 2010

BlackPearl - Imponerande styrka!

Förbi 23,50 kronor ger oss minst 3 kronor till!
BP (23,10)
hänger envist kvar i sin positiva trend och är nu på väg att testa årshögsta strax under 24 kronor. Att aktien börjar ”fullvärderas” syns ganska tydligt på kursgrafen, då vi ser tendens till en viss synkronisering med börsen som helhet. Tidigare ignorerades marknadens tvära kast då BP-aktien tuffade på upp. Saken var ju biff, den var ju undervärderad! Om inget nytt kommer från ledningens sida, får vi förvänta oss en lugnare utveckling kommande 4 – 6 månader. Jämför vi BP med övriga oljeaktier på Stockholmsbörsen, får dessa betraktas som statister som BP-aktien utvecklat sig. Trenden är envist upp men vi närmar oss nu ett mindre avgörande om vi skall få en ny högstanotering i den stigande trenden, som startade i december 2008.

Till dagens prognos har jag infogat två grafer från båda sidorna av Atlanten. Studerar vi den kanadensiska kursgrafen, ser vi att den gröna zonen med all sannolikhet kommer att bli ett viktigt intervall inför fortsättningen. Men dess golv vid cad 3,25 kan mycket väl passeras under kommande veckor. Sedan är det en smaksak om vi når 3,75 eller 4 jämnt! Min tro är dock att utsikterna är mycket goda för att vi skall upp till dessa nivåer under kommande veckor, där jag lägger ut en deadline till senast fredagen den 16 juli. Observera att det rör sig om en prognos och en mycket grov skattning!

Den svenska kursgrafen visar oss den fina trenden med stigande toppar och bottnar. Halvcirkeln som infogats markerar ett antal bottenkänningar och ett utbrott ur denna kan ge en kort rekyl, men så länge supporten vid 20 kronor hålls intakt, är det upp som gäller. Notera även den fallande topplinjen som idag noteras i 23 kronor, som vid passering får betraktas som en mycket god signal för vidare uppgång. Av den anledningen torde vi dra igenom årshögsta vid 23,70 kr från 26 april. Sedan får vi se hur långt det bär, men om CAD håller sig lugn, bör vi nog kunna nå upp till 27 kronor innan mitten på juli. Vi har sett det förr hur starkt oljepriset utvecklar sig under sommarmånaderna. Jag tror att det blir en självuppfyllande profetia även i år. Blickar vi tillbaka till 2005 har detta mönster årligen stämt ganska bra.

Mitt huvudspår visar på en positiv utveckling kommande veckor, men att det sedan kan bli en period med vinsthemtagningar som håller tillbaka ytterligare försök till uppgångar. Om nu inte ledningen under kommande månader kommer med saftiga nyheter som kullkastar prognosen, ja då tror jag på paus i trenden tills vi kommer in i december månade, då vi historiskt brukar få en begynnande uppgång inom oljesektorn. Och den kommer nog att bli mycket intressant att följa!

fredag 4 juni 2010

OMX - Hopp och förtvivlan...

Börsen har mycket svårt att skapa en förtroende-givande återhämtning upp...
OMX (990) har svårt att få riktigt bra fotfäste i sina ansträngningar att ta igen förlorad mark. Under den gångna veckan uppvisades en del positiva signaler som kunde vara ett incitament till en återhämtning modell större, men under fredagens handel matades så marknaden av två nya besvikelser; Ungern och Sysselsättningssiffrorna från USA. Index har ännu inte gått i mål för denna vecka, men jag fann en anledning att lägga ut en graf (60 min) som visar börsens komplexa läge.

I min senaste prognos framkom bekräftelse över att veckografen signalerade svaghet. Denna bilden är oförändrad även om OMX-index skulle uppvisa tendenser till fortsatt sidledes rörelser kommande veckor. På dagsgrafen har vi under veckan som gått, åter fått små tecken på positiva signaler som kan bekräfta fortsatt styrka för kommande vecka. Men osäkerheten är, enligt min tolkning, fortfarande mycket stor där fortsatt tvära kast upp och ner kommer att bli vardagsmat. I min värld kan denna volatilitet endast betyda en sak, att stora kapitalrörelser är i omlopp och att detta syns tydligast på flödet över till långa obligationer, där vi ser fortsatta räntenedgångar. Men se upp, räntenedgångarna på dessa tioåringar kan vara en ny bubbla som byggs upp. Men innan det överhettas, har dessa "depåer" blivit en säker hamn för placerarna när börserna sviktar.

OMX-index har etablerat ett ganska kraftigt motstånd vid 1010-1015, och så länge index inte orkar över nivån, finns det anledning att vara extra försiktig. Just här har vi under de senaste veckorna sett flera nedrekyler starta ifrån, samtidigt som vi ser en fallande topplinje från 26 april noteras här. Självförtroendet börjar svikta efter 14 månaders uppgång och marknaden börjar överraskas av mindre goda nyheter som får stor genomslagskraft på "kursen". Har vi nått ett mättnadsstadium då många börjar dra öronen åt sig? Besked kommer inom kort. Även om vi bryter 1015, räknar jag med en begränsad uppgång, där jag lägger ur 1025 som nästa hållplats norröver.

På grafen ser vi att manöverutrymmet minskas successivt då vi infogar en halvcirkel som träffar 985-990-nivån idag på eftermiddagen. Underskrids nivån, räknar jag med att risken för en körare ner till 940-920-intervallet ligger inom farozonen. Bågen spänns och jag blir inte överraskad om den sidledes konsolideringen som jag tidigare räknat med, kommer att bli det resultat vi kan förvänta oss, innan nästa genombrott av 920-nivån kommer. Vi glömmer heller inte att nedgången inleddes för 30 dagar sedan (4 maj), vilket i sig då skulle utgöra ett jubileum om något stort skulle vara på gång idag den 4 juni, då vi åberopar 30-dagars-regeln. Stor försiktighet bör gälla med djärva placeringar.

söndag 30 maj 2010

OMX - nedgång bekräftat!

HS-formation under bildande som sedan kantrar?
OMX (979) utsattes för en rejäl ursköljning i samband med månadsskiftet april/maj och träffade sin lågpunkt den 7 maj vid 929. Den efterförljande upprekylen nådde sin topp den 14 maj vid 1013, för att därefter på nytt falla tillbaka till en ännu lägre botten (923) den 25 maj. Vi har därmed förstått betydelsen av den sista utposten på nedsidan, nämligen 920-nivån, vilket jag framhävde i min senaste krönika från 17 maj. Under den gångna veckan har index arbetat sig upp och kämpar febrilt med motståndsnivån 985. Och frågan är om det finns krafter kvar att till kommande veckor nå upp till 1010-nivån igen. Om inte förstärks den fallande trenden med fallande toppar och bottnar som följd.

