måndag 22 december 2008

Pearl - Vinsthemtagningar tynger....

Tillbaka till ruta ett igen?
Genombrottet av 4 kronor bekräftades och vi såg en tilltagande volym och på endast två handelsdagar steg aktien kraftfullt upp till 5,50 kronor, eller 48%. Under fredagens handel såg vi en urtoppning på rallyt vid 5,75 kronor, varvid en rekyl tog överhanden. Under måndagens handel fortsatte den branta rekylen ned för att stänga på 4,36 kronor, eller minus knappa 25% på ett börsdygn!

Aktien är extremt volatil och det är inte lätt att analysera dess svängningar och ställa en rimlig prognos med kort tidshorisont. En kraftig uppgång slutar generellt med snabba vinsthemtagningar och tror vi att vi har botten bakom oss, bör rekylen stanna absolut senast vid signalområdet 3,90 – 4 kronor. Detta för att vi skall behålla en positiv syn på aktien under kommande veckor.

Ett alternativ till support är cirkelstödet vid 4,20 kronor, som gäller under morgondagens handel. Jag har därför i dagens 60-minutersgraf infogat två cirklar som utgör stöd och motståndsnivåer. Då kurshistoriken i formationen stämt så bra med avseende på tid och pris och hur toppar och bottnar harmoniserar så estetsikt perfekt, beslöt jag mig för att presentera detta verktyg offentligt. Det skall villigt erkännas att jag inte är någon expert på detta område, men så fort man finner nya metoder måste ju dessa prövas. Och om denna kan betraktas som tillförlitlig, ser vi supporten inför tisdagens handel på stödbågen markerat med röd färg.
På ovansidan accelererar motståndsnivån, dels på den övre cirkelbågen, dels på den röda tänkta medianlinjen. Vi kan därför ganska enkelt följa kommande spelplan för aktien, så länge kursen handlas inom rangen. Ju längre tid aktien håller sig inom det avgränsade området, desto högre kurs! Det är lätt att det blir ett önsketänkande och att det då gärna blir självuppfyllande. Men verkligheten brukar alltid överraska oss, varför vi hoppas att analysen denna gång inte innehåller någon nypa salt....

Ikväll faller brentoljan tillbaka igen och noteras kring $42. Detta pressar tillbaka oljeaktierna i USA samt på Torontobörsen, som är ned med dryga 3%. Det återstår att se om supporten vid $39-40 kan hålla, vilket vi räknar som första alternativ. Brister nivån riktar vi in oss på $35-36. Jag tror vi ser slutfasen på den branta nedgången och att vi under inledningen på januari möjligen kan få bevittna en teknisk återhämtning. Möjligen blir den kortvarig, men oavsett det påverkas Pearls aktiekurs i viss utsträckning p.g.a. detta. Möjligen kan årsskiftet även innebära halt på den långa nedgången och synnerhet på utförsäljningar grundat på skattetekniska orsaker. Det som är svårare att analysera är importflödet från Kanada som aldrig tycks upphöra.

Avslutningsvis upprepar jag tonvikten av att rekylen blir kortvarig och att vi får se en återhämtning kommande dagar. Detta för att undvika att föregående veckas köpsignal var falsk. Den goda nyheten som presenterades marknaden med ny ledning borgar för framtiden, men oj vad snabbt den glöms bort! Börsen lever på färskvara, men tids nog skall det förhoppningsvis bli valuta för våra ansträngningar!

OMX - kraftsamlande rekyl

Nytt år inleds med januarihausse?
OMX-index söker sig ner igen efter föregåendes veckas kraftlösa försök att nå över 670-nivån. Indikatorerna på dagsgrafen faller tillbaka från överköpta nivåer, vilket inte betyder annat än att börsen måste ner en sväng till och inhämta ny kraft till nästa försök till uppgång. Marknaden var därför inte mogen för att stiga, trots goda nyheter med räntesänkningar och den tillfälliga bailoutlösningen för GM m.fl. Dessa händelser var redan inprisat av marknaden.

Vi kan först och främst notera att 30-dagarsregeln ser ut att vara pålitlig då vi refererar till lågpunkten den 21 november. Vi eftersträvar en högre botten kommande 2-4 handelsdagar vilket intygar om att börsen har mer att ge kommande veckor på ovansidan. Men hur djup kan vi tillåta rekylen bli?

Jag har i grafen ovan på försök infogat ett antal cirkelbågar som inger harmoni till den historiska utvecklingen. Jag medger att jag ännu inte behärskar detta område, men såsom index utvecklats sedan 25 november, har vi en fallande cirkel som därför agerar motståndslinje. Ett famtida genombrott på ovansidan torde därför utgöra en signal vi väntar på, som bekräftar köpsignal.

Jag har dessutom infogat ett antal fallande topplinjer av betydelse. Den viktigaste är den från toppen den 4 november, som idag skär i 630. Jag tror att denna förblir vår viktigaste support kommande dagar. I extremfall kan dock index backa tillbaka till 620-nivån och därifrån vända klack rakt upp. Närmast har vi 648 som är av betydelse, där jag förväntar mig en lugnare utveckling tills dess vi får besked om det skall ner några % till, eller om rekylen stannar här.

Var uppmärksam på att den kommande uppgången förblir endast tillfällig, då OMX förväntas arbeta sig upp till jan/feb, varefter den troliga utvecklingen blir en sista ursköljning nedåt under våren. Det ska bli spännande att mäta av volymen och höjden på det förväntade rallyt. Med detta som facit underlättas kommande, och förmodligen den sista fasen av nedgången från 13 juli 2007, beräkning av vårens lågpunkt.

tisdag 16 december 2008

Pearl - Temperaturen stiger!


Första initiala uppgången bekräftad!
Pearlaktien har harvat i sidled i en bottenformation som pågått sedan inledningen på november. Kraftsamlingen har fått ner de ”tröga” indikatorerna på så låga nivåer, att en motreaktion upp inte kunde undvikas. Det var därför en tidsfråga innan vi skulle få en första defenitiva signal genom att aktien etablerar sig över 4 kronor och därefter inleda rycket uppåt. Om marknaden bestämmer sig för att satsa på Pearlaktien, kommer vi att få bevittna en härlig omsättning, där jag helst vill se minst 2 miljoner aktier per dag till stigande kurs! Detta skulle borga för att inte bara fler placerare fått upp intresset för aktien, utan även större placerare som tidigare agerat soffliggare frestas att trycka på köpknappen.

Under de senaste veckornas handel, har oljepriset pressats tillbaka, liksom många renodlade aktier bland de större oljebolagen. Pearl däremot, har visat att den rabatterade kursen ansetts tillräcklig, varvid marknaden beslutat sig för att konsolidera kursen i sidled inom spannet 3,25 – 4 kronor. Denna trading-range innehåller extremt mycket kraft efter en nedgång på 90 %, varför jag förväntar mig en extrem uppgång när krafterna frigörs, vilket kan vara under uppsegling nu!

Torsdagens branta prisstegring av oljepriset kan ha varit det incitament vi väntat på. Vi har sett att många mer publika oljeaktier redan hunnit stiga kraftigt, medan Pearl legat i bakvattnet!

Igår måndag kom så nyheten om att uppköpet av Tanganyika Oil medgivits av de kinesiska myndigheterna. Detta fick den följden att Tyks skakade av sig orosfaktorn som hållt tillbaka kursen med ett rejält uppställ till dagens 195 kronor.

En möjlig orsak till att Pearl hållts tillbaka kursmässigt, kan vara utförsäljningar av svenska placerare som samtidigt är/har varit aktieägare i Tyks. Den realisationsvinst som intjänats på Tyks kan därför skattemässigt kvittas mot realisationsförluster i Pearl. Detta stärker övertygelsen att dessa placerare åter kliver in i aktien och idag ”stressköper” tillbaka till låga kurser!

Dagens graf visar att geombrottet av 4 kronor gav omgående effekt. Vi ser ganska tydligt två målområden av betydelse, ett svagare vid 4,80 kronor, och ett starkare vid 6 – 6,75 kronor. Den senare nivån kan troligen nås inom en mycket snar framtid, där nya vinsthemtagningar kan förväntas. Vi ser hur Stockhastic(34) vrider sig upp och har mycket luft kvar på ovansidan. Men det som övertygar mig mest äre MA(5), (20) och (40) som ser ut att bekräfta kommande rally.

Hela bottenformationen banar väg för en intressant utveckling kommande veckor. Jag räknar dock med kurspaus om vi får ett uppställ till nyåret vid 6 – 6,75 kronor, men när den fallande topplinjen en dag bryts, då kan vi inte utesluta en fortsatt uppgång upp till 10 kronor. Dock erfordras en specifik nyhet från bolaget som kan tända gnistan och ge stöd för fortsatt rally!


lördag 13 december 2008

Lupe – inför trendbrott???

Aktien signalerar ny uppgång inom kort?
Det har gått en tid sedan jag skrev om Lundin Petroleum, men det börjar hända spännande saker varför det kan vara klokt för en extra bevakning. Vi har fått en första signal till en färdigbildad bottenformation, varför jag tror det är dags för ett tillfälligt omslag i trenden. Vi ser att den fallande topplinjen brutits och därmed fått den första pusselbiten på plats och att höstnedgången med största säkerhet över.