De korta rörelserna är intensiva med tvära kast och det är inte helt enkelt att ställa en prognos med rimlig träffsäkerhet. Men tar vi ett steg tillbaka och granskar veckografen, ser vi kvittot på att toppen den 26 april vid 1077 kanske blir årshögsta för OMX-index för hela 2010. De glidande medelvärdena MA5 och MA20 har bekräftat en negativ cross, vilket innebär att trenden fortsättningsvis blir nedåt och utdragen i tid, möjligen under de kommande 5 - 6 månaderna. Ser vi på fundamentan, är det inte de klassiska signalerna vi fått såsom att konjunkturen viker tillbaka, eller att vissa branscher förlorat mark. Vi ställs istället inför ett helt nytt problem som vår generation aldrig tidigare upplevt inom västvärlden, nämligen att många stater brottas med stora skuldproblem och vilken hästkur som lämpar sig bäst för att stabiliteten åter skall infinna sig. Bolagen och makrostistiken signalerar fortsatt god utveckling, men frågan är om "statskuldskrisen" i förlängningen skall mynna ut i en avmattning med ännu lägre konsumtion och ökad arbetslöshet? Kan i förlängningen mycket väl bli så, vilket antas fått världsbörserna att ta det där steget tillbaka.

Om vi koncentrerar oss på OMX-index och konstaterar att den första pusselbiten fallit på plats om en kommande nedgång, återstår bit nummer två då 920-nivån skall underskridas eller ej. Detta kan ske under kommande veckor då jag förväntar mig en tillfällig botten i juli månad. SP500 har lyckats med konststycket att skapa bottennoteringar vart fjärde år under åren 2002 och 2006. Fenomenet kallas för "presidentcykeln" och visst finns det tecken och förutsättningar för att detta kan upprepas för 2010.

Jag utgår ifrån att kommande nedgång kommer att fortgå fram till nov/dec i år, dvs under minst 180 dagar och innehålla en A-B-C-formation, där A-vågen träffar sin botten i juli månad. I denna nedgång räknar jag med att 920-nivån underskrids och det skall bli intressant att se rekylens storlek, om OMX faller ner till 850 eller 820-nivån. Den efterföljande motreaktionen kan sedan möjligen arbeta sig upp en bit in i augusti med stöd av goda Q2-rapporter och fylla igen gapet upp till signalområdet vid 910 - 920-nivån. Sedan fortsätter det ned igen till en ny botten fram till senhösten. Då förväntas nästa uppgångsvåg träda ikraft. Se graf ovan med prognospilarna.

Det man skall komma ihåg i detta sammanhanget är att starka uppgångar efter branta fall, likt den vi fick genomlida under 2008 fram till mars 2009, är det en naturlig reaktion från marknadens sida att halva uppgången - eller rent av 62% - eroderas bort i form av vinsthemtagningar. Denna gång ställs vi inför annorlunda problem som marknaden tidigare inte hanterat. Marknaden fokuserar nu enögt på dessa frågor, men det behövs inte mycket mer för att pressa kurserna än mer. Får vi ytterligare åtstramningar från kinesiska centralbanken, kommer ett sådant utspel ligga som en våt filt över kurssättningen. Likaså om vi får signaler om att den förväntade högkonjunkturen, där nu asien agerar lokomotiv, förskjuts 6 - 9 månader framåt, blir det en naturlig reaktion att placerarna tar hem sina pengar och avvaktar direktplaceringar till ett senare skede.

Gör vi en summering av vilket huvudspår som blir gällande och tillämpbart för oss, är jag osäker på om vi får en double-dip eller ej. Om så sker, kommer vi få tunga år framöver. Men får vi en högre botten än 2008/2009, tolkar jag att den efterföljande uppgången som förväntas inledas mot slutet av 2010 och som kan pågå under större delen av 2011, kan bli mycket trevlig. Och som jag påtalat så många gånger i tidigare inlägg, måste orderingången i de flesta branscherna öka mer distinkt. Vinsterna kan inte öka enbart p.g.a. kostnadsneddragningar. Det håller inte i längden...

måndag 17 maj 2010

OMX i fallande trend igen...?

EU-krisen tynger aktiebörserna...
OMX (985)
påverkas negativt av euroförsvagningen mot USD. Kapitalflödena från institutioner riktas nu främst mot de trygga hamnarna USD och obligationer med lång löptid. Förvaltarna inser mer och mer att tillväxten inom den europeiska unionen kommer att skjutas på framtiden så länge de riktade åtgärden mot de stater som befinner sig i akut kris inte visar och bemöts med politisk handlingskraft. Allt detta talar för fortsatt lågräntepolitik och mycket stor volatilitet på aktiebörserna. Så länge dessa mörka moln befinner sig över oss, kommer prrissättningen vara tillbakapressade och en ny lågpunkt kan nog inte undvikas.

Jag bifogar två grafer över OMX, en som avser månad sedan inledningen på 1987, och en som löper ett år tillbaka. Mitt budskap med dessa är att försöka ringa in konoslideringszonerna sett ur ett större perspektiv. I dessa kan vi efter bästa förmåga finna möjliga trendändringar när marknaden utsätts för större rörelser, såväl upp som ned. Jag har även lagt in ett indexnav som byggts upp på historiska rörelser och som därmed kan ge oss support i den fallande trenden.

Månadsgrafen visar oss "supercykeln" där index ser ut att befinna sig i en större toppformation. Detta innebär inte att man för den delen skall tro att vi skall ner till några extremt låga nivåer bara för att vi har lägre toppar. Men så länge avmattningen finns där, kommer alla ansträngningar till uppgång efter en tid att smulas sönder. Det som är av intresse är om navet vid 870-nivån kommer att hålla till kommande sommar. Om så sker, bedöms utsikterna goda för en kort tids återhämtning.

Ettårsgrafen ger oss en annan bild om vi granskar formationen över den gångna vintern. I min senaste prognos över OMX-index, trodde jag på en uppgång i första hand till 1080-nivån, och med facit på hand missades prognosen med 2,5 punkter. Jag hade även en rimlig tro på att index skulle kunna söka sig upp till 1120-nivån, men vi vet ju hur det gick. Den adrupta nedgången på kursgrafen efter IMF:s välvilliga besked om lån till Grekland, visar oss med vilken kraft rekylen satte in. Storplacerarna fann då en ursäkt att trycka tillbaka kurserna och angav då en försvagad euro som orsak.

Nu närmast kan vi förvänta oss en vikande inledning på denna veckas handel och att index faller tillbaka till den färgade zonen inom spannet 920 - 985. M.a.o. fordras en dubbelbotten innan det hela lugnar ner sig och en upprekyl under lugnare former kan infinna sig. Skall vi hoppas att 950 håller? Det enda som intresserar mig är att vi får en högre botten än 7 maj, för då kvarstår hoppet om en sista resa upp innan nedgången på allvar sätter in.

Tillägg;

1020 - 1030 ser ut att bli en möjlig kommande topp, i extremfall 1050 - 1060. Jag räknar med att återhämtningen efter de senaste dagarnas ursköljning och måndagens inledande handel kan ha varit den högre botten vi strävat efter. Sista veckan av maj räknar jag som som den kritiska tidzonen, där förnyad oro förmodas ta överhanden. Fredagen den 28 maj har vi fullmåne, så vem vet...?

onsdag 12 maj 2010

Shanghaibörsen på sista versen?


Efter en kort tids återhämtning kan vi få negativa signaler från Kina...
Under de senaste veckorna har fokus varit på problemen som har koppling till Grekland. Denna enögda fokusering på EU:s förmåga att råda bot på problemet med gigantiska stödpaket, har mottagits med blandade känslor. Den mediala rapporteringen gör att man lätt glömmer andra latenta hot som kan bidra till ännu större svängningar i marknaden när korten en dag ligger på bordet. Jag tänker då i första hand på Kinas enorma tillväxt och de bubblor som skapas i kölvattnet av dess framgångar. Bankerna stramas åt för att kyla ner de bubblor som är under uppsegling, men frågan är om man har hunnit agera i tid? Det har inte debatterats så mycket kring Kinas sårbarhet, men som Shanghai-börsen utvecklats borde dessa varningar fått mer utrymme.

Helt klart är att makrostatistiken globalt givit oss lugnande besked, samtidigt som bolagsrapporterna som levererats visat på en fortsatt fin vinstutveckling från industrin och övriga tjänsteföretag. Men frågan är om orderingångarna är tillräckligt goda och som borgar för resterande del av året, eller beror den fina överväxeln på vinstkurvan på stora kostnadsbesparingar? Helt klart börjar problemställningen komma upp till ytan och placerarna kommit till en punkt där man är på helspänn. Grekkrisen visade sig vara ett bra tecken på att marknaden kommit till ett skede där placerarna inte tål hotbilder som kan kullkasta aktiemarknadens tidigare stabilitet. Vi såg ju hur de ledande börserna for ner i backen som käglor och rekylerna får minst sagt betraktas som intensiva. Nedgångar på 10 - 15% på 3 - 4 handelsdagar vittnar om marknadens sårbarhet. Vi är ju inne i en tillfällig toppformation varför det är helt naturligt att vi kommer att få se stora svängningar på börserna innan det faller tillbaka igen. Förra veckans kraftiga nedgång var nog därför ett förskalv inför nästa större....

Jag ämnar inte gå in med en analys av Kinas ekonomi men deras aktiemarknader innehåller budskap som måste lyftas fram. Dessa har infektioner som kommer att mynna ut i en feberlik dvala som kan smitta av sig på övriga marknader i västvärlden. Jag tror inte det är långt kvar innan det brakar loss, men att det rör sig om ett par veckor, det är det nog ingen tvekan om. Av den anledningen har jag till dagens krönika valt att bifoga två "mörka" grafer över Shanghai-börsen med de bakomvarande förklaringarna till dess extrema sårbarhet.

Gör vi en tillbakablick på vecko- och dagsgrafen, ser vi att rallyt under 2009 tog slut redan i samband med månadsskiftet juli/augusti samma år. Index gav oss då en topp vid 3450 och sedan dess har den legat i en fallande trend. Vi har en sista livlina vid 2620 som testades så sent som idag, men vi fick en stängning på 2650. Index är tillfälligtvis kortsiktigt översålt och de senaste veckornas nedgång på 17%skapar därför utrymme för en teknisk motreaktion och återhämtning upp till maximalt 2900, där ett definitivt avgörande kommer att ske. Vänder index därefter ner igen som i förlängningen punkterar vår sista utpost vid 2600, kan ett brant fall inledas där målområdet kan ringas in inom intervallet 1800-2000. Denna nedgång kan gå fort och pågå under hela sommaren.

På min önskelista finns en viktig sak, nämligen att 1700-nivån inte underskrids. Gör den det klassas hela uppgången under 2009 som ett Bear-Market-Rally och ytterligare 300 - 500 punkter kan bli utraderade till hösten. Den grekiska krisen får betraktas som parentes på kursgrafen och minnet hos placerarna är kort. Snart är det glömt och det riskvilliga kapitalet kliver in igen och driver upp kurserna i USA och Europa. Vi kan utgå ifrån att det kommer att smitta av sig på de asiatiska börserna och av den anledningen räknar jag med att Shanghai-börsen återhämtar sig kommande veckor. Men från 1 juni och tiden därefter betraktar jag som hyperkänslig tidzon och att vi denna gång håller extra hög beredskap på händelseutvecklingen. Brister Shanghaibörsen kan vi räkna med mycket elände på samtliga marknader. Den intressanta frågan är förstås vilken den utlösande faktorn blir...

söndag 25 april 2010

OMX - Först rekyl, sedan upp igen!

OMX (1066,82) förbereder avrundningen efter dryga 13,5 månaders uppgång. Uppgången har sedan inledningen på mars i år, varit intensiv då index inledde rycket upp från 940 för att under fredagens handel stänga på sin högsta stängningskurs. Denna uppgång på 13,4% har det tagit 8 veckor i anspråk, varför man ställer sig frågan om det finns mycket mer bränsle kvar för högre noteringar i vår. Jag tror det!

Att ställa en rimlig prognos om börsens utveckling då marknaden skenar, är minst sagt en tuff utmaning. Alltsedan vi såg inledningen på uppgången den 9 mars 2009, har OMX-index stigit med 78%, vilket många använder sig som argument för att kliva av tåget. Men vi befinner oss i en fas där likviditetsflödet är enormt starkt, och i avsaknad av negativ makrostatt, tolkar placerarna detta som en indikation på att vi är ”på rätt väg”. Med detta menas att förhoppningarna om en återhämtning för konjunkturen. Men fortfarande behövs bättre underlag, eller bevis på att företagen nyanställer för att råda bot på arbetslösheten. Med lägre arbetslöshet, desto bättre konsumtion och vinster för börsbolagen.

Till dagens krönika har jag valt att bifoga tre grafer som ger perspektiv på börsens tekniska hälsotillstånd. Ska vi göra en kort summering av detta, är trenden starkt uppåtriktad, men kortsiktigt överköpt. Jag har i tidigare krönikor relaterat till att våruppgången skulle kunna nå upp till 1075-1080-nivån, vilket är fullt rimligt under måndagens handel. Då index under de senaste veckorna uppvisat en större rörlighet med mer markerad slagig kursutveckling, brukar det vara tecken på att en rekyl är mycket nära förestående. Under rådande förhållanden räknar jag med att tiden fram till valborg skall räcka med en begränsad nedsida. Jag kalkylerar med att 1030 – 1036 skall fånga upp denna rekyl, för att därefter se det sista rycket upp med en fin avrundning av hela toppformationen till dagarna kring den 15 maj och förhoppningsvis nå upp till en kommande topp runt 1125-nivån.