Aktien har sedan toppen vid 98 kronor den 27 maj, under sommaren och hösten, tagit rygg på oljeprisets fall, och noterade sin lågpunkt den 27 oktober vid 25,60 kronor. Det intressanta är att vi med största säkerhet ser en upprepning av mönstret med en tidigarelagd trendändring av aktien än oljepriset. Aktien toppade nämligen 5 veckor innan brentoljan, och troligtvis upprepas processen i bottenformationen då aktien så här långt (!) bottnat 5 veckor före. Obs att detta endast är en reflektion, men likaså intressant att ta med i beräkningen. (Klicka gärna på lilla grafen för uppförstoring)

På grafen ovan ser vi att den fallande topplinjen fick sitt genombrott vid 36,50 kr den 8 dec. Nivån kommer därför med automatik att agera stöd då aktien under kommande vecka förväntas täppa igen gapet, helt eller delvist. Köpsignalen lyfte aktien upp till 45 kronor, vilket utgör en motståndsnivå eftersom aktien nådde upp hit redan den 10 nov. Den förväntade rekylen kan pågå under de kommande 4-6 handelsdagarna och bör helst stanna upp vid 39 kronor, men jag kan även acceptera 36 kronor, som jag betraktar som sista utpost på nedsidan. Får vi en vändning upp från något av nivåerna innan julhelgen, kan det bli mycket spännande att avläsa en förväntad styrka som i förlängningen kan innebära ett genombrott av 45 kronor! Sker detta till hög volym, vilket jag räknar med, torde vägen vara öppen upp till nästa målområde vid 60-62 kronor! Nivån 45 kronor utgör även navet enligt gångjärnstekniken, då rekylen ner till 28 kronor (-17 kr) vid passering kan adderas med lika många kronor varvid vi då får 62 kronor.

Jag har denna gång valt av bildestetiska skäl att inte infoga MA(20) och (40) men intygar att båda dessa planat ut, vilket styrker tanken på ett inledande försök till uppgång. Dessa har en avvaktande formation sinsemellan, men kan ge en bekräftelse om 5 – 8 handelsdagar. Stochastic(14) befinner sig på överköpta nivåer, varför detta bekräftar en kraftsamlande rekyl till kommande vecka innan uppgången påbörjas.

Ett par fundamentala faktorer talar för Lupe, nämligen det pågående Lunoprojektet som i ett slag kan dubbla bolagets reserver, samt att brentoljan kan inleda en teknisk återhämtning upp till troligtvis $60. Båda dessa kan mycket väl infrias inom de närmaste 4 - 6 veckorna, vilket torde sporra aktiekursen rejält. Att kursen stiger upp till 60-62 kronor, kan låta väl optimistiskt, men det innebär inget annat än att halva nedgången då tagits igen! Vi vet att Lupeaktien är extremt volatil, varför det inte kan betraktas som orealistiskt.

Det bör avslutningsvis nämnas att aktien till kommande vår, mycket väl kan falla kraftigt tillbaka igen. Prognosen är kortsiktig då börsen som helhet kommer bli extremt riskfylld första halvåret av 2009.

fredag 12 december 2008

OMX - I väntan på uppgång!


Turbulens när statligt stöd till USAs bilindustri nekas?
När så hoppet fanns där och marknaden andades optimism, kom så ytterligare negativ information från USA varvid vi får leva med förnyad oro på börserna. Vi kom in i en fas där negativ information negligerades av marknaden, vilket brukar vara signal på "mättnad" och därmed en positiv indikation på en förestående vändning upp. Men med facit på hand breddas därför bottenformationen ytterligare och att uppgången därmed förskjuts något och då från en lägre nivå än vad vi tänkt oss. De asiatiska börserna faller tungt nu på morgonen och vi får därför rikta in oss på den sista wash-outen innan den förväntade återhämtningen kan påbörjas.

OMX stängde igår torsdag på 676 och på dagsgrafen syns det tydligt att index befinner sig på överköpta nivåer. Grafen ovan är en komprimerad timgraf där jag infogat en ellips samt ett antal viktiga stödlinjer för bevakning. Sammantaget kan vi konstatera att börsen behöver en ytterligare kraftsamlande rekyl innan man skakat av sig höstens orosfaktorer. Senatens nej till statligt stöd har egentligen hela tiden funnits där under ytan, men på aktiebörserna finns fortfarande oroliga placerare som inte ”orkar” mentalt delta med sin närvaro, varför man säljer ut och ger upp. Jag tror dock att det som nu hänt är den sista pusselbiten innan uppgången kan påbörjas!

Vi ser en fallande röd topplinje med start i september månad, som bröts två ggr under december månad. Den skär vid 600-nivån och kommer därför att agera support om index faller ner hit. I den uppgång vi sett under november månad kan vi urskilja två svagare stödlinjer som infogats. Den första av betydelse återfinns vid 640 (ner 5,3%) och den andra vid 626 (ner 7,3%). Den förstnämnda kan mycket väl testas under fredagens handel.

Jag tror att med utgångspunkt av indikatorerna på dagsgrafen, kan rekylen söka sig ner till cirkelstödet fram till senast torsdag i nästa vecka vid 590-600-nivån. Det är klassiskt att när allt i princip är packat och klart, så inträffar det där irritationsmomentet som stör bilden. Men för den som varit klok och haft ett lågt deltagande i marknaden, kan till nästa vecka förbereda köp! För en motreaktion upp kommer, det tror jag!

Det finns trots allt en positiv signal i det som hänt. Ju bredare bottenformation vi får, desto bättre höjd och kraft kommer att fås i den förväntade uppgången. Då omsättningen varit låg, vittnar det om att mycket kapital finns på läktaren och väntar bara på den utlösande faktorn som tänder stubinen. Möjligen blir det räntesänkning från Fed samtidigt som marknaden matas med fler nyheter från "Obama-paketet". Målområdena 788 och 835 kvarstår under andra halvan av januari!

onsdag 10 december 2008

OMX - Kort resumé

Kort rekyl sedan vidare upp?
Dagens korta inlägg visar det svenska OMX-indexets utveckling. Vi kan skåda en elegant bottenformation med en tydlig dubbelbotten vid 560-nivån, samt två tvillingskuldror i spannet 600-620 på båda sidorna av bottnarna.

I Bottenformationen har jag infogat en ellips som träffar stängningskurserna vid fyra tillfällen samtidigt som vi får övertramp intraday. Det skall bli riktigt spännande att se om Nobeldagens handel stänger över eller under 702,5, som utgör ellipsmotståndet. De snabba indikatorerna visar på överköpt handel, varför det lutar åt en rekyl resterande dagar av veckan. Support återfinns vid 640-nivån (stängning).

Stochastic(34) utgör en trögare indikator som är på väg upp. Jag ser tecken på upprepning av augustiformationen, vilket i så fall borgar för en stark utveckling kommande 4-6 veckor. Jag vill i sammanhanget påminna om att stor volatilitet råder så räkna därför med yvig kurssättning.

Oljepriset backar tillbaka efter rekylen upp från USD 40 och marknaden kommer därför vara starkt misstänksam om Opec kommer att lyckas att dra åt kranarna den 17 december. Så länge osäkerheten råder, kommer marknaderna förbli avvaktande.

De veckobaserade indikatorerna börjar tillfriskna och jag tolkar detta som att när rekylen avklarats, kan den efterlängtade uppgången påbörjas med passering av 720.


lördag 6 december 2008

USD – På bräckliga höjder, eller?


Vilken nyhet utlöser tillbakagången?
Dagens inlägg innehåller en veckograf som avser den amerikanska dollarn USD och löper nio år tillbaka. Under andra halvan av 90-talet låg USD i en stigande trend som mynnade ut i en topp sommaren 2001. Toppkursen mot den svenska kronan blev 11,04 kr och den påföljande nedgången pågick exakt i 7 år, då vi fick se kursen bottna i somras vid 5,82 kronor. Men så i slutet på augusti månad när finanskrisen påbörjades, inleddes ett rally som drivit kursen upp till 8,55 kronor. En uppgång på 47% som förvånat stora flertalet placerare.

Vi kan se på grafen att i samband med årsskiften, får vi omslag i formationerna. Det är ingen garanti att USD toppar just till detta årsskifte, men uppgången känns desperat uppbyggd, varför en toppformation kan förväntas hamna på dagens nivå vid 8,50 – 9 kronor. Vi ser att indikatorerna på grafen tappar momentum och förbereder en rekyl, men det är för tidigt att säga att uppgången är över! Det troliga är att USD ligga kvar på dagens nivåer någon/några månader in på 2009, innan det en längre tids nedgång tar vid. Ekonomer varnar för att ett tilltagande fall i dollarns växelkurs kan skapa ny turbulens på finansmarknaderna. Och detta kan mycket väl inträffa snarare än vad man tror!

I den långa nedgången, omplacerades stora kapitalmängder på aktiebörserna samt råvaror, främst oljan. När så finanskrisen påbörjades under sensommaren i år, vände de flesta marknader klack, och USD skenade rakt upp och råvarorna säckade ihop. Man undrar hur det kommer sig att USD drar iväg på det viset när finanskrisen odlades i just USA? Svaret på den frågan är inte enkelt att svara på, men USD är världens största valuta och utgjort historisk ”depå” när det stormat på ränte- och valutamarknaderna.

Såväl lång- som korträntan har sjunkit snabbt ner under hösten, dels beroende på att centralbankerna agerat kraftfullt med snabba räntesänkningar för att bevara betalningssystemet intakt. Placerarna som lämnat aktie- och råvarumarknaderna, har flytt till obligationsmarknaderna, varvid direktavkastningen sjunkit. Men det finns en lägre gräns hur länge detta kan pågå. Den amerikanska statsskulden skenar, varför sårbarheten ökar för varje dag som går…

Hösten gav oss en finanskris. Nu närmar vi oss en industriell kris, där efterfrågan på de producerande bolagens produkter snabbt sjunker och det varslas friskt. Vi kan förvänta oss en tilltagande arbetslöshet som blir ganska långvarig! Avmattningen ger oss signaler om lägre konsumtion, vilket dämpar vinstutvecklingen. Finanskrisen söker sig ner till gräsrötterna och de mindre lokala bankerna i USA går omkull. Feds verktygslåda är snart uttömt på redskap då endast 1% återstår till nollan, varför politikerna får skapa ett trovärdigt paket för att stimulera den amerikanska ekonomin. Men marknadens dom kommer troligen inte bli nådig, vilket skapar kapitalflykt från USD. Finanskrisen går då in i ett djupare skede.

torsdag 4 december 2008

OMX - håller uppgången i sig?