Studerar vi ovanstående graf, har jag låtit infoga ett antal trendlinjer som agerar stöd och motstånd i en dagsgraf med stängningskurser. Dessa får betraktas som mycket tillförlitliga i den pågående trenden. Vi ser även en infogad Fibonacchi-beräkning som jag valt att matcha dess viktiga 62/38-relationen på 800- och 924-nivåerna. Konsten med att tillämpa denna metod, är att hitta de nivåer som innehåller kurspauser i en trend, för att därigenom på matematiska grunder ställa en prognos om kommande målområde i den aktuella trenden. Det är mycket viktigt att vi prövar oss fram och att vi då finner en harmoni som smälter in formationen. Som framgår av grafen ovan, får vi då 1122 som riktmärke. Att jag inte väljer okt/nov-bottnarna som utgångsvärde, beror på överreaktionen i nedgången som inte harmoniserar med de bottnarna på 600-nivån.

Kompletterar vi sedan detta beräkningssätt med den svarta ML-linjen, får vi en uppfattning om NÄR vi eventuellt skulle kunna nå upp till detta målområde. Vårt svar blir då runt den 15 maj. Notera även vår hyperviktiga MACD-indikator som uppvisar diskrepans mot kursuppgången. Detta är ytterligare ett varningstecken om att vi närmar oss en topp.

Slutligen vill jag även passa på att visa en veckograf där tre block infogats. Tanken med denna bild, är att visa sambandet mellan marknadens beteendemönster i relation till de matematiska regelverk som vi prognosmakare använder oss av. Som framgår ovan, har vi det gröna och blå blocket som innehåller en uppgång på 200 punkter på OMX-index. Det mellersta och rosa alternativet bygger på 230 punkters uppgång, vilket stämmer gott då vi följer Elliots berömda femvågssekvenser, för att bilda oss en uppfattning om tid och pris i prognosbildningen. Om det översta gröna blockat förväntas innehålla en uppgång på 200 punkter, når vi även i detta fallet 1120-nivån.

Slutligen vill jag påminna om att placerarna i en topp- eller bottenformation byter alltid ut sina innehav från en sektor till en annan. Detta återspeglas i stora kursrörelser i de enskilda aktierna, men har ofta en liten avspegling på OMX-index rörlighet. Denna process kan pågå ytterligare en tid, kanske en bit in i juni, innan vi ser en bekräftad inledning på en rekyl som kommer att dämpa börsintresset 4 – 6 månader framöver. Jag misstänker att den kan bli mycket intensiv - kanske 200 - 300 punkter - varför de som kommer in sent i uppgången, kommer att få utstå påfrestningar som kan bli ganska obehagliga. Men jag återkommer till detta ämne om ett par veckor.

lördag 24 april 2010

Autoliv - stark uppgång!

Kommer bolaget överraska marknaden på tisdag?
I dagens prognos tittar vi på Large Caps i särklass starkaste bolag, bilsäkerhetsföretaget Autoliv. I alla fall om vi gör en jämförelse 6 månader bakåt med övriga aktierna på den stora listan. Inget annat bolag har haft så god performance och tydliga signaler om fortsatt uppgång. Och inte heller ser vi tendenser till tveksamheter i den starka uppåtriktade trenden. Vi närmar oss också tidpunkten då den kan utmana gamla All Time High från mars 2006 vid 451 kronor. Och det kan ske snabbare än vi anar, allt beror på tisdagens rapport för det första kvartalet.

Att med precision ringa in ett rimligt målområde för våruppgången, är i princip en omöjlighet. Aktien skenar och vi befinner oss inte långt ifrån historiska toppnivåer, som tidsmässigt sannolikt förlorat sitt referensvärde på kursgrafen. Blickar vi även på dess amerikanska graf, får vi heller ingen vägledning. Men innan vi går in på detaljer, måste vi forska i varför aktien på senare tid haft sådan stark uppgång.

Nu på tisdag kl. 12,00 lämnar bolaget sin rapport för det första kvartalet. Vi får då se hur mycket som är diskonterat p.g.a. den positiva vinstvarning bolaget lämnade den 22 mars. Autoliv höjde då prognosen för det första kvartalet till en organisk försäljningsökning på cirka 65 procent, från tidigare prognos på mer än 50 procent. Rörelsemarginalen skulle enligt den prognosen stiga till minst 11 procent för kvartalet, mot tidigare cirka 8,5 procent. Autolivs främsta skäl för den höjda prognosen var att försäljningen utvecklats bättre än väntat, särskilt i Nordamerika och Asien genom stark bilproduktion samt högre marknadsandelar.

Bolagsledningen har dessutom arbetat med stort självförtroende och köpt in mindre konkurrerande bolag till koncernen, och därmed ökat volymerna och marknadsandelarna mycket starkt. Tajmingen kunde heller inte vara bättre, eftersom vi nu får upprepande signaler om fordonsindustrins mycket starka återhämtning. Men frågan är om inte det starkaste motivet till bolagets framgångar varit dess närvaro på den asiatiska marknaden, som växer extremt starkt. Det skulle därför inte överraska mig om bolaget blir dubbelt så stort om 2 år. Med ett börsvärde på knappa 37 miljarder (90 milj. aktier) och en vinst före skatt under Q4 2009 på ca 700 milj. SEK, är det inte svårt att förstå vad som väntar oss med den accelererande vinstkurva bolaget presterat. Och inte nog med det, väldigt ofta läser vi i media om upprepande höjda riktkurser på löpande band från de stora mäklarhusen.

Min bedömning är att toppnivån 451 kronor, kommer att brytas och att bolaget bedöms ha mycket goda tekniska utsikter att under de kommande veckorna stiga till 465-470 kronor. Fredagen den 23 april stängde kursen på 411 kronor.

Jag påminner om att marknadsklimatet är extremt positivt och detta kanske kan ge aktien en extra schuss upp om bolagets rapport överträffar marknadens förväntningar med råge. Glöm då heller inte att risken i aktiesparande under senare tid har ökat då börserna förväntas nå en topp under maj månad. Autolivs aktie utgör i detta sammanhanget inget undantag.

torsdag 15 april 2010

Ericsson - Nya starka signaler!