Stark avslutning på onsdagens handel!
OMX-index har återhämtat sig med 8,8% från 591-nivån i tisdags och bör ha lite mer att ge under dagens handel med förväntat stöd av kommande räntesänkningar denna torsdag. Av den anledningen blir dagens inlägg kort med fokus på vad vi kan förvänta oss av OMX ”hälsotillstånd”!

Onsdagens starka spurt mot stängningen fick näring från USA-börserna som öppnade starkt. Index stängde mycket nära motståndsnivån vid 648 och studerar vi 5, 10 och l5-min-graferna, kan index vara något överköpt, varför viss tvekan kan uppstå tills Riksbanken levererar räntebeskedet kl. 09,30. Vi ser även att de ledande asiatiska börserna befinner sig på negativa teritorier, vilket kan bidra till avvaktande inledning. Om ECB svarar vid middagstid och marknaderna reagerar positivt på deras beslut, kan OMX mycket väl stiga upp till nästa motståndsnivå vid 656-658. Om så sker, förväntas en rekyl ta överhanden varvid 640 agerar support. Det troliga är vi når dit imorgon fredag.

Jag räknar därefter med sidledes handel på de låga nivåerna ytterligare en vecka innan vi når den tidpunkt som agera starten för en mer robust återhämtning av hela höstens nedgång. Det är först när vi passerar 720-nivån som uppgången kommer att få en märkbar effekt varför resan dit kommer att förväntas bli ryckig och osäker. Det långsiktiga målet med en uppgång till 788 eller möjligen 835 kvarstår ett par veckor in på 2009.

söndag 30 november 2008

Pearl – Har vi botten bakom oss?

Kursmässig utplaning inför ny uppgång?
Med bidrag av oljeprisets svaga utveckling, har oljeaktier generellt hela hösten haft en synnerligen trist kursutveckling. Mot slutet av veckan återhämtade sig brentoljan något men tungoljan handlades till låga $36,50! Marknaden räknar hela tiden med att en vändning upp är nära, men priset fortsätter envist ner till ännu lägre nivåer, vilket smittat av sig på oljeaktierna. Vi har många gånger i historien sett fallande oljepris bottna i december månad, varför vi hoppas på en upprepning även detta år!

OPEC enades inte heller under denna helg om ytterligare produktionsminskningar, utan skall åter träffas i mitten på december för att lösa knutarna. Detta sporrar nog inte till uppgång för oljepriset den kommande veckan. Även om oljepriset i sig har en stor inverkan på de producerande oljebolagen, tillhör inte Pearl denna målgrupp. Bolagets huvudsyfte är inte att vara ett producerande bolag, utan ett värdehöjande, vilket marknaden ännu inte förstått. Den dagliga produktionen om ca 6000 fat/dag håller verksamheten flytande och alla tänkbara resurser går åt till att öka bevisade och sannolika oljemängd (1P & 2P) som finns i backen! Avsikten är att resultaten av det gångna årets hårda arbete på denna punkt, skall presenteras under Q1, vilket bör rimligtvis få effekt på aktiekursen. Om ledningen har rätt med sina uttalanden om vilka mängder det handlar om, har marknaden totalt felbedömt värderingen av bolaget.

Den fallande trenden har skapat ett mycket stort utslag på Pearlaktien. Vi har sett den nere i 2,86 kronor, vilket inte är långt från kassalikviditetens storlek. Att marknaden ratar bolag i denna sektor kan sannolikt ha många förklaringar, men Pearl borde inte krisstämplas kursmässigt som marknaden gjort. Den som ännu inte köpt på sig aktier, men gör det nu, kommer troligen på sikt göra en mycket god affär. Den som däremot haft aktien under större delen av 2008, har haft lätt att hålla sig för skratt! Men marknaden har inte alltid rätt, varför det då uppstår tillfällen att agera när kursavvikelserna blir för stora. Det måste rimligtvis vara en köpvärd aktie i den pågående bottenformationen!

Aktiens tekniska hälsotillstånd är fortfarande neutralt med inneliggande svaghet. Jag har i grafen ringat in två konsolideringar, där vi ser den nuvarande påminner mycket om den vi hade i augusti månad. Jag har dessutom infogat glidande medelvärden som avser MA(20) och MA(40) som för bägge tidpunkterna ser identiska ut. Så länge dessa är fallande, är trenden fortfarande ned! Då kursen lämnar en cirkelformation sker omgående en kursmässig reaktion. I slutet på augusti sjönk aktien snabbt ner till stödnivån 9,70 kronor med den påföljden att aktien signalerade en kraftfull säljsignal. Det skall bli intressant om processen upprepas till kommande vecka!

Vid ett genombrott av motståndsnivån vid 4 kronor, finns goda möjligheter till ett rally upp till 4,80 och till sist det viktigare 6 kronor. Får vi kursen upp till den sistnämnda motståndsnivån, är jag beredd att tro att vi har det värsta bakom oss. Men misstänksamheten finns fortfarande kvar inombords om att vi ännu inte placerat oss i startblocken för ny uppgång. Marknaden förväntas leva vidare med den kompakta tystnaden från bolaget tills vi kommit in på det nya året. Många aktieägare väntar på att Tanganyika Oils försäljningslikvid skall omplaceras i Pearlaktier, men troligen sker inte detta förrän tidigast till julhelgen då likviden når marknaden. Av den anledningen finns fortfarande risken kvar tills dess att många placerare vill avyttra sina förlustaktier av skatteskäl, och vända på positionen och skaffa sig ett lägre ingångsvärde. Så därför tyder mycket på att aktien än en gång kan falla tillbaka till stödnivån vid 3 kronor. Den nivån förblir sista utposten på nedsidan, som vid en punktering utan svårigheter kan trycka ner kursen med 1 krona.

Gör vi en summering av händelseutvecklingen, litar på bolagsledningens uttalanden om framtida potential, bör ett köp vara rena fyndet på dagens nivåer, oavsett om priset är 2, 3 eller 4 kronor. Sedan är det givetvis alltid en sport att fynda på lägre nivåer, men vi har tidigare sett hur snabbt det kan gå när stubinen tänds! Det enda råd man kan ge är att göra stötvisa köp för att sprida på ingångsvärdena.

lördag 29 november 2008

OMX - först tveksamhet, sedan rally?

Fin dubbelbotten skapar förutsättningar till köptryck!
Sedan mitten på oktober har börsen haft en slagig utveckling till låg volym. Detta indikerar att de större placerarna avvaktar med större positioner tills konjunktursikten klarnat inom respektive sektor. Jag tolkar detta som en varningssignal då vi kan förvänta oss fortsatt nedgång till våren. Däremot finns signaler i närtid om en fortsatt återhämtning då stora kapitalmassor som suttit på läktaren, väntar på incitamentet för att driva upp kurserna. Detta av två skäl, dels för att delta vid en snabb uppgång under stor volym, dels passa på att sälja ut resterande innehav i den mogna portföljen. Fram till lucia torde marknaden präglas av osäkerhet, men tiden därefter bör vi kunna få en uppgång in på 2009, troligen till månadsskiftet jan/feb..

Dagens graf är en 60-minutersgraf som löper 2 månader tillbaka. Jag har infogat en cirkel som träffar ett antal toppar och bottnar och därmed agerar som stöd och motstånd. Då vi närmar oss dess ”östra” gräns senast 3 dec kl. 15.00, kan vi förvänta oss en reaktion när utbrottet blir ett faktum, i förlängningen troligen nedåt. På ovansidan ser vi en horisontell motståndslinje som skär i 656. Den fallande cirkelbågen har en ganska brant lutning, vilket man kan tolka som att vi troligen inte får se OMX överskrida 650-nivån under inledningen på kommande vecka.

På nedsidan ser vi en supportlinje vid 617 vars hållbarhet kan utsättas för stor prövning under veckan. En punktering innebär inget annat än att index då kan falla tillbaka ner till 600-nivån igen, och därifrån etablera en sidledes handel tills nyheten når oss som tänder stubinen och sparkar igång det förväntade rallyt. Tveksamheten inför kommande vecka framgår ganska tydligt på dagsgrafen, där indikatorerna tenderar att tappa momentum!

Kommande uppgång kommer inte att vara linjär, då rapportnervositet kommer att inbakas när årsboksluten levereras. Nya stimulanspaket liksom räntesänkningar kommer sannolikt agera bränsle. Strikt tekniskt kan OMX index drivas upp till 788 men 835 finns även som möjlig extrem topp. Vi glömmer inte att färskvaran snabbt ruttnar och att nya tråkigheter kommer att serveras marknaden med nya tunga nedgångar som följd. En ny botten kring Valborg, eller möjligen inledningen på juni, kan mycket väl hamna någonstans mellan 400 och 500 för OMX, allt beroende på orsakerna på utförsäljningarna. Men det återkommer vi till längre fram! Nu skall vi njuta av den kommande uppgången och skörda efter bästa förmåga.

onsdag 26 november 2008

Guldet på väg upp igen?

Stödnivån 700 kan ha varit golvet inför ny uppgång!
Under de senaste veckorna har vi i media kunnat läsa om guldet som den tryggaste placeringen av alla instrument. Historiskt har placerare flytt hit i orostider och den märkbara effekten har varit i samband med dollarförsvagning och tilltagande inflation. Det kan vara så att vi åter hamnar i en finansiell miljö där guldet, som accepteras av alla kulturer, kommer att få en ny renässans.

Redan 1979/1980 skapadaes en tvillingtopp i spannet 720-838 USD som mynnade ut i en nedgångsfas som varade i 20 år! Så sent som 1999 och 2001 bottnade till sist guldpriset runt 250 USD, och har sedan dess legat i en positiv trend. Och vi kan med största sannolikhet få se mycket mer av denna. I detta avseendet får vi inte glömma att om vi beaktar årens inflation, har guldpriset mycket att ta igen. Med utgångspunkt av toppnoteringen 1980, skulle priset egentligen ligga över 2000 USD om förutsättningarna vore identiska.... Dessvärre saknar jag inflationsuppgifter på de betydande marknader som dominerar guldhandeln för att göra ett korrekt uttalande om detta .

Dagens finansoro kommer i förlängningen skapa ett fall av USD med ökad arbetslöshet, aktivering av sedelpressar och i förlängningen inflation. Sedan 1990 fram till våra dagar, har centralbanker prioriterat inflationsbekämpningen. Det är nog en tidsfråga innen dessa överger denna strategi. USD toppade ut runt 11 kronor under 2001, och ligger sedan dess i en negativ trend. Detta fick guldet vända klack och inleda en ny uppgång från samma tidpunkt!

Under 2008 har guldet utsatts för vinsthemtagningar då centralbanker genomfört stora kapitalinjektioner i banksystemet, vilket kan tolkas som lugnande för betalningssystemet. Kursen nådde sin högsta betalkurs vid 1034 USD den 17 mars, och föll därefter raskt ner till 681 USD den 24 oktober. Sedan dess har kursen stabiliserats runt 800 USD. Vi har även sett att USD sedan i somras stigit med över 40%, vilket haft sin negativa inverkan på guldpriset.

Vad händer nu?

Jämför vi indikatorerna på dags och veckografen, tolkar jag som att guldet behöver ytterligare en tids konsolidering, d.v.s. sidledes handel, innan uppgången kan ta ny fart. Jag betraktar 900 USD som den viktiga nivån som kan i så fall komma utgöra startblocket för en lång resa upp. Innan det lossnar på ovansidan, kan det inte uteslutas med en rekyl ner till 720-750-nivån! Följer vi den gula topplinjen i den logaritmiska grafen, får jag indikationer på en topp under 2009 kring 1280-1300 USD. Men det blir nog endast temporärt målområde då den långa trenden uppåt kan pågå under många år framöver.

Att ha en liten post guld i portföljen kan inte vara fel för den långsiktige. Likaså kan man i PPM-systemet placera en del av sitt pensionssparande i en aktiefond som har gruvbolag i portföljen. För den som är intresserad, kan man leta vidare i PPM-systemet och söka efter BlackRock World Gold A2 USD Acc. Koden är 338590...

måndag 24 november 2008

OMX – sista skäret ned innan rycket upp?


Fortsatt svaga signaler pressar kurserna….
När vi studerar indikatorerna på månads-, vecko- och dagsgrafen, befinner sig dessa på översålda nivåer. Än ser vi inga tecken på omedelbar trendändring, utan den tolkning vi kan göra är att OMX-index behöver ytterligare tid på sig för att bottna ur ordentligt innan vi kan få den efterlängtade vändningen. En vändning som inte är annat än en upprekyl inför fortsatta nedgångar våren 2009.

Den slagiga handeln skapar affärsutrymmen som kan ge mycket goda förtjänster för de spelare som har tungan rätt i mun. Men oftast blir ”turen” inte långvarig då i princip alla förr eller senare gör felaffärer och trampar snett. Vinnarna är de som agerar efter trenden och sitter vid sidan om och studerar pågående börsspektakel. Det pressade läget kan tyckas vara fel, men det tar inte marknaden hänsyn till. Så länge säljarna har kontroll över prissättningen, och de till antalet dominerar, får vi leva vidare med detta tills vi får signaler om trendbrott.

I dagens inlägg har jag valt att infoga tänkt upprekyl där det fortfarande är oklart varifrån den skall inledas ifrån. Studerar vi nedgångarna hösten 2001 och 2002, finns det många likheter med höstens nedgång. De årens snabba ursköljningar mynnade ut i upprekyler där 2001 blev 45%, då OMX steg från 616 upp till 898 på 11 veckor. 2002 års upplaga lyfte index från lågpunkten 413 och for upp till 587 vilket tog 8 veckor i anspråk.

Kan en upprepning ske under dagens förutsättningar? Troligtvis, men det vi inte vet är var startblocken är placerade. Vi brottas med tanken om börsen fallit färdigt, eller om stödnivån runt 557 från 27 oktober skall brista med en fortsatt nedgång ner till 480-500-nivån. Jag har därför i dagens graf infogat två möjliga scenarier och visar då ett tänkt utfall av börsens utveckling fram till valborg 2009. Oavsett kommande V-zon, har jag skapat en upprekyl i storleksordningen 40-45% räknat från den kommande indexnivå uppgången startar ifrån.

Med hänsyn till den bakomvarande formationen OMX-index skapat, har jag parat dessa nivåer med hänsyn till tänkta motståndsnivåer. Vänder index på dagens nivåer vid 560, förefaller en uppgång på 40% vara helt möjlig, d.v.s. upp till 780-nivån. Rasslar det ner till 500-nivån, torde index ha kraft att stiga till 725, eller 45%. Det vore kanske djärvt att tro att index skulle lyfta ända upp till 780-nivån, vilket i sig blir nog rekord med en uppgång på 56%. Men marknaden har överraskat oss många gånger förr och kommer även framledes göra det!

Den nivå som blir av betydelse för startskottet upp, blir 595. Det innebär att en forcering av 600-nivån till stor volym borgar för att nedgången troligtvis kan lämnas bakom oss för resten av 2008. Som graferna ser ut med alla indikatorer som behöver bottna ur inför en vändning upp, finns risk att vi kan få invänta första veckan av december innan det på allvar skall lossna.

söndag 23 november 2008

Pearl mot nytt All Time Low?

Stödnivån 3,40 kronor bröts och nedgången fortsätter?
Påverkat av den globala börsnedgången samt fortsatt tillbakapressat oljepris, förblir nedgången intakt för Pearlaktien. Än finns det inga signaler om vändning upp och vid varje försök till uppgång, strömmar säljarna till och tar över kommandot genom att köra ner kursen till nya lägre nivåer! Många exploateringsbolag har stora problem, varför dessa måste i första hand utsorteras innan en långvarig uppgång kan iscensättas för hela sektorn. Alla straffas hårt, även ”guldäggen”! Det finns dock signaler om en möjlig urbottning kommande veckor!

Osäkerhet är det värsta marknaden vet. Presidentvalet i USA skapar ett politiskt vakuum med svag handlingskraft som följd. Oljeprisets kraftfulla nedgång löper risk att fortsätta då den så viktiga stödnivån för brentoljan vid $50-51 brast i torsdags. Under fredagens handel såg vi avslut på $48-49. Tungoljans prisfall följer slaviskt med och handlades under torsdagen ner till $35,65!

Aktien signalerade tidigare i höstas fortsatt nedgång då supporten vid 6 kronor punkterades. I nedgången har vi sedan sett att 4,80 kronor blivit en nivå där vi sett flera kursvändningar, vilket klart framgår av grafen ovan (60-minuters). Vi kommer troligen få se en utveckling i närtid där även 3 kronor blir en nivå av betydelse för den fortsatta utvecklingen.

Den 27 oktober fick vi ett förnyat bottenrekord vid 2,86 kronor och därefter har en återhämtning skett med en förnyad attack mot motståndsnivån vid 4,80 kronor. Försöket att bryta upp kom på skam och aktien föll tillbaka igen. I fredags såg vi att den uppåtriktade stödlinjen bröts vid 3,40 kronor. I och med detta kan vi ställa in oss på ett nytt test av stödnivån 2,86 – 3 kronor kommande vecka. Frågan är, kommer nedgången att stanna här, eller kan vi förvänta oss mer på nedsidan? Det finns en uppenbar risk att det blir så om oljepriset fortsätter sin nedgång in i december månad! Jag kalkylerar med att perioden 5 – 21 december kommer att bli ytterst spännande, där en vändning kan komma att ske!

Om vi utgår från den uppåtriktade stödlinjen som skars vid 3,40 kronor, kan vi referera till de rekyler aktien skapade från 4,80-nivån (de lodräta rödstreckade linjerna) och mäta dess djup. Dessa två var 1,90 kronor samt 1,40 kronor, vilket kan användas som prognos räknat från signalnivån vid 3,40 kronor. Gör vi denna avräkning, får vi 2 och 1,50 kronor. Detta grundat på ren matematik och givetvis om den gamla botten vid 2,86 kronor underskrids! Regionen betraktar jag som kommande V-zon!

Aktien befinner sig på mycket låga nivåer och man kan ha vilken åsikt man vill om hur rätt eller fel det är. Men så länge marknaden innehåller säljare som dominerar prissättningen, parat med ett svagt oljepris, kan vi förvänta oss en avrundning av den negativa trenden inom kort. Vi kommer troligen få se stora svängningar på kursen, där förlustaffärer tas fram innan årsskiftet samt tvångsutförsäljningar samtidigt som korttidsspekulationer dominerar prissättningen med allt större volymer som följd.

Att kursen på 18 månader dumpats med över 90% vittnar om att bolaget befinner sig i en bransch i kris! Att marknaden betraktar bolaget som ett producerande oljebolag istället för ett värdehöjande, kommer straffa säljarna hårt! En dag inser de flesta felaktigheten i detta, vilket jag kommer att återkomma till i en djupare analys (obs, inte tekniskt) i december månad. Jag köprekommenderar därför aktien inom kort när vi får signaler om en långsiktig uppgång!

fredag 21 november 2008

OMX - ta ett djupt andetag.....

...än är det inte över!
Sett ur relativt perspektiv, har det svenska OMX-indexet haft en lugnare utveckling än kollegorna på den europeiska arenan, om än marginellt. Vi har sett på dagsgrafen hur index skapat en omvänd HS-formation (inringat på timgrafen ovan), vilket brukar i positiva trender ge hoppfulla signaler. I en fallande trend blir signalen negativ, vilket vi fick bekräftelse på häromdagen då index ”klev ur hagen” vid 630-nivån.