Fräscha signaler som indikerar något stort kommande månad!
Ericsson (77,70)
nådde det starka motståndet vid 80 kronor den 15 mars, men som vanligt saknades kraften till ett genombrott vid det första försöket. Aktien hade ju redan innan dess under NIO handelsdagar stigit med nio kronor, varför en rekyl var att vänta.

Nu har vi fyra veckors kraftsamling bakom oss och i samband med bolagsstämman den 13 april, tändes gnistan då ett fåtal större handelshus utfärdade höjda rekommendationer på bolagets aktie. Det var fascinerande att betrakta onsdagens handel då utdelningen (2 kr) hade avskiljts, men att marknaden såg till att rekylen endast blev 1 krona. Bara detta var ett styrketecken som väckte misstankar om att något stort var i görningen. Så när klockan blev 10,30 överöstes aktien av massiva köporders och kursen skenade upp från dagens lågpunkt vid 75 kronor upp till stängningen på 77,70 kronor. Omsättningen 28 miljoner aktier gav oss därför en omsättning på c:a 2,1 miljarder kronor. Detta borgar för en spännande utveckling kommande månad!

Rallyt kanske inte väckte så stor uppmärksamhet hos den breda allmänheten igår, men i min databas gav gårdagens händelseutveckling klara signaler om att Ericssonaktien står inför uppgiften att stiga 20% på kort tid. Detta kan bero på flera orsaker, men den främsta anledningen torde vara att bolaget kommer att presentera bättre nyckeltal i samband med kommande rapport den 23 april. Dessutom frigörs likvida medel från andra aktieslag som är "färdiga" i sin upptrend såsom industriföretagen, samt slutligen en vild gissning från min sida, den gamla indienordern som redan nu kanske faller ut till bolagets fördel!

Närmast finns goda utsikter till ett test av 80 kronor redan denna vecka. För mig är det en tidsfråga innan genombrottet blir ett faktum, då jag tippar den 23 april blir den stora dagen. Ett genombrott ger aktien goda utsikter att på mycket kort tid stiga till 85-86 kronor, som därefter ger oss en liten rekyl innan den sista fasen uppåt påbörjas där jag förväntar mig 90-95 kronor som kommande målområde. Varför inte till den 15 maj? De stora massiva fondbolagen på det internationella planet känner väl till bolagets starka varumärke, och ser därför sin chans att ta position i aktien.

Jag är ganska optimistisk i dagens krönika i jämförelse med prognosen jag la ut den 16 mars, som var mer en uppmaning om beredskap om ett tillfrisknande av den slumrande Törnrosaaktien, men idag är utgångsläget på tekniska grunder väsentligt bättre underbyggt, varför jag är övertygad om att rycket ligger mycket nära i tid.

söndag 28 mars 2010

OMX - fortsatt uppgång!

Likviditetsflödet spär på uppgången!
(OMX 1027) Med stöd av stark omvärld, inte minst från amerikanskt håll, drog OMX-index igenom 1000-nivån den 8 mars och bekräftade därmed fortsatt uppgång. Likviditetsflödet har koncentrerats till ett fåtal bolag såsom H&M, Volvo m.fl. bolag. En annan intressant bidragande faktor är den försvagade euron, som stärkt den svenska kronan med 6% sedan 1 februari. Om den svenska kronan betraktas som säker hamn av utlänningarna, attraherar den ännu mer kapital som i förlängningen kan puscha upp aktiekurserna till ännu högre nivåer. Banksektorn kan kortsiktigt gynnas av detta fenomen. Så länge vi inte får ett globalt debacle på finansmarknaderna, kommer uppgången att fortsätta. Det är tillsvidare huvudspåret!

Månadsgrafen ovan visar oss indikationer på att den långsiktiga bilden blir positivare än jag tidigare varit inne på. I och med detta ändras inställningen från att tidigare haft farhågor om en tangering av 560-nivån eller rent av ett genombrott med fortsatt nedgång till ännu lägre nivåer, varit helt överdrivna. Även om fundamentan ser eländig ut på många håll, kvarstår riskaptiten då räntenivåerna är fortsatt låga. Vi har mycket likviditet i systemet som nu börjar pulserar i riktningen mot säkrare investeringsobjekt, där aktier av någon anledning rankas högt. Hur länge vi får behålla detta fenomen, förblir en omöjlig gissning. Obligationsräntorna kan lite här och var stiga och fastighetsmarknaderna i överlag börjar få det motigt, varför aktiemarknaderna kan temporärt bli tillflyktsort. Knappast ett sunt tecken i sig, men omständigheter vi tillfälligtvis får acceptera.
veckogran har jag valt att lägga ut fibbbonaccinivåer, där fästena blir toppen vid 1322 juli 2007 och lågpunkten vid 560 hösten 2008. Det intressanta är att 38- och 62-relationen syns det tydligt att index har tvekat och att just 1030 blir mycket spännande om dess hållbarhet verkligen förblir intakt eller ej. Den tekniska bilden ger utrymme för ett genombrott inom kort och även om uppgången förväntas bli ryckig (sektorrotationer!) kan 1080-nivån uppnås på relativt kort tid. Redan under den andra veckan av april kan vi mycket väl ha hamnat där uppe. En alternativ topp, vid samma tidpunkt eller vid ett senare tillfälle, kan vi även ringa in 1125-1130 såsom kandiderande område. Se längst ned av den krönika.
Slutligen visar oss dagsgrafen att den infogade cirkelbågen harmoniseras helt perfekt med uppgången fram till genombrottet den 8 mars. Effekten av detta ser vi genom att uppstället var kraftfull på kort tid innehållandes minirekyler. Det är i detta sammanhang mycket fascinerande hur negativt inställd många placerare varit, och blir dessa till antalet tillräckligt många, drar marknaden åt det motsatta hållet. Beteendet inom detta snäva område är mycket spännande att beskåda och det är bara att acceptera omständigheterna att det är kapitalet som bestämmer priset, inte alltid den logiska tanken. Nivån 1010-1015 kan fånga upp en rekyl kommande vecka, varefter marknaden därefter bör köra upp index till 1030-nivån igen och förbereda kommande genombrott.

En i sammanhanget fullt möjlig teori är att på förhand ringa in ett kommande målomnråde, genom att vi tillämpar gångjärnstekniken och då framräknar en kommande topp på matematiska grunder. Utgår vi från februaribotten vid 920-nivån, antager vi att intervallet 1015-1030 utgör navet, vilket i så fall innebär att vi kommit halvvägs, eller 100 punkter för att trendpaus skall råda i den starka trenden. Får vi ett genombrott av 1030-nivån, kan då ett möjligt alternativ vara att index stiger med lika många punkter och att vi då slutligen når 1125-1130.

Om en månad vet vi svaret!

onsdag 24 mars 2010

SSAB - Inför avstamp upp?