Vi befinner oss nu på nivåer som är allt annat än enkelt att ge prognoser om på detaljnivå. Kraften i nedgången skapar överdrifter där inte ens historiska V-zoner blir pålitliga referensramar att luta sig mot. Det vi vet är att trenden är negativ, vilket innebär inget köp ännu kan göras. Många trotsar detta ändå och fyndköper därför det är ”billigt” men underskattar det negativa kapitalflödet då säljarna inte tar hänsyn till värderingarna! Dessa är tvingade av olika skäl då likviditetsbrist uppstått i fonden, eller omplaceringar sker till andra instrument såsom räntepapper. Om index stannar upp vid 557 eller annan lägre nivå, avstår jag ifrån att uttala mig om. Extremnivån är 480-520-spannet.

Jag har vid flertal tillfällen inringat en botten till nästa vecka och räknar med en teknisk återhämtning en bit in på det nya året. När så årsboksluten presenteras, tas skeletten fram ur garderoberna och den sista djupa nedgångsfasen inleds fram troligtvis till Valborg. Extrema lågpunkter kan förväntas när vi analyserar vecko- och månadsgrafer. Men det återkommer jag till vid ett senare tillfälle.

Dagens timgraf innehar egentligen endast två detaljer jag strikt litar på. Dels är det MA(20) som ligger i en fallande trend, dels MACD. På dagsgrafen visar dessa indikatorer att vi ännu inte är färdiga med utförsäljningar. Men på timgrafen ser jag att vi skall vara observanta på om index lyfter sig över 600-nivån. Om så sker idag eller på måndag kan vi få en utplaning av linjen som inger falska förhoppningar om en uppgång. Mitt grundtips är att signalen blir falsk och den sista snytingen nedåt väntar. Så länge index befinner sig under MA(20) skall det vidare ner. På dagsgrafen inleds en ny nedgång av denna indikator efter två veckors sidledes rörelser.

Sammantaget blir min slutsats att index under fredagen inleds negativt men att vi kommer att få tvära kast på kursgrafen. Avvakta med köp tills signalerna är på plats. Visst kan vi få en lågpunkt under kommande vecka, men det kommer vara extremt nervöst fram till Lucia! Det kommer att krävas starka nerver om man inte kan hålla fingrarna borta från syltburken!


torsdag 20 november 2008

Brentoljan under $50...


Trenden kompakt nedåtriktad, men närmar sig en botten?
Brentoljan fortsätter sin nedgång i oförminskad kraft och stödnivån vid 50-51 USD ser inte ut att hålla. Jag har i tidigare inlägg varnat för en vidare nedgång ner till $40 som ett alternativ till V-zon. Men stödnivåerna duggar tätt på dagens nivåer, varför jag kallt räknar med en lugnare utveckling.

Jag har infogat en dags- och veckograf för begrundan och indikatorerna på båda dessa ligger nu på översålda regioner. Att dessa nyligen anlänt dit ner på veckografen, utgör inget argument för omslag ännu. Tittar vi historiskt erfordras minst ett antal veckor till innan signalerna ger vägledning om att det branta fallet upphört. För att vi skall med säkerhet låta oss övertygas om en ny uppgång står för dörren, behöver vi fundamentala signaler som bekräftar råvarans attraktionsvärde!

onsdag 19 november 2008

OMX - forsatta vinsthemtagningar?

Gårdagens starka spurt blev en falsk köpsignal?
Morgonens OMX-graf föreställer kursrörelserna med 15-minuters staplar och två cirklar är infogade. Jag påpekade igår om tonvikten av 623-nivån, vilket utgjorde botten från i torsdags, som punkterades igår. Under eftermiddagen kom köparna tillbaka och drev upp index ända upp till 630-nivån.

Idag ser vi att den stödlinje vi kan rita in på gårdagens uppgång, bröts vid - just det - 623! Cirklarna som är infogade lite "slarvigt" anger 615-618 som viktiga stödnivåer under förmiddagens handel. En punktering innebär inget annat än att OMX med mycket stor sannolikhet skall ner till 590-600-nivån igen. Jag räknar med en träffad lågpunkt till nästa vecka!

tisdag 18 november 2008

OMX - fortsatt svaghet men förbereder V-zon!

Se upp, en till "kallsup" väntas i grafen...?
Morgonens upplaga av OMX-index uppvisar fortsatt svaghet och 60-min-grafen indikerar en negativ utveckling kommande dagar. De senaste dagarnas handel har visat oss att 623 har utgjort support, vilket testades två ggr senast igår måndag. Under sluthandeln steg OMX något överraskande för att stänga på 632, trots att de ledande europeiska börserna backade tillbaka 2-3%. Såväl USA och de asiatiska börserna föll under nattens handel med dryga 2%, vilket torde innebära ett nytt test av 623 och möjligen punktering som följd!

Sedan första veckan av november har OMX fallit tillbaka i en killiknande formation. I denna finns en ML-linje dragen, som under den första timmens handel idag på morgonen har värdet 618. En varaktig handel under detta värde, indikerar en fortsatt nedgång ner till 592-600. Klicka gärna på grafen för detaljerade studier...

Då jag inriktar mig på att börsen skall inleda en tillfällig bottenformation i den fallande trenden, utgår jag ifrån att kommande botten runt 27 – 30 november överskrider 557. Detta är alternativ ett! En högre sådan kommer därför att bli ett kvitto på att vi kan få en chans till en fin avslutning på börsåret.

Det andra alternativet är om OMX-index bryter ner under 590, då i princip vad som helst kan hända. En tangering av 557 kan lika väl bli 525 eller 500 om vi analyserar dagsgrafen! MA(20) rör sig även där sidledes, och skall detta fortgå kommande fem handelsdagar, kan vi se fram emot ett kursfall på ca 100 punkter! Om så icke sker, får vi en uppgång av MA(20), vilket bekräftar en positiv börs i förlängningen! En ambition är ju att index etablerar sig ÖVER denna linje, vilket tyder på styrka!

Så därför, stor försiktighet rekommenderas kommande dagar!

torsdag 13 november 2008

Cykler som cyklar.....

Ibland förklarar bilder mer än ord.....

onsdag 12 november 2008

OMX - kort motreaktion upp?

8% ned på två dagar bör ge kort upprekyl....
Vi ser att OMX-index är på väg att skapa en omvänd HS-formation där den högra skuldran i tid sett, är snart färdigbildad. Trenden är nedåtriktad men det finns ändå positiva förtecken på ett kort uppställ innan det släpper ned ordentligt.

Jag har lagt in en fallande topp- och stigande stödlinje parat med en hosrisontell konsolideringslina som sammanfaller med vinkelns spets. Det exakta värdet är 678, vilket motsvarar exakt 50% av rekylen som inleddes i tisdags från 708.

Tvillingtopparna under november månad haltar, då topp nr två är lägre vilket bekräftar det negativa scenariet. Men allt faller inte ihop på en gång, utan vi lever med zig-zag-rörelser, varför jag förväntar mig ett kort uppställ senare idag, likt den vi såg under den inledande handeln imorse. Motstånden vi får bevaka är 662, 671 och 678, vilket svarar mot 22, 38 och 50% av tvådagarsrekylen.

Imorgon har vi fullmåne, varför jag förväntar mig en större kursrörelse då HS-formationen är färdigbildad. Mitt tips blir fortsatt nedgång, och då väntar det viktiga testet av 618-620 som jag betraktar som sista utposten på nedsidan! En punktering innebär inget annat än att vi kommer att testa oktober månads lågpunkt, möjligen 550 eller 500 till sista veckan av november.

måndag 10 november 2008

Fullmånens inverkan på OMX...

Ok, lite väl abstrakt men sambandet finns där!
På torsdag den 13 november är det dags igen. Kommer marknaden att reagera genom ett omslag på den korta upptrenden när fullmånen står i blom? Statistiskt finns det belägg för det, men vetenskapligt går det givetvis inte att finna en koppling till marknadens beteendemönster. Likaså vilka bakomvarande faktorer som påverkar kursgrafen. Men symtomen finns där och får därför i sammanhanget betraktas som kuriosa!

För 2008 har jag markerat i grafen med pilar de datum fullmånen härskat. Dessa äro;

22 januari – 21 februari – 21 mars – 20 april – 20 maj – 18 juni – 18 juli – 16 augusti – 15 september – 14 oktober – 13 november och 12 december

Vid inte mindre än tre tillfällen har omslagen varit knappa 5% och det var i februari, april och juli, då jag tycker reaktionen inleddes tre dagar ”för tidigt”. Men reaktionerna finns där...

Oavsett vad man har för ståndpunkt ifråga, betraktar jag detta ändå som lite underhållande att sambanden finns där. Givetvis kan man ju inte genomföra affäresbeslut på dessa grunder, men ändå ha det i bakhuvudet i beredskap! Man vet ju aldrig.......

OMX - kort upprekyl

Överraskande styrka i vår omvärld lyfter index till 720?
Det senaste inlägget jag utformade om OMX-index, var kortsiktigt negativt och prognosen innehöll då tänkbara bottenkänningar i trakterna av 620-640. Istället lyfte USA-terminerna i fredags med sådan kraft att de europeiska börserna fick fart uppåt mot stängningarna. Men men.... Omsättningen är tok för lågt för att det skall kännas övertygande om en mer varaktig uppgång redan nu!

De närmaste dagarna, fram till möjligen onsdag, kan vi troligen få se index noteras runt 700-nivån, med möjligt uppställ till 720. Indikatorerna har enligt grafen ovan mer att ge, varför nedsidan ser begränsad ut under måndagens och tisdagens handel.

Index tenderar att skapa en prydlig omvänd HS-formation, där vi kan antaga om en ny rekyl som fäller ned index till 620-640-nivån inom kort. Den fallande trendlinjen från toppen vid 840, skar indexet vid 620, vilket f.ö. därmed blir en stark support kortsiktigt. Nivån stöttade index även den 10:e och 17:e oktober. Vi hoppas att 620-nivån håller.

En HS-formation i en vikande marknad utgör ingen garanti att vi har botten bakom oss. Fallerar 620, kan vi mycket väl söka oss tillbaka ned till 550-nivån igen, eller rent av ända ner till 500-520.... Så bevaka 620, som jag betraktar som vår sista utpost!

En tidsmässig perfekt tidpunkt för ett avstamp upp kan inledas sista veckan av november, då marknaden testar 30-dagarsregeln, med förhoppningsvis högre botten än den vi såg den 27 oktober! Det är utgångspunkten idag.

Då marknaden matas med hoppfulla nyheter från USA och under helgen Kina, brottas den samtidigt med negativa impulser från de baltiska staterna samtidigt som Finansinspektionen endera dag levererar sin dom över investmentbanken Carnegies vidare öde. Riskaptiten har samtidigt höjts och det finns trots allt elände ändå en ambition att fullborda en tillfällig bottenformation, för att till kommande årsskifte frisera upp kurserna till mer acceptabla nivåer.


lördag 8 november 2008

Brentoljan i fallande trend...

....men söker kanske en botten i december månad?
En graf som avser brentoljans kursutveckling sedan 20 år tillbaks bifogas i denna helgupplaga. Som råvara betraktad, har kursutvecklingen under de gångna åren varit slagig med stora tvära kast. Från lågpunkten vid $10 1999 har vi haft en stabil uppgång som såg sin topp i somras vid $145. Branta uppgånger till orealistiska nivåer bryts ofta tvärt med en en brant nedgång och frågan är hur djupt ner priset skall falla innan en stabilisering sker.

Om en långvarig konjunkturnedgång väntar oss, speglas detta i kursutvecklignen och nedgången får därför extra bränsle så länge marknaden matas med negativ statistik som bekräftar och fördjupar avmattningen i den reala ekonomin. De åtstramningar som OPEC beslutat genom att skruva åt kranarna med 1,5 milj fat/dag, har inte haft någon effekt alls på prisutvecklingen. Känslan finns ju att nedgången lär pågå så länge USD förblir i positiv trend.

Den logaritmiska grafen visar oss att nedgången i år procentuellt sätt varit lika djup i jämförelse med 91/92 samt 98/99. Vi har två strategiskt viktiga nivåer att bevaka, närmligen de horisontella linjerna dragna vid $50 respektive $40. Samtidigt ser vi också på kursgrafen att oljepriset efter större nedgångar tenderar att bottna i samband med ett årsskifte. Detaljstuderar vi grafen ser vi detta tydligt 1999, 2002 och 2003, varför det finns misstankar om en upprepning i år. Jag har i tidigare inlägg lutat mig åt att stödnivån vid $58-60 skulle hålla, men jag är beredd att ge upp den tanken och inriktar mig därför på ett test av $50 inom kort.

När så denna nedgång är över, kan vi under flera år framöver bevittna en uppgång igen, grundat på fundamentala faktorer såsom efterfrågan ökar samtidigt som oljebolagen brottas med reservuppbyggnader som skapar obalanser. En fallande dollar grundat på den försvagade amerikanska ekonomin förväntas också bidra.

Till sist kanske somliga av er minns Kuweitkrisen 1990 då Irak genomförde sin invasion och oljepriset fullkomligt exploderade upp från $13-14. Urtoppningen skedde kring $40 och världen höll andan. Dollarkursen vid den tidpunkten var som dagens, runt 8,25 kronor! Om inte stödnivån vid $50 håller, kan vi inte utesluta en snabb påhälsning ner hit, även om det inte känns realistiskt med ytterligare 30% dipp från dagens nivåer vid $57,50. Enda trösten med kursfallet i höst för oss vanliga konsumenter, är kraftigt sänkta drivmedelspriser...

fredag 7 november 2008

OMX - volatilt värre!

Med två dagars nedgång bakom oss i USA på ca 10%, var jag ganska säker på att dagens handel skulle inledas med en nedgång för OMX. Med facit på hand steg indexet istället med dryga 2% som en teknisk motreaktion. Inget är givet i dem här leken, och det är väl därför det är en del av tjusningen med aktieplaceringar, man kan inte vara bombsäker....

Efter den branta uppgången från 556 till 713, inleddes rekylen i onsdags, där ett första målområde torde bli 50% av uppgången, eller 634 om vi skall vara exakta. Nästa support av betydelse blir 620.

Jag bifogar en 60-minutersgraf som innehåller ett antal indikatorer, där vi ser att MA(5) crossat MA(20) samt att båda viker av nedåt. Vi ser även att MACD testar 0-linjen och att stochastic(34) anlänt till översålda zonen, där den kan harva i sidled åtminstone till ikväll.

Viktig statistik levereras i eftermiddag som kan skapa stora kursrörelser i grafen, vilket kan generera fina affärstillfällen om vi tror på en snar vändning av veckans rekyl.

Dagsgrafen inger hopp om vidare uppgång upp till 750 - 790, men att det troligen varit för snabb återhämtning då OMX klev upp 28% på 6 handelsdagar. En rekyl är då alltid sund, och i synnerhet idag fredag, då börser ofta brukar sluta i moll efter en orolig vecka. Får vi en lugnare inledning på nästa vecka, kan vi förmodligen återfå en positiv start med i förlängningen fortsatt uppgång.

onsdag 5 november 2008

Brentoljan förtestar bottenformationen?

11 dagars sidledes handel skapar tillfälligt trendbrott?
Dagens oljestatistik från USA levererade inte någon större avvikelse på de förväntningar som fanns, vilket lämnade oljepriset tämligen oberört. Gårdagens starka uppställ har idag mynnat ut i en liten rekyl på c:a $1,5. Priset harvar vidare inom spannet $59-68 och inväntar signaler på ett utbrott ur konsolideringsnivån. Genom media har vi sett flera skribenter som talat om en fortsatt nedgång ned till $50, men den tillfälliga försvagningen av USD motverkar den kursrörelsen.

Studerar vi XOI (Amex Oil Index) noteras denna korg av oljebolag vid ett tekniskt motstånd, men kan vid ett genombrott av 1000-nivån stiga ytterligare 10%. Detta scenarie kan mycket väl infrias om brentoljan och cruden tillfälligt fortsätter upp i kombination med dollarförvagning.

I dagens inlägg har jag infogat glidande medelvärden som avser 5 och 20 dagar. MA(5) rör sig i sidled och kommer inom några dagar testa ett eventuellt genombrott av MA(20), vilket kan vara ett första försök till kommande återhämtning för oljepriset. Om kursen lyfter upp över $68-70 till nästa vecka, utlöses en köpsignal som kan driva kursen upp till $80. För att vi skall förvänta oss att prognosen skall infrias, vill jag se en utplaning av MA(20) för att uppstället skall bedömas som trovärdigt. Detta sker om oljepriset till slutet på nästa vecka noteras runt $72!
MACD ligger kvar i en negativ zon men har signalerat för en teknisk återhämtning.

Vi kan nog inte räkna med någon större uppswing nu då konjunkturutvecklingen bedöms som svag. Dessutom måste nog oljepriset etablera en bredare bottenformation innan vi kan tala om ett varaktigt trendbrott, och då kan det vara fullt möjligt att kursen innan dess hinner ned till $50 för att färdigbilda bottenformationen. Detta kan bli verklighet i december!

De faktorer som under 2009 kan driva upp oljepriset igen, är de signaler som når marknaden om fördyrade kostnader kopplat till exploatering i kombination med oförminskad efterfrågan även vid en vikande konjunktur. Samtidigt inser vi nog alla att tillkomsten av nya fyndigheter av stora reserver mattats högst betänkligt under senare år. Oljan blir nog därför med tiden hårdvaluta igen, det är bara en tidsfråga!

tisdag 4 november 2008

XACT Bear i rekyl...

Golvlinjen bruten är kvittot på vinsthemtagningar.
XACT Bear bröt den uppåtriktade stödlinjen redan den 30 oktober, då 91 kronor underskreds. Den andra bekräftade säljsignalen kom idag då MA(5) bröt ner igenom MA(20) som dessutom gör halt i uppgången genom att plana ut. Vi ser även MACD som faller tillbaka från höga nivåer och troligen skall ner och testa 0-linjen inom kort. Stochastic(34)-indikatorn viker även den av nedåt, vilket innebär att vi kan förvänta oss en tillfällig avmattning på Bear-fondens kursutveckling.

På nedsidan ser vi att 75 kronor utgör support i första hand, och 70 kronor i andra hand. Då Bear handlas i skrivande stund strax under 80 kronor, innebär detta en fortsatt uppgång på det underliggande OMX-index med 4,2 eller 8,3%, eller knappa 720 och/eller 750-nivån.

Den underliggande styrkan på börsen kan vara en naturlig reaktion på den kraftiga nedgång vi sett i oktober, då rapportperioden går mot sitt slut och volatiliteten förhoppniongsvis kan handlas ner till mera normala nivåer. Av den anledningen söker sig kurserna upp till ruta ett, oavsett om det blir 720 eller 750, för att därifrån lämna startblocken och inleda en ny fas. Om det då blir upp eller ner igen återstår att se. Fortfarande tycker jag volymerna är för små för att vi skall kunna luta oss tillbaka och avnjuta en längre tids uppgång. Det nervösa kapitalet hägrar för fullt och samtidigt som kommande skattetransaktioner står för dörren, finns det mycket likviditet vid sidan om arenan som vill in och skapa profits. Stor försiktighet bör tillämpas!

söndag 2 november 2008

OMX – chans till återhämtning?