Pågående stålprisförhandlingar bör gynna SSAB-aktien.
SSAB A (126) har länge rekommenderats av de större mäklarhusen, men ännu har vi inte fått någon solklar reaktion på aktiekursen. Branschkollegorna inom gruvsektorn, Boliden och Lundin Mining, är de bolag här hemma vi närmast kan göra jämförelse med inom sektorn. Båda har uppvisat en betydligt bättre spänst i sina respektiva aktiers återhämtningar under 2009. SSAB som bolag har även det blivit påverkad av omsättningstapp för 2009, vilket har varit den bidragande orsaken till fördröjningen till uppgång för dess aktie. Kanske har det rätta tillfället slutligen kommit till SSAB? En första indikation var ju att bolagets VD gjort förvärv i det egna bolagets aktie under februari månad, vilket är ett positivt tecken.

Aktiekursen nådde sin All-Time-High den 13 juli 2007 vid 292 kronor och fick vidkännas en kraftig nedgång under hela 16 månader, där vi fick anteckna en botten vid 49,25 kronor den 20 november 2008. Ett fall på hela 83% är mycket känbart om man hängde med hela resan ned. Under 2009 fick vi sedan se en återhämtning som varit ganska återhållsam, och till dags dato har vi sett 134 kronor som högst betalt under inledningen på januari i år.

Under senare tid har vi genom medias försorg fått uppgraderingar av bolagets aktie, vilket tyder på att det börjar hända positiva saker inom stålsektorn. I USA ser vi många stålbolagsaktier som utvecklats bättre än SSAB-aktien, vilket man kan tolka som att SSAB blivit lite bortglömt. Men det kanske blir ändring på det kommande dagar.

I grafen ovan har jag infogat ett antal trendlinjer samt lite kommentarer som kan vara av intresse. Jag noterar att den stora volymen idag - knappt 4 milj aktier - kan vara ett första trevande försök på att något är i görningen. Om vi inom kort får ett genombrott av 127-128 kronor till bra volym, kan detta utgöra en signal som kan ge aktien en god knuff upp till 143 kronor kommande veckor. Bevaka därför de kommande dagarnas utveckling och om den fallande topplinjen bryts. Det bekräftar att kursen skall upp!

tisdag 16 mars 2010

Ericsson - Stor chans till uppgång!

Det börjar röra på sig för bolaget. Med ny ledning och nya marknadsförhållanden, har aktien vaknat till liv igen och det ser mycket spännande ut. Jag kunde därför inte låta bli att ikväll sätta mig ner och analysera formationen och vad vi kan förvänta oss för utveckling under våren. Jag har därför valt att jämföra Nasdaq Telekom-index med Ericssons utveckling i USA och här hemma. Mina tankar har då mynnat ut i en prognos enligt nedan samt antecknat kommande signalområde som definitivt avgör vårens utveckling. Än en gång vill jag påminna om att det rör sig om en prognos och möjlig utveckling. Vi börjar med Telekom-indexet.

Nastaq Telecom-index(225) har sedan en lång tid legat steget före Erissons utevckling på New York-börsen. Vi ser på kursgrafen ovan att detta breda index under 2009 fram till idag har stigit med 80%. Återhämtningen för sektorn var först relativt kraftig, men har sedan planat ut och uppvisat stora svårigheter att bryta upp igenom 225. Detta kan vara en direkt följd av att placerarna tillsvidare är nöjda med värderingarna i indexets underliggande bolag på bekostnad av andra betydligt starkare och heta branscher som är mer "inne". Men det finns ett litet hopp om när konjunktursignalerna visar tveksamheter, kan Telekomsektorn attrahera placerarnas blickar igen och därigenom i ett senare skede bryta upp igenom dagens starka motståndsnivå. Självfallet är detta ingen självbevarelsedrift, utan vi måste då få ett antal händelser som väcker liv i sektorn. Det kan vara strukturaffärer, ökad orderingång m.m. Jag är dock tveksam till genombrott redan i vår.

Det kan vara intressant att ha detta index i bakhuvudet när vi studerar LM Ericssons utveckling i USA med en schablonmässig analys och ställer det i jämförelse med aktiens utveckling på Stockholmsbörsen.

Ericsson ($11,30) Vid en snabb blick kan man tycka att aktien på New York-börsen ligger efter i sin återhämtning i jämförelse med refernsindexet ovan. Men skenet bedrar eftersom aktien nästan har stigit med 100% från lågpunkten sedan senhösten 2009. Den slutsats vi kan dra är att Ericssons aktie är betydligt mer volatil och har sin förklaring i den historiska vinstutvecklingen som skiftat ganska mycket. Vi ser en fallande topplinje som nyligen brutits och givit oss signaler om en möjlig uppgång upp till trakten av $13-14. Svårigheten att fastställa ett rimligt prisobjektiv faller givetvis på hur USD kommer att utveckla sig. Det är inte helt säkert att vi når upp till den målzonen i vår, men utrymmet finns där och indikatorerna ger oss en optimistisk prognos ifråga. Dock har aktien på kort tid utvecklats mycket starkt, varför en rekyl ner till trakten av $10,50-10,60 (-6%) vore hälsosamt. Dels täcker vi in gapet, dels kan vi få tillbaka indikatorerna till mer hälsosamma nivåer. Lyckas vi få rätt på den punkten, förstärks utsikterna inför ett rally om ett par veckor. Och då jag tror det blir Ericssons tur att lyfta Stockholmsbörsen!

Ericsson (79,40) har här hemma sedan årsskiftet stigit med 20% och detta har väckt viss uppmärksamhet. Aktien har tidigare haft avslagen kursutveckling och inte rönt så stort intresse bland placerarna under senare år p.g.a. rapportbesvikelser och turbulent marknadsutveckling. Men nu har bilden ändrats till bolagets fördel beroende på en ny era i och med generationsskiftet inom mobila system från 3G till 4G. Avtal har börjat tecknas och en STOR Indienorder hägrar. Oddsen bedöms som mycket goda att aktien åter kommer i ropet. På veckografen här ovan, ser vi klart och tydligt att den tioåriga fallande topplinjen har brutits vid 75 kronor. Detta är en mycket intressant signal som kan ge aktien en mycket god take-off inom en inte alltför avlägsen framtid. Dock tycker jag att den är tekniskt överköpt och önskar en rekyl ner till signalområdet igen (75 -76 kr) innan uppgången kommer igång på allvar.

Jag har tidigare tyckt att det varit svårt att analysera aktiens beteendemönster och ställa en rimlig prognos. Oftast har detta varit på detaljnivå med kort tidshorisont. Men när vi blickar på veckografen och studerar trendrörelserna, blir det betydligt enklare. Jag har efter bästa förmåga infogat två färgade rutor som visar konsolideringszoner med efterföljande utbrott som givit oss ett större avtryck på kursgrafen. Det är förbluffande att tidsåtgången bildar ett mönster som blir så identiskt innan marknaden därefter kört kursen endera håll. Mellan dessa "klossar" kan vi se en range - ett spann - mellan 80 och 98 kronor. Detta utrymme förväntar jag mig skall besökas och täppas igen och uppfylls den dagen aktien får en stängningskurs över 81 kronor. Jag förväntar mig att uppgången då blir intenssiv. Bevaka då därför även dagsvolymen som helst bör ligga > 20 milj!

Summerar vi intrycken av graferna samt bolagets situation idag, är utgångsläget mycket utmanande. Jag räknar med att en intressant händelse (Indienordern?) utlöser ett köptryck som kan driva kursen upp till 100-lappen. Ericssonaktien har alltid levt ett eget liv och nu när vi avrundar snart 13 månaders uppgång på Stockholmsbörsen, vore det extra roligt om Ericssonaktien lyfter index till en kommande topp, kanske i mitten på april? Låt oss hoppas det.

söndag 14 mars 2010

OMX - Upp eller ner?

Ja... det kan man verkligen fundera vidare på....
Frågan man ställer sig är om aktiebörserna gjort sitt, eller om utsikterna för en vidare uppgång finns kvar? De är många bakomvarande faktorer som styr beteendemönstret hos placerarna. Fundamentala nyckeltal som avgör värderegleringen samt avsaknaden av alternativa investeringsobjekt blir de direkt avgörande faktorerna som styr prissättningen. Men är vi i mål nu? Funderingarna är många. Vilket ben skall vi stå på? De positiva faktorerna som dominerar är;

  • Fortsatt lågränteklimat
  • Riklig tillgång på riskkapital
  • IMFs ev räddningspaket (Grekland)
  • Bra rapporter med goda utdelningar hos storbolagen

    De osäkra faktorerna som balanseras emot är;

  • Konjunkturen, upp eller ner?
  • Ränteuppgången inleds när och VARFÖR...?
  • Irans kärnvapenprogram
  • Kinas hot om nedkylning av dess starka tillväxt

    På senare tid har levererad makrostatistk legat i nivå med förväntningarna, vilket skapat ett lugn hos placerarna. De små negativa avvikelser som levererats har resulterat i smårekyler som snabbt varit övergående. Men fortfarande är frågan oviss när konjunkturen ger oss positiva signaler. Ingen vet om den dra vidare upp igen, eller om en tekniskt nedgång närmast står för dörren. När Q1-rapporterna levereras kvarstår kravet om ökad försäljning samt uttalanden om positiva framttidsutsikter för att vi skall fortsätta upp. Lever bolagen inte upp till de högt ställda förväntningarna i april/maj månad, kan det bli ett benbrott på kursgrafen!

    Ett av de allra enklaste sätten att bilda sig en uppfattning om vart börserna är på väg, är med hjälp av den tekniska analysen. Därigenom får vi en tydligare bild över hur de större fondförvaltarna agerar samt att vi dessutom kan skala av all nyhetsflora som lägger krokben för våra tolkningar över marknadsklimatet. Vi kan därigenom få klarare tecken på om den pågående trenden är solid, eller om vi hamnat i ett prekärt läge där vi behöver dra öronen åt oss. Jag ska därför efter bästa förmåga försöka göra en uppföljning av min senaste prognos från 17 januari och se hur den närmaste tiden kan tänkas få för utveckling.

    Jag bifogar två grafer innehållandes viktiga kommentarer att ha i bakhuvudet inför avrundningen av den nu 12 månader långa uppgången. Mitt huvudspår innebär i korthet att vi får en topp nu i april månad varefter en större rekyl tar överhanden som i första hand sträcker sig över sommaren. Var vi sedan får för lågpunkt till hösten, är för tidigt att ställa en prognos om, utan får återkomma till det vid ett senare tillfälle. Allt beror på vilket bränsle som tynger marknaden när kursfallen väl sätter in.

    Den intressanta frågan för dagen är kommande utveckling efter fredagen den 19 mars då stängning av terminer och optionskontrakt sker (Sthlm och USA). Kommande fredag kommer därför att bli extra intressant att bevaka. Den slutsats vi kan dra av den senaste tidens starka marknad, är att många vill ta hem sina snabba vinster varför de aktier som drivits upp högt på kort tid kan komma att under en kortare tid vara under press när vinsthemtagningarnas tas. Vi har dock en mycket intressant reaktionsdag måndagen den 22 mars. Tipset blir därför att nästa fas i uppgången tar vid dagarna kring 22 mars och pågår en bit in i april månad. Så länge riskaptiten finns där och börserna attraherar nytt riskvilligt kapital, hänger vi med så länge trenden är upp.

    Ett antal tunga indexaktier på Large Cap som kan överraska uppåt, är;

  • AstraZeneca
    Ericsson
    H&M
    TeliaSonera
    Banksektorn (SEB, SWE, ND o SHB)

    Samtliga har möjlig potential att stiga 10-15% och utgör sammantaget 57% av OMXS30. Dark Horse bland dessa är Ericsson, som har störst lyftkraft om 80 kronor passeras. Jag återkommer till denna aktie i en separat analys inom kort!

    Att ringa in den perfekta toppen i våruppgången ger utrymme för stora spekulationer. Alla aktier stiger inte samtidigt, utan de olika sektorerna växeldrar. Men om de konjunkturrelaterade bolagen tar ett steg tillbaka, kan vägen var öppen för de uppräknade bolagens aktier att lyfta index till en ny topp. Om resonemanget håller och stämmer, kan vi mycket väl i extremfall nå intervallet 1080-1100. Mitt tips är att målområdet nås i mitten på april månad fram till Valborg.

    lördag 13 mars 2010

    BlackPearl - Upprepas säsongs-mönstret?

    Ja, det finns faktiskt mycket goda utsikter för det...
    En liten kort uppföljning till prognosen jag la ut 12 februari...

    Jag förväntade mig en kraftsamlande rekyl under 2-3 veckors tid och med facit på hand blev det rätt. Rekylen underskred aldrig 15 kronor, vilket vi kan tolka som ett styrketecken. På 10 handelsdagar for kursen sedan upp till 18,60 kronor, eller +24%. Mäktigt! Men vad kan vi förvänta oss för de kommande veckorna? Blir det rakt upp, eller infinner sig viss tveksamhet nu?

    Tar vi fram luppen och granskar dagsgrafen, är aktien tekniskt sett något överköpt. Finns därför skäl att misstänka kort paus, vilket vi f.ö. såg en tendens av redan under fredagens handel. Volymen klingade av och en lugnare utveckling är kanske att vänta kommande 2 veckor. Möjligen skulle sista veckan av mars kunna ge oss förtecken på ny körare upp. Och om min tolkning blir korrekt, kan det bli extra roligt! Varför?