Översålda indikatorer ger fyndköp?
Den kraftiga nedgången för OMX-index har i oktober varit en tuff utmaning att navigera efter. Kraftiga fall har givit oss upprekyler på 2-3 dagar, sedan ner igen. Nu är vi där igen och frågan är om vi har det värsta bakom oss? Svaret på den frågan är inte given, men helt klart har nedgången sargat många depåer och många placerare väntar in en större upprekyl för att frisera sina konton inför årsskiftet.

Den långa trenden är kompakt nedåt och vi kan med stor sannolikhet förvänta oss nya utförsäljningar när årsrapporterna levereras en bit in på 2009. Då får marknaden besked huruvida konjunkturen påverkats negativt, och till vilken grad.

Nu närmast finns en teknisk möjlig uppgång stå för dörren. Blankarna bidrar med sina återköp, liksom globala räntesänkningar. Det amerikanska valet ser ut att få en given lösning, och nya krispaket till det amerikanska banksystemet kan vara på gång.

Dagens graf innehåller en positiv signal på MACD, som inte befunnit sig på så låga nivåer under de gångna tio åren. OMX stöter på en fallande ML-linje vid 660, och kan vi få en stängning på ovansidan, kan index pinna på upp till 720-730 på relativt kort tid.

Kommande återhämtning förväntas bli ryckig och kan bli snarlik den vi såg i juli/augusti, med tonvikt på sidledes handel. Volymen har varit förvånansvärt låg under nedgången, vilket kan vara en signal på att samtidigt som köparna håller sig tillbaka, att säljarna avvaktar en försäljning tills index återhämtat sig med ytterligare 10-15 %.

Till ML-linjen har jag infogat parallella botten- och topplinjer. Min utgångspunkt är att vi inte kommer att få bevittna något utbrott ur den fallande trenden, men att vi likväl kan få en lugnare utveckling efter presidentvalet. Fyndköparna kliver förhoppningsvis in mer distinkt och driver i bästa fall upp index till 770-790-nivån, varefter nya tveksamheter infinner sig.

Många placerare har räknat med att den fallande trenden kommer fortgå, men att omplaceringar i de olika branscherna kommer skapa stora tvära kast. Vi ser redan nu hur läkemedelssektorn med t.ex. AstraZeneca i spetsen utvecklats starkt. Den kvarstående frågan är sedan hur länge USD kommer att noteras på dagens höga nivåer, som samtidigt pressat tillbaka råvarusektorn. Hur exportindustrin hanterat USD med terminssäkringar, kommer vi inte få besked på förrän till rapportperioden inleds.

lördag 25 oktober 2008

Pearl - ett kursmässigt krisföretag?

Inte om vi gör en Fundamental analys av bolaget!
Aktien klarade aldrig av att hålla sig över den så viktiga stödnivån vid 10 kronor, utan med oljeprisets branta fall, har hela oljesektorn säckat ihop. Att svaga bolag kommer att slås ut blir en logisk konsekvens, men att även de vinstgenererande storbolagen åker på pumpen med stora fall, väcker viss förvåning. Det man frågar sig är om det rör sig om en korrigering av de senaste två årens uppgång, eller om marknaden diskonterar tvärnit i den reala ekonomin och därmed en djup konjunkturnedgång. För aktiemarknaden i stort, har de senaste veckornas köpstrejk av aktier tolkats som att ytterligare nedgångar är att vänta. En förhållandevis säker indikation på en bottenkänning, är att vi vill se en enorm volym, en s.k. wash-out, men än har vi inte kommit dithän! Det är m.a.o. för tidigt att dra den slutsatsen att krisen kan lämnas bakom oss, och att vi får därför leva i ovisshet ytterligare en tid!

I dagens inlägg försöker vi finna en bottenformation på tekniska grunder och jag har därför lyckats infoga den kanadensiska kursgrafen på den svenska. Den kanadensiska löper över 24 månader, medan den svenska avser 16 månader. Även om CAD har fluktuerat, är formationen på de båda marknaderna lika!

Jag har i flera Pearlanalyser haft en optimistisk underton, där utförsäljningarna skulle komma till ett slut, och en ny uppgång skulle påbörjas. Den mest självsäkra hoppfulla analysen var den daterad 2008-09-27, då aktien tidigare bröt stödnivån vis 10 kronor, for ner till 6 kronor, och sedan upp till 10 kronorsnivån igen. Jag tolkade säljsignalen som falsk och när så sker i TA-sammanhang, brukar en stark köpsignal utfärdas. Med facit på hand blommade krisen ut dessa dagar och aktien vände tvärt ned och den negativa trenden förstärktes.

Den tekniska analysen skall i första hand tolkas som ett hjälpmedel, där kursgrafen ger oss 75-80%-ig träffsäkerhet. I första hand tolkar vi trenden, därefter de pauser aktien skapar. Ofta kan vi på matematiska grunder på förhand framräkna nivåer där nya konsolideringsnivåer kan uppstå. Jag vill i detta sammanhang påtala om träffsäkerheten i TA-analysen innehar en bättre prognosbild under normala förhållanden, än den stormande finansiella miljö vi nu genomlider. Att analysera på detaljnivå är i princip omöjligt, men studerar vi veckografer blir det lättare att tolka aktiers hälsotillstånd.

Det intressanta med Pearls kursutveckling, är den röda horisontella linjen som utgör stödnivån vid 9,70 kronor. I mars och juli månad var aktien uppe och toppade vid 14 kronor, och presterade i maj månad även mellanliggande topp vid 17,50 kronor. När så aktiekursen bröt ner varaktigt under 9,70 kronor, ser vi att aktien tvekat vid just 6 kronor, eller 4 kronor från 10 kronorsnivån. Så långt stämmer kursrörelserna i kronor räknat. Toppen vid 17,50 kronor skulle därmed på nedsidan indikera en support vid 1,90 kronor om vi skall vara konsekventa.

En alternativ beräkning är att räkna rekylen från 9,80 kronor (toppen den 25 sep) ner till 5,85 kronor, vilket ger oss knappa 4 kronor. Dessa 4 kronor avräknas från toppen den 14 okt vid 6 kronor, vilket ger oss 2 kronor som prisobjektiv.

På den kanadensiska grafen motsvarar 10-kronorsnivån av CAD1,50. Majtoppen noterades kursen i CAD2,70, eller CAD1,20 över supporten vid CAD1,50. Med samma beräkning, skulle prisobjektivet då bli 30 cent. Om den kanadensiska dollarn förblir noterad runt 6,25 kronor, skulle detta motsvara 1,88 kronor.

Vi ser ett antal indikatorer som är kraftigt tillbakapressade. Det behövs inte många kronors uppgång för att dessa skall tolka som ett positivt scenario, men risken finns då kvar att detta bara är en falsk nyhet som inte innebär annat än ny näring för djupare nedgångar. Men det återstår inte många kronor ner till nollan, varför vi snart har den historiska nedgången bakom oss!

MA(50)ett glidande medelvärde ligger även den i en fallande trend, och om den skall plana ut fordras drygt 2 månaders sidledes handel, såvida inte aktien med kraft accelererar upp till 10 kronor under november månad. Så länge kursen handlas under denna linje, betyder inget annat än avvakta.

Oavsett vad man har för åsikter om marknadens prissättning på aktien, bör aktien vara intressant på sikt i en lång portfölj. Så länge bolaget utvecklas enligt plan och oljan flödar upp ur källorna, finns det nog ingen risk med verksamheten, trots marknadens negativa dom. Det som tillkommit och försvårat en korrekt värdering av bolaget, är placerarnas återhållsamhet mot oljesektorn sett ur ett större perspektiv. Vi vet inte hur länge oljepriset förblir under press och varaktig utförsäljningarna på börsen skall pågå. Det enda vi kan se fram emot är företagsspecifika nyheter som väntas under inledningen på 2009. Tills dess kommer exploateringsföretag minskas till antalet, då ett antal konkurrerande bolag till Pearl kommit på obestånd. När dessa är utsorterade från marknaden, tror jag att en ny era inleds. Min rekommendation är då att portionsvis köpa på sig aktier kommande månader, för att sprida på ingångsvärdena. Jag försöker i det längsta bevaka den kommande utvecklingen då jag följt aktien sedan sommaren 2007, och återkommer så fort jag ser positiva förtecken!

Till sist kan många skattetransaktioner under de återstående månaderna få ett visst bidrag till volatiliteten.

måndag 13 oktober 2008

OMX - 600-nivån höll - stark uppgång väntas!

”Krasch-gapet” bör täppas igen!
Som ett resultat av EU-politikernas insatser att förstärka bankakuten, släpptes säljtrycket över de europeiska börserna och veckan inleddes med en kraftfull återhämtning. Frågan är; är faran över? Jag tror att tillfälligtvis kan vi lämna bankkriser för en tid och flytta fokus på kommande rapporter som inleds denna veckan i USA. Vi kommer sannolikt få se sektorrotationer där vissa branscher får svårt för att hävda sig, medan andra mer t.ex. konjunkturrelaterade bolag förväntas få positiv utveckling. Jag är benägen att tro att vi får en hygglig utveckling under kommande veckor fram till månadsskiftet okt/nov. Många blankare ser över sina positioner och vi ser att många stänger positionerna i kvällens handel på USA-börserna, som i skrivande stund stiger med 6%!

Dagens graf återger OMX:s utveckling 11 månader tillbaka och den så viktiga 900-nivån markerats med en röd horisontell-linje. Nivån har i efterhand visat sig vara strategiskt viktig om vi studerar trenden och jag tror inte att vi kommer få se index orka upp dit igen. Trenden är kompakt nedåtriktad och den underliggande oron med recession, konjunktur och nya bankkriser kan mycket lätt att få det sårbara OMX att falla tillbaka igen och fortsätta sin nedgång till lägre nivåer under 2009.

Det glidande medelvärdet MA50 ligger kvar i sin fallande trend och vittnar om den svaga trend OMX befinner sig i. Även om marknaden tagit del av goda nyheter idag som är lugnande, måste index upp till 880-900-nivån för att vi skall få en utplaning av MA(50), vilket känns avlägset. Däremot kan vi nog förvänta oss en fortsatt uppgång under kommande veckor där tre nivåer blir av betydelse!