    Jo, jag satt igår kväll och studerade säsongsmönstret över de senaste 4 årens utveckling för BP-aktien på Torontobörsen. Och mycket riktigt ser vi att april och maj månad årligen är den mest gynnsamma tidpunkten, vilket jag också markerat i ovanstående graf. Visst finns det hotbilder, men tycker nog möjligheterna överväger denna gång, såväl på de fundamentala som de tekniska grunderna. För att inte tala om t.ex. de insiderköp som offentliggjordes nyligen! Ovanpå allt detta har vi en god riskaptit på världsbörserna, varför vi behåller en optimistisk grundinställning så länge trenden pekar upp! Så därför, kommer det en nyhet från bolaget till kommande månadsskifte, eller vad det nu kan månne bli, bevaka den så enormt viktiga nivån CAD 2,80. En passering av denna till bra volym innebär inget annat i min värld än att kursen ska rakt upp till CAD 4! Utsikterna är goda och trots oro runt omkring oss, behåller vi lugnet och följer med så långt det går! Nivån CAD 4 tror jag kommer nog bli en topp som kommer att hålla en god tid framöver. Att sälja av viss del av innehavet betraktar jag inte som ett tjänstefel, för att kliva in igen på en lägre nivå längre fram.


    Den svenska kursgrafen bekräftar ett synnerligen gott utgångsläge och tolkningarna man kan göra på de olika indikatorer, stärker ytterligare min prognos.
    Varför göra så svårt för sig? Så länge trenden är upp följer vi med lugnt och stilla!

    tisdag 9 mars 2010

    Hurtigruten - Inför uppgång!

    Konsolideringen är möjligen över nu....
    Ville bara göra en kort uppföljning av min tidigare analys i januari om Hurtigrutens aktie. Sedan dess har flera intressanta nyheter nått marknaden. Dels har en styrelseledamot köpt 100 000 aktier som ej tidigare varit aktieägare, dels har året inlett mycket starkt med 46% fler bokningar bara i januari månad i jämförelse med januari 2009. Och utöver det visar den senaste kvartalsrapporten att bolaget kommer uppnå vinst för hela 2010, vilket framgick av de kommentarer som kompletterades. M.a.o. börjar det ljusna riktigt ordentligt för detta case!

    Ovanstående graf som framtagits i logatimisk miljö, upplyser oss om aktiens motståndsnivå vid 5 NOK. Då vi besökt denna nivå två gånger, ställs vi nu inför ett tredje försök, som kan innebära ett slutgiltigt genombrott. Det första försöket kom i november i samband med nyheten om att bolaget fick en ny stark ägare, då Trygve Hegnar positionerade sig med 20% i bolaget. Denne garvade man, som tidigare haft ett framgångsrikt kryssningsrederi, ser nu sin chans att vända ett förlustbolag till något riktigt stort. Det andra testet kom i januari då nyheten nådde marknaden om att antalet resenärer ökat kraftigt under januari månad. Nog så viktig bekräftelse och som dessutom varit mycket efterlängtat!

    Nu är vi snart där igen och uppenbarligen har de senaste dagarnas kraftiga volymökning på aktien sin förklaring i fortsatt stark efterfrågan på bolagets tjänster. Och när något går bra, sprids det i media, och lockar då till sig ännu fler resenärer! Och aktien pinnar vidare uppåt. Kan utgångsläget bli bättre?

    Fritt från hjärtat är det tredje gången gillt vi nu ställs inför ett test av 5 NOK. Dock behöver vi få en nyhet som ger aktien den där sista puffen upp som resulterar i ett genombrott av den kraftiga motståndsnivån. Jag tror det kan inträffa mycket snart, kanske rent av inom någon vecka, eller två? Om så sker, får vi vi ett snabbt uppställ till 7-7,50 NOK. Min tidigare prognos om ett rally upp till 10-12 NOK under senvåren kvarstår.

    Till sist skvallrar den låga volymen under den gångna hösten och vintern om att det rört sig om privatpersoner som varit inne och handlat aktien. Men om vi får ringar på vattnet genom medias försorg, kan vi kanske komma dithän att institutioner öppnar plånboken. Och då blir det ju väsentligt trevligare med dagsvolymer på 5 - 10 miljoner aktier! Och i förlängningen kan vi lämna bottenformationen bakom oss och se framtiden an med stigande kurser som följd.

    lördag 13 februari 2010

    BlackPearl i rekyl....

    ...men bedöms vara över inom två-tre veckor...
    Det har nu gått en månad sedan aktien gav oss en topp den 11 januari vid 19,70 kr. Den sagolika återhämtningen under hela 2009 måste förr eller senare mynna ut i en paus i trenden och vinsthemtagningar aktualiseras. Det är därför inte konstigt att många tar hem sina vinster med den påföljden att kursen backar tillbaka.

    Med stöd av oljeprisets återhämtning, bedöms merparten av rekylen snart vara avklarad. Det vi nu söker är en kommande bottenformation inom intervallet 13,30 - 15 kr. Jag efterlyser denna gång en mer bred sådan, gärna under 2 - 3 veckors tid, för att vi skall ha indikatorerna på vår sida. När vi väl är inne i mars månad, finns goda utsikter för en fin återhämtning, där vi under senare del av våren kan förvänta oss ett test av årshögsta igen.

    Den kanadensiskaa kursgrafen med tre års översikt ger en mer hoppfull bild i det korta perspektivet. Om kanalgolvet håller vid CAD 2,25 har vi nog det värsta bakom oss. Ett genombrott kan möjligen ge oss ytterligare ett tapp, men då ner till CAD 2,10 - 2,15. M.a.o. ett ganska begränsat utrymme...

    Aktien kommer framledes att påverkas i allt högre grad av kommande nyhetsflora från bolagsledningen, men även oljeprisets utveckling samt det allmänna börsklimatet. Det finns därför under våren goda utsikter till ett förnyat rally, men sikten blir sedan till sommaren allt mer otydlig. Skuldekonomin har givit oss sedelpressar, mindre stater kantrar, den japanska ekonomin står inför en stor prövning, konjunkturläget är oviss... Det är ett antal viktiga faktorer som kan tynga det internationella börsklimatet från sommaren till en bit in på hösten. Hur detta kommer att påverka BlackPearl-aktien är självfallet alldeles för tidigt att spå om, men viss risk finns att våra förhoppningar om ett större lyft upp till den svenska introduktionskursen (35 kr) först kanske infrias under 2011... Vi får se hur allt utvecklas under andra halvan av 2010 då vi med facit på hand med större tydlighet kan ställa rimligare prognoser!