Räknat från 903 ner till fredagens lågpunkt vid 601, kan index kliva upp 38, 50 eller 62 % av dessa 302 punkter som nedgången kostat oss. 38% ger oss 715 som målområde. 50% ger oss 151 punkter vilket mynnar ut i 752. Det jag lutar mig åt är att index återhämtar 62% av nedgången, vilket ger oss 788! Just 788-nivån skulle visa sig vara startblocket i förra veckans krasch, varför det känns naturligt att index skall återkomma till ruta ett igen!

Stochastic(34) är en indikator jag valt att infoga längst ned på grafen, och som vi alla ser tenderar den att inleda en uppgång. Förhoppningsvis skall den kunna pågå några veckor framöver! Rapportfloden blir direkt avgörande!

Imorgon har vi fullmåne och det kan ha varit signalen vi väntat på för att få ett omslag på indexet. Det var likadant den 15 juli i år då index - liksom idag - tjyvstartade dagens innen. Håller den tesen är det bara trevligt!

:-D

onsdag 8 oktober 2008

OMX - Upprekyl i den neagtiva trenden?

Tre dagars fritt fall skapar förutsättningar för fyndköp?
Efter 3 dagars ursköljning på dryga 16 %, kan OMX-index ha träffat en tillfällig botten (?) i spannet 645-650. Senaste index nosade nere på dessa nivåer, var maj och augusti 2004. Med anledning av dagens räntesänkning, bedöms därför ytterligare nedgångar begränsade!

Jag har i dagens graf infogat MACD och RSI(5) och vi ser att dessa är på översålda nivåer. Visserligen har inte MACD signalerat uppgång ännu, men vi ser att nivån är intressant då vi tidigare sett vändningar vid just -40 vid flertalet tillfällen! RSI-indikatorn är dessutom även översåld på veckografen, varför det finns hopp om en teknisk återhämtning!

En annan reflektion är den lilla A-B-C-sväng jag ritat. Räknat från toppen i maj ner till lågpunkten den 15 juli, erfordrades 236 punkter. Upprekylen från 802 till 893 blev exakt 38 % av nedgången. Den avslutande nedgången ned till dagens lågpunkt resulterade i 239 punkter. Om allt skall stämma, kan en upprekyl från och med nu iscensättas med ett prisobjektiv till spannet 750-760. Svagt hinder kan förekomma vid 720-nivån. 800 bedöms vara svårare att bryta igenom i detta skede.

Jag tolkar dagens åtgärd från Riksbanken som lugnande men att volatiliteten kommer att finnas kvar ytterligare en tid. Rapportperioden som avser Q3 står för dörren och vi kan förvänta oss branschvis blandad utveckling men att marknaden ändå försöker frisera upp kurserna beroende på resultatutfallet. De flesta aktiefonderna måste ha 90 % aktieallokering oavsett om det går upp eller ner, varför vi kommer att få se branschvisa växeldragningar. Hur högt vi sedan når innan nästa större nedgång inleds, får vi återkomma till om ett par veckor. Jag räknar med att kommande bearmarket rally kan pågå ett par veckor, men att vi måste vara uppmärksamma på att krisen är långt från över! Bli därför inte överraskade när nya kreditsmällar basuneras ut i vinter med nya nedgångar som följd!

På tisdag den 14 oktober är det åter fullmåne och det blir intressant att se vilken effekt det får på aktiemarknaderna denna gång.....

onsdag 1 oktober 2008

OMX - hur långvarig nedtrend?

Rakt ner i källaren, eller får vi en upprekyl i oktober?
Dagens graf redovisar OMXs utveckling sedan 1987 och avsikten är att med hjälp av historiskt perspektiv visa vad vi kan vänta oss av den nu pågående trenden. Jämför vi nedgångarna 1989-1992 och 2000-2003 med dagens, skiljer sig förutsättningarna åt på flera områden. Redan 1989 inledes förspelet till den svenska finanskrisen, då OMX föll tillbaka och nådde sin botten 39 månader senare. De problem som de svenska banksystemet då hade, fick draghjälp till sin återhämtning från utlandet. Den påföljande uppgången varade i 7,5 år fram till mars 2000, då en ny nedgång inleddes som varade i 36 månader. Den gången hade vi en IT- och bioteknikkris. Då hela uppgången haft sin grund i en global kreditexpansion från banksystemet, vänds myntet då banksystemet suger tillbaka kapitalet! Blir det inte i form av amorteringar, blir det istället högre räntor. Det gynnar inte börsen kommande år då vi kan förvänta oss att konsumtionen stagnerar, eller rent av faller tillbaka!

Vi vet inte med säkerhet hur morgondagen kommer att få för bild, men krisens omfattning kommer att generera alternativa levnadsvanor då nya systemskiften tvingas fram. Min tro är att vi nu har en bolånekris som i förlängningen mynnar ut i en konventionell bankkris, när lågkonjunkturen sätter in med kraft. Banksystemet utsätts i den andra fasen för stora påfrestningar då hedgefonder och riskkapitalbolagen kastar in handduken. Kommersiella fastighetsbolag samt skuldsatta tillväxtbolag är andra grupperingar som kommer att vara under press. Kommer centralbankerna överge inflationsbekämpningarna genom att sänka räntorna för att hålla det finansiella systemet under armarna? Jag tror det blir så under en kortare period! Men det håller inte i det långa loppet då vi kan förvänta oss en kraftig dollarnedgång med högre räntor i kölvattnet! Och mycket höga sådana. Den amerikanska statsskulden är nu uppe i knappa 10 billioner USD, vilket motsvarar c:a 245 000 kr/amerikan, stora som små! Med detta i bakhuvudet, inser de flesta att det blir en långvarig kris. Hela världen drabbas av den finansiella febern från USA. Eller som G Soros sa; "den finansiella ekonomin har tagit alldeles för stor plats av den reala ekonomin!" Nu inleds tillbakagången och USA som finansiell stormakt kan ha sina dagar bakom sig....

Blickar vi på månadsgrafen, ser vi att toppen 2007 var lägre än toppen 2000, vilket är negativt. Vi ser även att MA5 och MA20 viker av söderut efter "crossen" i januari i år! Indiaktorerna längst ned på grafen (MACD och Stochastic34) visar även dessa på tillbakagång, och närmar sig översålda nivåer. Under 2002-2003 var dessa översålda i 12 månader innan en ny uppgång inleddes. Nu ska vi inte tro att allt faller ihop på en gång, utan trenden innehåller upprekyler som kan variera allt mellan 20 och 40%. Det politiska spelet i USA med kommande presidentval, tvingar båda politiska lägren att samarbeta när deras "bankakut" upprättas. Ett positivt utfall från förhandlingarna i kombination med bra Q3-rapporter nu i oktober, kan resultera i en ny uppgång upp till 900-nivån igen, men då många placerare avvaktar med sina aktieförsäljningar, kommer den förväntade upprekylen relativt snabbt kvävas då nya säljorders kommer att mata marknaden och eländet får inget slut! Skall vi få en fullbordad A-B-C-sväng, indikeras en nedgång ner till 580-600 till våren 2009. Men som jag inledningsvis skrev, kan nedgången bli 36-40 månader lång, även om vi får en uppgång sommaren och hösten 2009, men att en ny lågpunkt erhålls under 2010 troligtvis i spannet 350-400.

måndag 29 september 2008

OMX - bankkriser tynger igen....

Positiva signaler från USA ger negativa i Europa!
Den gångna helgens förhandlingar i USA ser ut att gå mot en lösning, då parterna jämkat samman ett underlag som antagas ge ett samordnad överenskommelse i kongressen denna vecka. Med denna hoppfulla injektion i media under södndagen, får vi idag på måndagsmorgonen en ny flora av bankoro, denna gång på europeisk mark. Givetvis inleds då börsveckan med vikande kurser där vi sett OMX index falla tillbaka ner till 800-nivån.

Får vi hjälp av den Tekniska Analysen som världen ser ut? Svaret på den frågan blir både ja och nej. Den långa trenden är nedåt, vilket de flesta kan räkna ut. Däremot är den inte till stor hjälp i det korta scenariot, då vi bevittnar en extremt volatilitet som inger såväl hopp som förtvivlan. Helt klart riktar marknaden in sig på en fortsatt nedgång då bankkrisen i förlängningen kommer att påverka konsumtionen och i förlängningen konjunkturen. Folk blir rädda för konsumtion på kredit och avvaktar utvecklingen!

Dagens graf innehåller en liggande triangel som som utformats efter de toppar och bottnar i trenden sedan januari månad 2008. Navet ligger på 903-940-nivån, vilket blir trendavgörande om börsen vid ett senare tillfälle stiger. Närmast får vi rikta in våra blickar på 800-nivån, som är såväl teknisk som psykologisk viktig nivå för kommande veckors handel. Det är fullt naturligt att man blir uppgiven som det utvecklat sig, men vi får inte glömma att ta fasta på de vinstvarningar industrin levererat. Vi kommer inom 2 veckor ta del av Q3-rapporterna och med stort intresse lyssna på bolagens prognoser. Kommer vinsterna ligga kvar enligt tidigare prognoser, ska utdelningarna sänkas? bara för att nämna några exempel.

Närmast har OMX-index i skrivande stund, ambitioner att stanna upp dagens rekyl på 800-nivån. Ett genombrott ger utrymme för fortsatt fall ner till 760-770-nivån redan denna vecka. Indikatorerna på dagsbasis är lätt vikande, men ger utrymme för överraskande körningar upp igen. Som vanligt får USA-börserna bli vägledande om vi skall upp eller ner. Det troliga är att vi kan få support av SP500 vid 1200-nivån och därefter inleds uppgången. Min positiva syn på oktober månad lever envist kvar.